Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στη Λάρνακα, η νέα πρόκληση των κατοχικών Αρχών και συγκεκριμένα της «διοίκησης βακουφίων» (ΕΒΚΑΦ), που ισχυρίζεται πως η γη της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής της ανήκει, ανακοινώνοντας μάλιστα πως προτίθεται να καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ ) την Κυπριακή Δημοκρατία, για την κατεδάφιση του υπόλοιπου του εγκαταλελειμμένου κτηρίου. Αυτό ανέφερε ο «γενικός διευθυντής» του ΕΒΚΑΦ, Ιμπραχίμ Μπεντέρ, η γραπτή δήλωση του οποίου, όπως μετέδωσε το ΓΤΠ, δημοσιεύτηκε την Τρίτη σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκιουνές». Ο Μπεντέρ ισχυρίστηκε πως «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο» η πλήρης κατεδάφιση ενός κτηρίου επειδή απλώς είναι… μισογκρεμισμένο. 

Οι προθέσεις του ΕΒΚΑΦ, προκάλεσαν δυσφορία στους παράγοντες της πόλης, αλλά και στο υπουργείο Παιδείας, εφόσον η γη είναι ελληνοκυπριακή και αποτελεί δωρεά του ευεργέτη Δημήτριου Διανέλλου. Αυτό που εκτιμάται είναι πως είτε πρόκειται για γκάφα ολκής του ΕΒΚΑΦ, που ενδέχεται να μπέρδεψε τη Διανέλλειο με άλλο σχολείο, είτε πρόκειται για την πάγια τουρκική τακτική, το τελευταίο διάστημα, να αμφισβητεί και να διεκδικεί τα πάντα. 

Σημειώνεται πως η γη της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, είχε αποκτηθεί πριν από οκτώ ολόκληρα χρόνια από το κράτος και συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από ανταλλαγή γης, με το «Διανέλλειο Ορφανοτροφείο», με σκοπό να ανεγερθεί νέο Γυμνάσιο στην πόλη. Με αίτημά της η Σχολική Εφορεία Λάρνακας, είχε ζητήσει όπως το νέο σχολείο στεγάσει τους μαθητές του Γυμνασίου Δροσιάς, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια πάρα πολλά προβλήματα, λόγω της μεγάλης ηλικίας της οικοδομής και εξαιτίας του ότι το σχολείο είναι κτισμένο σε τουρκοκυπριακή γη, που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Αίτημα που απέρριψε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αποφάσισε όπως προχωρήσει τελικά σε γενική αναβάθμιση του Γυμνασίου Δροσιάς, διαθέτοντας κονδύλι ύψους 3 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως το ΕΒΚΑΦ, δεν προέβη σε αυτές τις ενέργειες το 2015 όταν κατεδαφίστηκε το μεγάλο μέρος της Διανελλείου. Η κατεδάφιση του υπόλοιπου κτηρίου, από το οποίο διατηρήθηκαν μόνο τα ιστορικά προπύλαια, ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από απανωτά αιτήματα του Δήμου Λάρνακας καθώς παράπονα περιοίκων για οχληρία αφού τα βράδια στο χώρο γινόνταν χρήση σκληρών ναρκωτικών, ενώ έγινε και εστία τρωκτικών.

Κληθείς από τον «Φ» ο Πρόδρομος Προδρόμου να τοποθετηθεί επί του θέματος, ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας έκανε μια συμφωνία αγοραπωλησίας με το ίδρυμα του «Διανέλλειου Ορφανοτροφείου», που είχε την ιδιοκτησία με βάση τα επίσημα αρχεία του κράτους. «Η αγοραπωλησία έγινε με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με το νόμο πριν από πολλά χρόνια και ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα στο παρελθόν». 

Χαμένο στη μετάφραση το ΕΒΚΑΦ;

Από την πρώτη στιγμή, που έγιναν γνωστές οι απίστευτες αξιώσεις του ΕΦΚΑΦ, ο δήμαρχος Λάρνακας, καθώς και ο Μητροπολίτης Κιτίου, ως πρόεδρος του «Διανέλλειου Ορφανοτροφείου», ανέτρεξαν στα ιστορικά αρχεία της πόλης που διαψεύδουν τη «διοίκηση βακουφίων». Αυτό που εικάζεται είναι πως ενδεχομένως, το ΕΒΚΑΦ να… χάθηκε στη μετάφραση των εκτενών δημοσιευμάτων για το θέμα στον Ε/κ Τύπο και να μπέρδεψε τη Διανέλλειο με το Γυμνάσιο Δροσιάς, που όντως βρίσκεται σε γη του ΕΒΚΑΦ. 

Για ενδεχόμενη παρεξήγηση, έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Κιτίου, Νεκτάριος, ο οποίος ανέφερε στον «Φ» πως ενημέρωσε σχετικά τον δικηγόρο του ιδρύματος. Διερωτήθηκε μάλιστα «πώς είναι δυνατόν να ανήκε η γη στο ΕΒΚΑΦ και το Κτηματολόγιο να προχώρησε σε αγοραπωλησία με το κράτος. Πρέπει να έγινε παρεξήγηση και να το σύγχυσαν με το Γυμνάσιο Δροσιάς, που είναι σε γη του ΕΒΚΑΦ. Ουδέποτε είχε κυριότητα το ΕΒΚΑΦ στη γη του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου, όλα τα έσοδα του οποίου χρησιμοποιούνται για να δίδονται υποτροφίες σε ορφανούς μαθητές και φοιτητές. Το ίδρυμα διαθέτει γύρω στις 600 χιλιάδες ευρώ το χρόνο σε ορφανά παιδιά, όχι μόνο της Λάρνακας αλλά ολόκληρης της Κύπρου». 

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, ο οποίος δεν έκρυψε την έκπληξή του. «Εξ όσων γνωρίζω και ψάχνοντας το θέμα με διάφορους τρόπους και από διάφορες πηγές, το ΕΒΚΑΦ δεν είχε ποτέ σχέση με τη Διανέλλειο. Πιστεύουμε πως πρόκειται για λάθος, ίσως εννοούν το Γυμνάσιο Δροσιάς».

Η ιστορία που διαψεύδει το ΕΒΚΑΦ

Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία της πόλης, στη γη όπου αργότερα κτίστηκε η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή, είχε ανεγερθεί περί το τέλος του 17ου αιώνα, η κατοικία μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Γαλλικής Παροικίας και ακολούθως αποτέλεσε την προξενική κατοικία του Άγγλου Διοικητή της Λάρνακας (1878 έως το 1907). Την οικία είχε αγοράσει το 1914 ο Μητροπολίτης Μελέτιος Μεταξάκης, ο οποίος είχε ιδρύσει το Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο Λάρνακας και ακολούθως τη γη αγόρασε ο καπνοβιομήχανος Δημήτριος Διανέλλος. Το 1950 την έκανε δωρεά στο «Διανέλλειο Ορφανοτροφείο» που είχε ιδρύσει ο ίδιος και το 1962 κτίστηκε στον χώρο η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή. 

Αντίγραφο της διαθήκης του Δημήτριου Διανέλλου, το πρωτότυπο της οποίας κατέχει το ίδρυμά του, φυλάσσεται στο «Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη». Σύμφωνα με τον διευθυντή του ιδρύματος, Ιωσήφ Χατζήκυριακο, όλα περιέχονται στη διαθήκη του Διανέλλου, την οποία συνέταξε ο δικηγόρος Δημήτριος Καρεμζιλάκης. «Η γη πέρασε στο καταπίστευμα του «Διανέλλειου Ορφανοτροφείου», μαζί με άλλα κτήρια, από τον νόμιμο ιδιοκτήτη του που ήταν ο Δημήτριος Διανέλλος. Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει καμιά ιστορική σχέση του ΕΒΚΑΦ με τη γη της Διανελλείου, αλλά πρέπει να δούμε τη στοιχειοθέτηση του για να ξέρουμε πού και τι να ψάξουμε».

Απύθμενο θράσος από το ΕΒΚΑΦ

Στην απύθμενου θράσους τοποθέτησή του, ο «γενικός διευθυντής» του ΕΒΚΑΦ, Ιμπραχίμ Μπεντέρ, είχε προβεί και σε υποδείξεις για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να κατεδαφίσει τη Διανέλλειο. 

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα εφημερίδας πως δεν θα μπορούσε να κτιστεί ξανά άλλη οικοδομή πάνω στην εν λόγω γη επειδή αυτή ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, ο Μπεντέρ ανέφερε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», θα μπορούσε να προχωρήσει στην αναστήλωση του κτηρίου υποβάλλοντας αίτηση στο ΕΒΚΑΦ για εξασφάλιση άδειας μέσω της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή της UNDP. «Πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και κυρίως προς τους κανόνες του ΕΒΚΑΦ και τους νόμους και τις αρχές του ΕΒΚΑΦ, η πλήρης κατεδάφιση επειδή το ένα τμήμα είναι γκρεμισμένο, παραβιάζοντας ευθέως το δικαίωμα ιδιοκτησίας».

Λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χρησιμοποιεί παράνομα τα κτήρια και τη γη του ΕΒΚΑΦ από το 1974, έκανε μάλιστα λόγο για «ευθύνη υλικής και ηθικής αποζημίωσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης προς το ΕΒΚΑΦ».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Δεν είναι η πρώτη φορά που διεκδικεί 

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το ΕΒΚΑΦ έχει παράλογες αξιώσεις από την πόλη της Λάρνακας. Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Αctive» ο ερευνητής, Αλέξης Μιχαηλίδης, πρώην Αντιδήμαρχος Λάρνακας, το ΕΒΚΑΦ το 2003 αξίωσε από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας της πόλης 150 εκατ. δολάρια για δήθεν απώλεια της χρήσης του υδραγωγείου της Λάρνακας.

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, η χρήση του είχε απωλεσθεί φυσικά, αφού είχαν στερέψει οι πηγές και η Αγγλική Διοίκηση, είχε προχωρήσει στη δημιουργία άλλου υδραγωγείου για τις ανάγκες της πόλης. Έτσι και εκείνες οι αξιώσεις τους έπεσαν στο κενό.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΡΩΜΟ ΚΟΤΣΩΝΗ