Δυο κινήσεις που θα ανακουφίσουν τους οδηγούς από τον βραχνά των καμερών και των τσουχτερών προστίμων, αίροντας παράλληλα και μια διαπιστωμένη αδικία, αποφασίστηκαν χθες από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

Τη σύσκεψη του Συμβουλίου μονοπώλησε το σύστημα φωτοεπισήμανσης, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του και η μείωση που έχει επέλθει στα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι δυο υπουργοί Μεταφορών και Δικαιοσύνης Αλέξης Βαφεάδης και Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, που έχουν άψογη παραγωγική συνεργασία για το θέμα της μείωσης των θανάτων στους δρόμους, συμφωνούν ότι είναι άδικο το εξώδικο της άσπρης γραμμής από €25 να μετατρέπεται σε €300, δηλαδή παραβίαση του κόκκινου, αν το όχημα προχωρήσει σε κάποια απόσταση από τα φανάρια. Για το θέμα ακούστηκαν διάφορες απόψεις για τη μείωση του εξωδίκου, με επικρατέστερη αυτή των €85 όπως συμβαίνει και με την παραβίαση σε διάβαση πεζών.

Συζήτηση στο Συμβούλιο έγινε και για το τόξο που επιτρέπει στους οδηγούς τη στροφή δεξιά, για το οποίο εκφράζονται πολλά αρνητικά σχόλια ότι παγιδεύονται οι οδηγοί, αφού δεν υπάρχει χρονοδιακόπτης για αντίστροφη μέτρηση. Μετά από αρκετό προβληματισμό αποφασίστηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους οδηγούς από την ώρα που σβήνει το πράσινο μέχρι το κόκκινο, για να διέρχονται χωρίς να καταγγέλλονται.

Σήμερα δίνονται 3 δευτερόλεπτα στο μεσοδιάστημα για να καταγγέλλεται κάποιος από την ώρα που σβήνει το πράσινο και σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε θα δίνονται 4’’ πριν η κάμερα αρχίσει να καταγγέλλει. Το θέμα αυτό θα μελετήσουν περαιτέρω τα Δημόσια Έργα, ώστε να δουν τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν.

Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης συμβάλλει στη μείωση του τροχαίου προβλήματος και αποφασίστηκε η προώθηση νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Μεταφορών που επιλύει μια σειρά προβλημάτων τα οποία προέκυψαν σε σχέση με τα εξώδικα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 60.000 ανεπίδοτα εξώδικα, γιατί οι οδηγοί δεν προσήλθαν να παραλάβουν γι’ αυτό και με τροποποίηση της νομοθεσίας που θα επιχειρηθεί, θα μπορεί η ανάδοχος εταιρεία ν’ αποστέλλει την ειδοποίηση μέσω μηνύματος στο κινητό ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με τον τρόπο αυτό θα τεκμαίρεται ότι ο οδηγός ειδοποιήθηκε και αν δεν το παραλάβει ή δεν το πληρώσει, τότε θα οδηγείται στο Δικαστήριο.

Επίσης με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα θέματα των οχημάτων που ανήκουν σε εταιρείες, ώστε αν δεν υποδειχθεί ο οδηγός ο οποίος υπέπεσε στην παράβαση, τότε το πρόστιμο να καταβάλλεται από την εταιρεία.

Λύνεται επίσης και το ζήτημα με τα οχήματα που πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται, έτσι ώστε όταν δεν υποδειχθεί ο νέος οδηγός, την ευθύνη για πληρωμή του εξωδίκου να την έχει ο προηγούμενος οδηγός. Ποινικοποιείται επίσης η προειδοποίηση των οδηγών για ύπαρξη καμερών στους δρόμους με συσκευές (όχι το αναβοσβήσιμο των φώτων).

Υπό εκκρεμότητα παραμένουν τα θέματα που αφορούν τους οδηγούς των οχημάτων ενοικίασης και των καταγγελιών οχημάτων που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους. Μελετώνται διάφορες σκέψεις, για επίλυση των προβλημάτων ώστε να μην εκφεύγουν της πληρωμής των εξωδίκων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας έγινε παρουσίαση του συστήματος τόσο από τον διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Μάρκο Μάρκου όσο και από τον βοηθό διευθυντή Τμήματος Τροχαίας Χάρη Ευριπίδου. Όπως αναφέρθηκε, τα τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα των τελευταίων ημερών έχουν αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για φέτος. Ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες η μείωση των νεκρών από τροχαίες οδικές συγκρούσεις έφτανε στο 50%, τώρα βρίσκεται στο 25%.