Για άλλη μια φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν σήμερα στο Σότσι. Η συνάντηση θα είναι η δεύτερη ανάμεσα στον Ρώσο και τον Τούρκο ηγέτη σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, έπειτα από τη συνάντηση της 19ης Ιουλίου στην Τεχεράνη με τον Ιρανό πνευματικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. 

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν υιοθετεί μία περισσότερο ιδιόμορφη, ανεξάρτητη και επιθετική εξωτερική πολιτική. Η Άγκυρα και οι σύμμαχοί της συγκρούσθηκαν με τους συμμάχους της Ρωσίας στη Συρία και τη Λιβύη, τουρκικά drone βομβάρδισαν ρωσικά τανκς στην Ουκρανία και Ρώσοι αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος προσεταιρίζεται ανοικτά τη Μόσχα ως προμηθευτή τροφίμων και ενέργειας. Τον περασμένο μήνα, η επίτευξη συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας για την απεμπλοκή των φορτίων σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έδειξαν τη σαφή επιτυχία της πολιτικής αυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στις 5 Αυγούστου στο Σότσι

Ωστόσο, η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν αφήνει. Ακόμη και με τις εισροές ρωσικού χρήματος, η τουρκική λίρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τη νομισματική κρίση του Δεκεμβρίου 2021, οπότε έχασε περί το ένα τέταρτο της αξίας της. Το κόστος της ασφάλισης του τουρκικού χρέους στην αγορά συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης βρίσκεται επίσης σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η Άγκυρα ακολουθήσει τη Ρωσία και τη Σρι Λάνκα στην αδυναμία πληρωμής του χρέους.

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις παραμένουν περιπεπλεγμένες, καθώς είναι τοποθετημένες σε ένα πλαίσιο ανοικτών, καθώς και πιο κρυφών θέσεων. Στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν εμφατικά άφησε τον Πούτιν να περιμένει μπροστά στους δημοσιογράφους για αρκετά λεπτά σε κοινή τους εμφάνιση, μιμούμενος προηγούμενο παρόμοιο σνομπάρισμα προς τον ίδιο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα το 2020. Το διακύβευμα της σημερινής συνάντησης είναι μεγάλο. Ερντογάν και Πούτιν επιθυμούν διακαώς να χτίσουν έναν κόσμο στον οποίο αυτοί και οι χώρες τους θα κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά και αμφότεροι επίσης αντιμετωπίζουν την εξωτερική πολιτική υπό το πρίσμα της δικής τους επιβίωσης.