Περνούν βέρες ή τραβά ο καθένας τον δρόμο του. Aυτό είναι το μήνυμα του ΔΗΚΟ προς την Εζεκία Παπαϊωάννου με κυρίαρχο ζητούμενο και για τις δύο δυνάμεις την επιστροφή στην εκτελεστική εξουσία. Η κίνηση του Νικόλα Παπαδόπουλου να βάλει στο τραπέζι το όνομα της αναπληρώτριας προέδρου του κόμματός του, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, δεν αποτελεί ενέργεια δημιουργίας εντυπώσεων, όπως αρχικά ερμηνεύθηκε, ούτε και μπλόφα. Η εικόνα μετά τη συνεδρία της Γραμματείας του κόμματος, πλέον, είναι ξεκάθαρη και δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ στοχεύει προς μία και μόνο κατεύθυνση: Τη διάνοιξη δρόμου προς αποφυγή του αδιεξόδου στις συζητήσεις για συνεργασία με το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές και επιστροφή του ΔΗΚΟ στην εξουσία ως πρώτο βιολί στην Κυβέρνηση και όχι απλά ως συγκυβέρνηση. Αυτή τη θέση είναι που η ηγεσία του κόμματος θέλει να περάσει στον κόσμο του ΔΗΚΟ, συσπειρώνοντας όλους γύρω από μία υποψηφιότητα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Το πρώτο τεστ στη Γραμματεία ήταν θετικό, όπως και στο Εκτελεστικό Γραφείο με ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό μελών του, να εκφράζονται θετικά στην ιδέα για μία καθαρά ΔΗΚΟϊκή υποψηφιότητα. Μια υποψηφιότητα η οποία όπως τονίζουν δηκοϊκοί παράγοντες:

  •  Επιτυγχάνει τον στόχο της συνεργασίας με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ και διανοίγει τον δρόμο για κυβέρνηση υπό δηκοϊκό υποψήφιο, κάτι που ιστορικά έγινε τόσο με τον Σπύρο Κυπριανού, όσο και με τον Τάσσο Παπαδόπουλο.
  •  Αποτελεί πρόταση καθαρής αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου βγάζοντας από την εξίσωση με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του ΔΗΣΥ και στην επόμενη διακυβέρνηση, είτε με τον επίσημο υποψήφιό του, είτε με τον Νίκο Χρίστοδουλιδη.
  •  Αποφεύγεται -όπως υποστηρίζουν- το ρίσκο που εμπεριέχει μία ενδεχόμενη στήριξη μίας ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον οποίο δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε συνεργασία και παράλληλα για πολλούς, τυχόν εκλογή του εμπεριέχει μελλοντικά μία ακόμα απειλή για τα ιστορικά κόμματα του Κέντρου.
  •  Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πιστώνεται μία ηγετική κίνηση με την οποία θα σπάσει το αδιέξοδο και παράλληλα, κρατά ανοικτό τον δρόμο στο ΔΗΚΟ για επιστροφή στη διακυβέρνηση του τόπου με τη δεύτερη τη τάξει αξιωματούχο του κόμματος.
  •  Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είναι μια γνήσια ΔΗΚΟϊκή επιλογή με ιστορικές δηκοϊκές καταβολές και η οποία μπορεί με συλλογική δουλειά να συσπειρώσει το κόμμα στον ίδιο βαθμό που θα το έκανε και ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
  •  Ήταν η πρώτη βουλευτής του κόμματος σε σταυρούς προτίμησης στη Λευκωσία με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, τόσο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές όσο και στις προηγούμενες. Παράλληλα, κέρδισε άνετα την εσωκομματική μάχη για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ, με τη διαφορά σε κάποιες επαρχίες να ήταν σαρωτική. Στοιχεία που, όπως τονίζουν οι δηκοϊκοί,  δείχνουν ότι η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μπορεί να συσπειρώσει σε πολύ ψηλά επίπεδα τα ποσοστά του ΔΗΚΟ.
  • Η μπάλα, σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, πλέον βρίσκεται στο γήπεδο του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν πηγές από την Εζεκία Παπαϊωάννου, όλα δείχνουν ότι υπάρχει μία θετική προοπτική διαλόγου γύρω από το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η συνεδρία της Γραμματείας

Την περασμένη Τρίτη, συνεδρίασε η Γραμματεία του  Δημοκρατικού κόμματος, κατά την οποία ο Νικόλας Παπαδόπουλος κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο ευσταθούσαν οι πληροφορίες οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, για πρόταση του ιδίου προς το ΑΚΕΛ με το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Η κ. Ερωτοκρίτου να σημειωθεί απουσίαζε από τη συνεδρία της Γραμματείας, ευρισκόμενη σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τη συνεδρία απουσίαζε επίσης και ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Μιχάλης Δαμανιανός, ο οποίος είναι και ο πρώτος επιλαχών βουλευτής του κόμματος για την επαρχία Λευκωσίας. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν εκλογή Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ανοίγει τον δρόμο για τον ίδιο για είσοδο στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσε  ότι το όνομα της Χριστιάνας έχει μπει στο τραπέζι, με την πλειοψηφία των μελών της Γραμματείας να τοποθετείται με θετικό τρόπο. Συγκεκριμένα, θετικός ήταν ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης και ο εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Γιώργος Σολωμού. Ο γγ του κόμματος Άθως Αντωνιάδης δεν ήταν αρνητικός, όπως και ο δεύτερος αντιπρόεδρος Νεόφυτος Χαραλαμπίδης. Ο μεν πρώτος σημείωσε πως εάν εκλέγεται η Χριστιάνα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Ο δε δεύτερος, έθεσε ερώτημα εάν έγινε οποιαδήποτε μέτρηση για τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Πιο επιφυλακτικοί ήταν, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, ο κεντρικός οργανωτικός του κόμματος Φύτος Κωνσταντίνου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πανίκος Λεωνίδου.

Η ιστορία ενός προξενιού…

Η κίνηση Νικόλα Παπαδόπουλου ήταν αρκετά μελετημένη. Όπως πληροφορούμαστε, η ιδέα για υποψηφιότητα της αναπληρώτριας προέδρου του κόμματος, άρχισε να γυροφέρνει στο μυαλό του Νικόλα Παπαδόπουλου λίγο μετά την πρώτη συνάντηση με τον Στέφανο Στεφάνου κατά την οποία υπήρξε μία εκατέρωθεν καλή θέληση για συνεργασία με κοινό στόχο την αλλαγή. 

Την ίδια ώρα, όμως, διαπιστωνόταν και μία δυστοκία στη συμφωνία γύρω από το όνομα στο οποίο θα μπορούσε να χτιστεί αυτή η πολιτική προσπάθεια της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι από πλευράς ΑΚΕΛ έμπαινε θέμα αφαίρεσης από το τραπέζι των ονομάτων των αρχηγών. Από πλευράς ΔΗΚΟ, υπήρχε η απόφαση του πολιτικού συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία καταλληλότερος υποψήφιος θεωρείτο για το κόμμα ο πρόεδρός του Νικόλας Παπαδόπουλος. Παράλληλα, όμως, η απόφαση του συνεδρίου, εξουσιοδοτούσε τον πρόεδρο και τη Γραμματεία να κάνουν τους χειρισμούς που θεωρούν ως καταλληλότερους για επίτευξη μίας συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να γίνει κατορθωτή η πολιτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που προέκυψε και η πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΚΟ, ο οποίος συζήτησε το θέμα μόνο με έναν κλειστό κύκλο πολύ έμπιστων του ατόμων, προτού βολιδοσκοπήσει και την ίδια τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εάν ενδιαφέρεται να συζητηθεί ως πιθανή υποψήφια. Με την ίδια, όπως πληροφορούμαστε, να απαντά στον Νικόλα Παπαδόπουλο το εξής: «Εάν κρίνεις ότι είναι προς όφελος του Δημοκρατικού Κόμματος, να το κάνεις», διαμηνύοντας παράλληλα πως το δικό της «ναι» θα είναι επειδή της το ζητά η παράταξή της και όχι ότι αποτελεί προσωπική της επιδίωξη.

Η πρώτη βολιδοσκόπηση προς το ΑΚΕΛ έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες την προηγούμενη βδομάδα, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να θέτει προς τον Στέφανο Στεφάνου το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, υπό τύπο διευκρινιστικού ερωτήματος, ως προς το κατά πόσο η θέση του ΑΚΕΛ για μη συζήτηση των ηγεσιών των κομμάτων περιελάμβανε μόνο τους ίδιους ή ολόκληρη την ηγετική πυραμίδα. Από την στιγμή που η θέση του ΑΚΕΛ περιελάμβανε μόνο τους ηγέτες των δύο κομμάτων, άνοιγε ο δρόμος για να μπει το όνομα της αναπληρώτριας προέδρου του κόμματος στο τραπέζι, παρέχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα στον Νικόλα Παπαδόπουλο να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων για να θέσει στο τραπέζι ένα άλλο όνομα πέραν του δικού του και να στείλει το μήνυμα ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων παραμένει πάντα ο πρώτος του στόχος.

Vs Χριστοδουλίδης

Είναι γεγονός ότι εντός του ΔΗΚΟ συνεχίζει να υπάρχει και η τάση προς μια ενδεχόμενη ανεξάρτητη υποψηφιότητα του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αποτελεί και το plan B για πολλούς εντός του κόμματος. Αυτό το οποίο πληροφορούμαστε είναι ότι από τις Επαρχιακές Επιτροπές του κόμματος κυριαρχεί η τάση για επίτευξη συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Τάση η οποία αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό και στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, τα οποία σε ανεπίσημο επίπεδο έχουν ήδη τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ της συνεργασίας και της ιδέας της υποψηφιότητας της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται και μία πίεση υπέρ της στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, είτε ως πρώτη επιλογή, είτε ως εναλλακτική επιλογή στην περίπτωση ναυαγίου της συνεργασίας. Η δεύτερη τάση, δηλαδή της εναλλακτικής επιλογής στην περίπτωση που δεν καταλήξει σε γάμο το φλερτ με το ΑΚΕΛ είναι και η ισχυρότερη, σχεδόν καθολική. Η πρώτη τάση, της στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη ως πρώτη επιλογή προέρχεται κυρίως από άτομα που είναι γενικότερα επιφυλακτικοί με τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, φαίνεται να υπάρχει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας του ΔΗΚΟ με το Νίκο Χριστοδουλίδη. Υπάρχουν επίσης και οι φωνές υπέρ της αυτόνομης καθόδου ή ακόμα και της συζήτησης στήριξης της υποψηφιότητας του Γιώργου Κολοκασίδη.

Kαι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου στο κάδρο

Στην εξίσωση της πρότασης συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ με υποψήφια τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τίθενται και επιφυλάξεις που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν το όποιο πρόβλημα:

 Πώς μία συνεδριακή απόφαση, τίθεται την ίδια ώρα υπό την κρίση του προέδρου του κόμματος;

 Θα έπρεπε να ενοχλεί η απόρριψη του προέδρου του ΔΗΚΟ ως υποψηφίου από πλευράς ΑΚΕΛ, ενώ υποστηρίζουν πως η πρόταση για τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, στέλλει το μήνυμα ότι τα δύο κόμματα πάνε απλά για σύναψη μίας συνεργασίας με τη λογική του «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει».

Υπάρχει αμφισβήτηση ακόμα και από βουλευτές του κόμματος, η οποία βγαίνει μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους θέτοντας ακόμα και θέμα υπέρ της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ως πιο εκλέξιμης.

Δεν έγινε οποιαδήποτε μέτρηση της εκλεξιμότητάς της.

Είναι μία πρόταση υπό την αίρεση της έγκρισης της βάσης και των δύο κόμματων.

Η υποψηφιότητα Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, βγάζει εκτός συνεργασίας την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ και ενδεχομένως και τους Οικολόγους.

Από τα γραφεία του ΔΗΚΟ, στέλλεται ξεκάθαρα τις τελευταίες ώρες το μήνυμα ότι η πρόταση για την υποψηφιότητα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου είναι κίνηση ουσίας που αποσκοπεί σε μία συνεργασία νίκης με το ΑΚΕΛ. Πηγές από το κόμμα σημειώνουν πως η πρόταση με το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, λειτουργεί ως «γεφυροποιός» στις σχέσεις ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ και αντιπροσωπεύει την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Κύπρος έχει ανάγκη από καθαρές πολιτικές και «αλλαγή παραδείγματος». Τονίζουν δε πως, αιτήματα όπως η αλλαγή, η διαφάνεια και η αξιοπιστία στην πολιτική ζωή του τόπου μπορούν να αποδειχθούν κρίσιμα εκλογικά κριτήρια.

Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μια υποψηφιότητα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου θα λειτουργήσει ως κυματοθραύστης, ανακόπτοντας τη δυναμική ανεξαρτήτων υποψηφιοτήτων που «κλείνουν το μάτι» σε ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ ενώ παράλληλα, επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα νέο καθαρό πρόσωπο, μια ιδιαίτερα δυναμική γυναικεία φιγούρα, που μπορεί να σταθεί επάξια τόσο απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, δημιουργώντας πονοκέφαλο και στα δύο επιτελεία. Τα οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν θα ήθελαν το φλερτ των δύο κομμάτων αντιπολίτευσης να καταλήξει σε γάμο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μπορεί να είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή της μάχης και να αποτελέσει μία νέα πολιτική πρόταση, ξεφεύγοντας από δογματισμούς, διαβρωμένες παλαιοκομματικές πρακτικές, έχοντας όλα εκείνα τα στοιχεία για να φέρει αέρα ανανέωσης.