Τέλος στην κοροϊδία και στον συνεχή εμπαιγμό της κοινής γνώμης σε σχέση με τις περιβόητες δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» των αξιωματούχων, οι οποίες ελέγχονται σήμερα από βουλευτές που είναι συνάμα και ελεγχόμενοι, επιχειρεί να θέσει η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά. Συγκεκριμένα, εισάγονται πρόνοιες για ανεξάρτητο και πραγματικό έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων από Τριμελή Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ένας νομικός εγνωσμένου κύρους ως πρόεδρος και ως μέλη, εκπρόσωποι του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή.

Από την ψήφιση του νόμου, το 2004 μέχρι και σήμερα, τις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων των 75 ελεγχόμενων αξιωματούχων, των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους ελέγχει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το «Πόθεν Έσχες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόταση νόμου Μυλωνά για έλεγχο «Πόθεν Έσχες»

Ωστόσο, τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη της Επιτροπής απώλεσαν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, διότι, εκτός από ελεγκτές είναι και ελεγχόμενοι. Κοντολογίς, ελέγχουν τις δικές τους δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων για αθέμιτο πλουτισμό όσο και των συναδέλφων τους βουλευτών και ευρωβουλευτών, των αρχηγών των κομμάτων τους καθώς και των υπουργών και του  Προέδρου της Δημοκρατίας, που προέρχονται από τα ίδια τα κόμματά τους. Πρόεδρος της Επιτροπής για το «Πόθεν Έσχες» είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και τακτικά μέλη οι Νίκος Τορναρίτης και Γιώργος Λουκαΐδης και αναπληρωματικά μέλη, οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, που κατατέθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, η Τριμελής Επιτροπή θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. «Απώτερος στόχος είναι να διορθωθεί μία στρέβλωση της νομοθεσίας που επιτρέπει σε ελεγχόμενους να ασκούν έλεγχο στους εαυτούς τους και ως εκ τούτου, να καταστεί αποτελεσματικότερος και πιο διαφανής ο έλεγχος των δημόσια εκτεθειμένων προσώπων», αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ. 

Ο νόμος για το «Πόθεν Έσχες» βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 15 χρόνια. Μέχρι και σήμερα ουδείς από τους ελεγχόμενους κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων που κατέθεσε, με ό,τι αυτό σημαίνει.