Χρηματικές κυρώσεις ύψους €6 εκατ. επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα τελευταία τρία χρόνια στο πλαίσιο των εποπτικών ελέγχων για την αποτελεσματική προστασία του επενδυτικού κοινού.

Από τις συνολικές διοικητικές κυρώσεις ύψους €6 εκατ., ποσό €5.3 εκατ. έχουν επιβληθεί σε ΚΕΠΕΥ για παραβάσεις της νομοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα €5.3 εκατ. πρόστιμο ύψους €1 εκατ. έχει επιβληθεί μόνο σε μια ΚΕΠΕΥ το το 2023. Όλα τα ποσά κατατίθενται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Θεοχαρίδης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Επιτροπής για το 2024, δήλωσε πως ότι οι ποινές δεν αυτοσκοπός της Επιτροπής, τονίζοντας παράλληλα πως στόχο της είναι η πλήρη συμμόρφωση των εποπτευόμενων με όλες τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο.

«Πέραν των χρηματικών ποινών που έχει επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λαμβάνει και μέτρα, μεταξύ των οποίων ενδεχόμενη προσωπική ευθύνη για απόκτηση κύριων προσώπων που είναι υπεύθυνοι για τη μη συμμόρφωση των ΚΕΠΕΥ» πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει απορρίψει αιτήσεις για την απόκτηση αδειών ΚΕΠΕΥ, έχει προχωρήσει σε αναστολή αδειών μέχρι να ληφθούν μέτρα για αντιμετώπιση αδυναμιών και παραλείψεων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω των εξωγενών παραγόντων, τα τελευταία 4 χρόνια ο αριθμός των εποπτευόμενων οντοτήτων κατέγραψε άνοδο 12%, κάτι, όπως είπε, που αποτελεί ένδειξη πως η Κύπρος εξακολουθεί να συγκεντρώνει πλεονεκτήματα ως επενδυτικός προορισμός. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου του 2023, κάτω από την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκονταν 837 οντότητες, ενώ άλλες 85 νέες αιτήσεις βρίσκονταν υπό τη διαδικασία εξέταση για αδειοδότηση.

Σημείωσε, επίσης, πως η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε εταιρίες διασυνοριακών επενδύσεων, ενώ εποπτεύονται εταιρείες με κύκλο εργασιών €10 δισ. Αυτό, είπε, οφείλεται στη μεταφορά πολλών εταιριών από το Ισραήλ στην Κύπρο καθώς και εξαιτίας των νομικών και ελεγκτικών οίκων.

Προσοχή στα κρυπτονομίσματα

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τα κρυπτονομίσματα, ανέφερε πως εμπεριέχουν πολλούς κινδύνους, επισημαίνοντας πως οι συγκεκριμένες επενδύσεις αποτελούν υψηλού κινδύνου.

Σημειώνεται πως από τον περασμένο μήνα τέθηκε σε εφαρμογή ευρωπαϊκός κανονισμός για έλεγχο των κρυπτονομισμάτων. Αναφορικά με τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, σημείωσε πως δεν βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς, καθώς δεν έχει θεσπιστεί νέο πλαίσιο.