Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τη ρητορική των προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας, οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας δίνουν ηχηρές απαντήσεις προς την Άγκυρα. Απαντήσεις τις οποίες ο Ερντογάν προσπαθεί να προσπεράσει, ενώ συνεχίζει την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας. Αθήνα και Άγκυρα συνεχίζουν στο μεταξύ τον πόλεμο επιστολών προς διάφορες κατευθύνσεις, λαμβάνοντας την ίδια ώρα απαντήσεις για επίλυση των διαφορών μέσω διπλωματίας. 

Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του σχολιάζοντας την επιθετική ρητορική Ερντογάν: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση». Πρόσθεσε ακόμη πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για επίλυση των διαφορών μέσω διπλωματίας.

Από την Αθήνα όπου βρέθηκε την Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, σημείωσε ότι η Γαλλία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις για την αποφυγή περαιτέρω όξυνσης και κλιμάκωσης. «Όπως έχω ήδη πει επανειλημμένα –και το έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) στα τέλη Μαΐου– η Γαλλία είναι φίλη και σύμμαχος της Ελλάδας και προσφέρει την πλήρη αλληλεγγύη της απέναντι σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας της Ελλάδας, όπως και απέναντι σε κάθε σχετική απειλή», είπε η Κατρίν Κολονά.

Αυστηρό και σαφές μήνυμα πως οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες, ανήκουστες και καταδικαστέες, αλλά και ότι «δεν πτοούμαστε ούτε φοβόμαστε» και «απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με την Κατρίν Κολονά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι, και κατά τη διαρκείας της χθεσινής της επίσκεψης στην Άγκυρα, επανέλαβε την ανάγκη αποφυγής δηλώσεων που μπορεί να οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η περιοχή έχει ανάγκη από σταθερότητα και αμοιβαίο σεβασμό και όχι όξυνση των εντάσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο «ενθαρρύνει [Ελλάδα και Τουρκία] να επιλύσουν ζητήματα μέσω διαλόγου», σημείωσε απαντώντας σε ερώτημα Βουλευτή την Τρίτη ο τέως Υφυπουργός Ευρώπης, Γκρέαμ Στιούαρτ.

Διπλωματικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα υπογράμμισαν ότι η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνει ad nauseam τις πάγιες, ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της.

Οι εν λόγω αιτιάσεις, ουδεμία βάση έχουν, αντιθέτως αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Δυστυχώς, η επιστολή αυτή αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, υπογραμμίζουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με επιστολές του που απευθύνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο ΝΑΤΟ και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, «εξηγεί τη θέση» της Άγκυρας και τις απόψεις της για την «επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου», ενώ κάνει ξανά λόγο για τις «παράνομες ενέργειες» και τις «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu που επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές, η επιστολή φέρει ημερομηνία 1ης Σεπτεμβρίου και απευθύνεται σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρεται στην επιστολή αυτή σε μια σειρά «αλληλοσυνδεδεμένων» προβλημάτων στο Αιγαίο, όπως είναι το πλάτος των χωρικών υδάτων, του εθνικού εναέριου χώρου και η υφαλοκρηπίδα, ενώ επαναλαμβάνει την κατηγορία ότι η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, είπαν οι πηγές αυτές. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα μέσω «έγκυρων διεθνών συμφωνιών».

Σταθερά στη γραμμή Πούτιν ο Ερντογάν

 

Τη στήριξή του στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε εκ νέου ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι δεν βρίσκει «σωστή» τη στάση της Δύσης απέναντι στη Μόσχα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση και τις κυρώσεις.

Σε δηλώσεις του χθες από το Βελιγράδι, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «η Δύση ακολουθεί πολιτική προκλήσεων απέναντι στη Ρωσία». Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να υποτιμάται. Επέμεινε, δε, ότι η Τουρκία ακολουθεί ισορροπημένη πολιτική μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίλυση της κρίσης. Ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας «δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας: «Λέω σε όσους υποτιμούν τη Ρωσία, κάνετε λάθος».

Υπενθυμίζεται ότι και την Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στον Ρώσο ομόλογό του για τα μέτρα που έχει πάρει με το φυσικό αέριο ως αντίδραση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θερίζει ό,τι σπέρνει. Η στάση και οι κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον του κ. Πούτιν έφεραν αναπόφευκτα τον Πούτιν στο σημείο να πει “αν το κάνεις αυτό, θα το κάνω έτσι”. Νομίζω ότι η Ευρώπη θα περάσει αυτόν τον χειμώνα με σοβαρά προβλήματα, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα», είπε.