Το είπε από το βήμα της Βουλής την ημέρα που έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωσή του για τη νέα πενταετία και το έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χωρίς να χάνει καιρό, καθώς επείγει η ανάγκη προς αντιμετώπιση καυτών ζητημάτων που χρήζουν άμεσης λύσης.

Όπως και η ετοιμασία προτάσεων και νομοθετημάτων τέτοιων που θα τυγχάνουν στήριξης από όσο το δυνατόν πιο πολλές δυνάμεις, οι οποίες να συγκροτούν πλειοψηφία στη Βουλή για την τελική έγκρισή τους και την προώθησή τους στην κοινωνία. 

Η επιστολή-πρόσκληση του Προέδρου για «εμβολιασμό» του προεκλογικού του προγράμματος έχει φτάσει στα χέρια όλων των ανθυποψηφίων του. Τους γνωστοποιεί την πρόθεσή του να αξιοποιήσει προτάσεις που είχαν αναπτύξει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και τους καλεί να ιεραρχήσουν προτεραιότητες και να τις αποστείλουν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Θα είναι το πρώτο τεστ προκειμένου να αναζητηθούν συγκλίσεις που θα επιτρέψουν την προώθηση προτάσεων που θα επιτρέπουν την έγκρισή τους στο Νομοθετικό Σώμα, αλλά και την εξασφάλιση στήριξης ευρύτερα στην κοινωνία.

Η προεδρική προσπάθεια αποσκοπεί στην υπερπήδηση του προβλήματος της κυβερνητικής μειοψηφίας ενώπιον της Βουλής.

Κάτι που αναγνωρίστηκε στη διάρκεια των διεργασιών για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος εξ ου και δεν επιχειρήθηκε να «ενοχλεί» καμιά κοινοβουλευτική ομάδα ή να προσεγγιστεί πρόσωπο, κάτι που θα προκαλούσε κομματικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα η υπουργοποίηση του Αδάμου Αδάμου, βουλευτή Λεμεσού με τις Νέες Δυνάμεις του ΑΚΕΛ. Όπως είναι γνωστό ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαθέτει στη Βουλή 18 βουλευτές.

Το ΑΚΕΛ έχει 16 βουλευτές. Οι βουλευτές του ΔΗΚΟ είναι εννέα. Της ΕΔΕΚ τρεις. Της Αλληλεγγύης τρεις, των Οικολόγων δύο. Το ΕΛΑΜ έχει δύο βουλευτές και η Συμμαχία Πολιτών που άρχισε με τρεις βουλευτές έμεινε μόνο με τον Γιώργο Λιλλήκα καθώς ο Παύλος Μυλωνάς πρώτα και η Άννα Θεολόγου αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκαν. Ο πρώτος κινείται πιο κοντά στη γραμμή του ΔΗΚΟ, ενώ η δεύτερη δεν απέκλεισε συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ. Για να εγκρίνονται προτάσεις και νομοσχέδια από τη Βουλή απαιτείται πλειοψηφία και δεν τη διαθέτει το κυβερνών κόμμα. 

Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας αντιμετωπίζουν θετικά την προεδρική πρόσκληση και ετοιμάζονται να στείλουν τις προτάσεις τους στον Πρόεδρο ανοίγοντας κατά αυτό τον τρόπο τον δρόμο για διάλογο επί των ζητημάτων που οι ίδιοι αξιολογούν ως τα σημαντικότερα σε αυτή τη φάση προς υλοποίηση. Οι υποψήφιοι πρόεδροι προσανατολίζονται να αποστείλουν τουλάχιστον πέντε με δέκα προτάσεις σε μια προσπάθεια αναζήτησης συγκλίσεων για να προχωρήσουν σε ένα επόμενο βήμα. 

Βεβαίως το πρώτο τεστ θα γίνει την προσεχή Πέμπτη στη σύσκεψη του Προεδρικού για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μια πρωτοβουλία την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δίστασε να πιστώσει στον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ο δηκοϊκός πρόεδρος έκανε πρώτος την κίνηση με επιστολή του προς τον Πρόεδρο ιεραρχώντας ως το πλέον καυτό ζήτημα αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βρίσκοντας απήχηση, επιτρέποντας σε αισιόδοξους παράγοντες του πολιτικού σκηνικού να μιλούν για αναβίωση, υπό διαφορετικά δεδομένα φυσικά, μιας κοινοβουλευτικής συνεργασίας που είχε οικοδομηθεί στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής του μνημονίου με το ΔΗΚΟ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, διαφοροποιημένο από την επιθετική ρητορική που είχε ακολουθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής εκστρατείας, εξέφρασε ικανοποίηση για «τη θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εισήγηση του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών προς συζήτηση του θέματος των μη εξυπηρετουμένων δανείων».

Το ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε ευθύς εξ αρχής ότι «ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα προσέλθει στη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών με τις προτάσεις που κατέθεσε προεκλογικώς, καθώς και εποικοδομητικό πνεύμα για συζήτηση επί κάθε άλλης πρότασης».