Την έντονη δυσφορία μελών της κυβέρνησης και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος προκάλεσε η παρουσίαση από την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, της «νέας συμφωνίας της για το Brexit», ενισχύοντας τα σενάρια που τους θέλουν να οργανώνουν συντονισμένες κινήσεις για να επισπεύσουν την άμεση απομάκρυνσή της ή το λιγότερο να ζητήσουν να αποσύρει τις προβλέψεις του σχεδίου της που αφορούν στη δυνατότητα να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα.

Η Τερέζα Μέι παρουσίασε το «νέο σχέδιο για το Brexit» και στο κοινοβούλιο, όπου ήταν εμφανής η απουσία βουλευτών του κόμματός της, ακόμη και μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ συνέχισε να δέχεται τις αρνητικές αντιδράσεις όσων παραβρέθηκαν, και οι οποίοι την προέτρεψαν να σκεφτεί την αναβολή της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την Συμφωνία της Αποχώρησης. Η Μέι επανέλαβε ότι σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και ανακοίνωσε ότι θα το δημοσιοποιήσει την Παρασκευή.

 
Αναμένεται νέα συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής 1922 με την Τερέζα Μέι την Παρασκευή

Καμία συγκεκριμένη απόφαση για την απομάκρυνση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, δεν προέκυψε απόψε από την συνάντηση των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της Επιτροπής 1922, που ολοκληρώθηκε. Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκρέιαμ Μπράντι, θα επιδιώξει να συναντηθεί με την Τερέζα Μέι την Παρασκευή, αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την συνάντηση και το περιεχόμενό της.

Τα μέλη της Επιτροπής αποδέχτηκαν προς το παρόν το γεγονός ότι η πρωθυπουργός θέλει να επικεντρωθεί στις ευρωεκλογές.

Μετά την συνάντηση ο αντιπρόεδρος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών, ERG, Στιβ Μπέικερ, δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Μπράντι και ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη στιγμή για όλους.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης διέψευσε τα σενάρια για παραίτηση της Τερέζα Μέι, η οποία αρνήθηκε αιτήματα για συναντήσεις με μέλη του υπουργικού της συμβουλίου, που ζήτησαν να συζητήσουν μαζί της τις ανησυχίες τους για τις αλλαγές που πρότεινε στο νομοσχέδιο για το Brexit, όπως τη δυνατότητα ψηφοφορίας για τη διενέργεια ή όχι ενός δημοψηφίσματος και για την τελωνειακή ένωση. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι περιλαμβάνονται ο υπουργός Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός για την Σκοτία Ντέιβιντ Μάντελ και η υπουργός Αμυνας Πένι Μόρντοντ, που θα της έκαναν γνωστό ότι δεν θα στηρίξουν τη «νέα συμφωνία της για το Brexit».

Πάντως, οι σημαντικότερες πολιτικές συζητήσεις φάνηκε να γίνονται εκτός κοινοβουλίου, καθώς σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο «ενός πραξικοπήματος» εναντίον της πρωθυπουργού, και μάλιστα επιθυμούν να στείλουν εκπροσώπους τους στην πρωθυπουργό για να της ζητήσουν να παραιτηθεί.
 
Παραιτήθηκε η υπουργός Άντρεα Λίντσομ

Την ίδια ώρα, η Άντρεα Λίντσομ, η υπουργός που ήταν αρμόδια για τις σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με το κοινοβούλιο, υπέβαλε απόψε την παραίτησή της, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίξει την προσέγγιση που ακολουθεί η Τερέζα Μέι στη διαδικασία της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Δεν πιστεύω πλέον ότι η προσέγγισή μας μπορεί να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος” του Ιουνίου του 2016 και να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit, ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της.

Η Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί εξ αρχής υπέρ του Brexit, κάλεσε την Τερέζα Μέι “να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας”.

“Επομένως, με μεγάλη που λύπη και με βαριά καρδιά παραιτούμαι από την κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

Πηγή: philenews / ΑΠΕ-ΜΠΕ