Δέκα τόνους νερού την ώρα χάνονταν, για άγνωστο χρονικό διάστημα, στον Δήμο Λευκάρων, λόγω διαρροής που δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτή. Τους τελευταίους μήνες, οι υπηρεσίες του δήμου είχαν διαπιστώσει απώλεια νερού που έφτανε το 60%-70% της ημερήσιας ποσότητας που λαμβάνουν τα Λεύκαρα.

Έπειτα από ενέργειες του Τμήματος Υδάτων και του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους, διαπιστώθηκε μεγάλη βλάβη σε κεντρική σωλήνα, που προκαλούσε διαρροή 240 τόνους ημερησίως.

«Έκαναν τεράστιες προσπάθειες και διαπίστωσαν βλάβη που δεν μπορούσε να διαπιστωθεί, αφού δεν φαινόταν πουθενά η διαρροή. Κανένας δεν ξέρει εάν αυτή η διαρροή ήταν για μήνες ή για χρόνια, όμως ξέρουμε και διαπιστώσαμε τεχνικά ότι το έλλειμμα έφτασε στο 60%-70%».

Η διαρροή, η οποία επιδιορθώθηκε πριν από λίγες ημέρες, είχε προκληθεί από ρίζες δέντρων που διείσδυσαν μέσα στη σωλήνα. «Δεν ξέρουμε εάν αυτή η βλάβη ήταν για μήνες ή ακόμα και για χρόνια, ούτε εάν θα έχουμε παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως για κάθε δέκα ευρώ που αγοράζουμε νερό, τα έξι με εφτά από αυτά, είναι η απώλεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί ο δήμος. Αυτό είναι ένα τεράστιο κόστος».

Τα Λεύκαρα, όπως ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, δεν είναι η μοναδική περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα απώλειας νερού, αφού λόγω του “γερασμένου” υρδευτικού συστήματος διαρροές καταγράφονται σε δεκάδες Δήμους και κοινότητες με τις ζημιές να ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. «Το κακό υδρευτικό σύστημα είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Κάθε χρόνο διαπιστώνεται και από τον Γενικό Ελεγκτή αλλά και από τις τοπικές Αρχές, ένα τεράστιο έλλειμμα νερού, σε μία χώρα που ταλαιπωρείται από έλλειψη βροχοπτώσεων». 

Πρόσθεσε ακόμη πως η Πολιτεία, οφείλει ν’ αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης των υδρευτικών συστημάτων σε όλη την Κύπρο και να προγραμματίσει τη σταδιακή αντικατάστασή τους.