Η εξίσωση της συνεργασίας είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη για το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Παρόλα αυτά όμως διατηρείται εκατέρωθεν ζωντανή μια φλόγα αισιοδοξίας ότι μπορεί τις επόμενες μέρες να υπάρξει μία ανατροπή των δεδομένων, κάνοντας ο ένας εκ των δύο την έκπληξη και διασώζοντας έστω και την υστάτη τη συνεργασία. Ο λόγος που ακόμα δεν έχει κηρυχθεί και επίσημα λήξη στη διαδικασία είναι κάπιοιες αχτίδες φωτός που φαίνεται να βλέπουν κομματικοί κύκλοι και από τα δύο στρατόπεδα. Και αυτό κυρίως διότι αφενός διαπιστώνεται να υπάρχει όντως θέληση από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, που θεωρούν ότι με ένα κοινό υποψήφιο η επιτυχία του στόχου της αλλαγής έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Αφετέρου όμως, αφήνεται να νοηθεί ότι από πλευράς ΑΚΕΛ δεν έχει μπει οριστικά τελεία στην πρόταση για τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. 

Κομματικοί κύκλοι επίσης εκτιμούν ότι μπροστά στο δεδομένο του αδιεξόδου δεν μπορεί να αποκλείεται και μία στροφή στο θέμα των ηγετών κομμάτων, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο αφήνεται να νοηθεί από την τελευταία συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, είναι ότι το κομματικό όργανο εξουσιοδότησε να μεταφέρει τον προβληματισμό του κόμματος της Αριστεράς προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, αλλά την ίδια ώρα, τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν σε επόμενη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συνέλθει την ερχόμενη βδομάδα, ετοιμάζοντας και σειρά ερωτημάτων προς την Κεντρική Επιτροπή η οποία θα συνέλθει με τη σειρά της στη συνέχεια για να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, με βάση τα δεδομένα όπως θα έχουν διαμορφωθεί. Ουσιαστικά δηλαδή, μπορεί στο ΑΚΕΛ να επικρατεί η άποψη για μία τρίτη ανεξάρτητη προσωπικότητα, όμως από τη στιγμή που δεν διαφαίνεται να υπάρχει οτιδήποτε στον ορίζοντα που να μπορεί να γίνει αποδεχτή ως πρόταση από το ΔΗΚΟ και από τη στιγμή που ο Μάρκος Κυπριανού παραμένει στη θέση του ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος, τότε, μπορεί και να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις τόσο σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου όσο και σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει οτιδήποτε, ούτε συγκεκριμένη κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί το κόμμα της Αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη βδομάδα. Όπως ανέφερε και σε τηλεοπτική παρέμβαση του στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, το κόμμα του θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες του και τον δεύτερο κύκλο διαβούλευσης εσωκομματικά αλλά και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός της άνοιξης. Λαμβάνοντας δηλαδή και τις τελικές του αποφάσεις σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές στο πλαίσιο της Παγκύπριας Συνδιάσκεψής του.

Από πλευράς ΔΗΚΟ εξακολουθεί να υπάρχει έντονος προβληματισμός γύρω από το θέμα προεδρικές εκλογές, με την ηγεσία του κόμματος να θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Σε κάθε περίπτωση, αφήνεται να νοηθεί ότι δεν πρόκειται να μπουν σε μια διαδικασία υποβολής νέων ονομάτων και ότι η πρόταση τους τόσο για τον Νικόλα Παπαδόπουλο όσο και για την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είναι στο τραπέζι και περιμένουν επίσημη τοποθέτηση από πλευράς ΑΚΕΛ. Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στην περίπτωση ναυαγίου της συνεργασίας για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν, είτε αυτός θα είναι ο δρόμος της αυτόνομης καθόδου, είτε θα είναι ο δρόμος της στήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Κάποιες απόψεις άρχισαν να ακούγονται και για την περίπτωση του πρώην αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Γιώργου Κολοκασίδη.

Καρογιάν καλεί Νικόλα

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ζήτησε, όπως πληροφορούμαστε, ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν. Σκοπός της συνάντησης θα είναι η επεξήγηση της πρότασης του προέδρου της ΔΗΠΑ για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ως γνωστό, ο Μάριος Καρογιάν έχει ξεκινήσει επαφές με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων προκειμένου να τους μεταφέρει το περιεχόμενο της πρότασης του. Μέχρι στιγμής έχει συναντηθεί με τον γγ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων. Θα είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο μετά τα όσα προηγήθηκαν με τη διαγραφή του Μάριου Καρογιάν από το ΔΗΚΟ, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018 και την ίδρυση ακολούθως της ΔΗΠΑ.