Την ολοκλήρωση της ευρείας κλίμακας διακλαδικής άσκησης «Αγαπήνωρ-2022», στην οποία συμμετείχαν μέσα και προσωπικό από την Εθνική Φρουρά και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Άμυνας.

Όπως αναφέρεται, η άσκηση, η οποία ξεκίνησε στις 29 Μαΐου, εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του διμερούς προγράμματος αμυντικής συνεργασίας και υποδεικνύει τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου  της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιλάμβανε συνδυασμένες χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις, αγώνα σε κατοικημένους τόπους και ορεινό αγώνα, ειδικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις Διοικητικής Μέριμνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως σημειώνεται, σκοπός της άσκησης ήταν η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους μέσω των κοινών συνεκπαιδεύσεων και της ανταλλαγής εμπειριών, καθώς επίσης η απτή απόδειξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών.      

Προστίθεται επίσης πως η διεύθυνση και ο συντονισμός της άσκησης διεξήχθη από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με το Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο, με την ανάπτυξη ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων και την ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ των δυο επιτελείων στα διάφορα επίπεδα διοικήσεως.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά την περίοδο διεξαγωγής της άσκησης «Αγαπήνωρ-2022», 70 στελέχη της ΕΦ μετέβησαν στο Ισραήλ όπου συμμετείχαν σε άσκηση για αγώνα εντός κατοικημένης περιοχής σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις.

Στο υπουργείο Άμυνας μπορεί βεβαίως να υπάρχει ικανοποίηση για τη συνεργασία των δύο χωρών, αλλά σε πολιτικό επίπεδο η αντιπολίτευση θεωρεί επικίνδυνο το γεγονός ότι η Κύπρος εμπλέκεται στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η πραγματοποίηση άσκησης του ισραηλινού στρατού στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «συνιστά νέα επικίνδυνη εξέλιξη». Τονίζοντας παράλληλα πως «δεν μπορεί να μετατρέπονται πόλεις και κατοικημένες περιοχές της χώρας σε πεδία ασκήσεων για τον όποιο ξένο στρατό. Ούτε είναι δυνατό να αυτοακυρώνεται η Κύπρος με τη συνεργασία με έναν ξένο στρατό ο οποίος έχει στο βιογραφικό του δεκαετίες κατοχής, εποικισμού, εγκλημάτων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, τα ίδια δηλαδή που συνεχίζεται να υπόκειται η πατρίδα μας από την κατοχική Τουρκία».

Το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να εξηγήσει «στους κατοίκους των περιοχών που έζησαν το δραματικό σκηνικό με τον ισραηλινό στρατό στους δρόμους να διενεργεί άσκηση εκκαθάρισης κατοικημένων περιοχών. Οφείλει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό, αν αναλογίζεται τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εμπλοκή της Κύπρου στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ισραηλινού κράτους, αλλά και από τη χρήση του κυπριακού εδάφους για πρόβες πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος γειτονικών φιλικών κρατών».

Παράλληλα όμως, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γ. Κάρουλλας σε δήλωσή του ανέφερε πως αποδεικνύεται «το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών». Επίσης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει «τη σταθερή ανάπτυξη των διμερών και όχι μόνο σχέσεων οι οποίες ενισχύουν την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινών στρατηγικών – περιφερειακών επιδιώξεων».