Η νομοθεσία φιλική προς τα παιδιά ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2021. Προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία μικρής φυλακής για κράτηση ανηλίκων εκτός των Κεντρικών Φυλακών.

Από το 2021 μέχρι σήμερα δεν έγιναν πολλά, δεν υπάρχει η δομή, δεν μπορούν τα δικαστήρια παίδων να επιβάλλουν ποινή κράτησης σε ανήλικους και τώρα το κράτος ζητά όπως τα παιδιά φυλακίζονται για δύο χρόνια στις Κεντρικές, μέχρι να φτιάξει δομή.

Όπως είπε στην Επιτροπή Νομικών η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αυτή η ρύθμιση τελικά μπορεί να είναι και μόνιμη, αφού ακόμα ετοιμάζονται κανονισμοί για τις φυλακές ανηλίκων, θα τύχουν επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία, θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα περάσουν από τη Βουλή και μετά θα προκηρυχθούν οι προσφορές.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, παιδιά θα φυλακίζονται με βαρόνους ναρκωτικών, είπε. Αυτό το έργο με τις πολύχρονες καθυστερήσεις και τους βραδυκίνητους ρυθμούς στο δημόσιο τους είδαμε ουκ ολίγες φορές. Κάποιος να χτυπήσει το χέρι του και να πει έπρεπε να ντρέπεστε. Υπάρχει;