Της Αναστασίας Βαμβακά

Η αλλαγή δρομολόγησης των εμπορευμάτων για να αποφευχθεί το εκτεταμένο lockdown στη Σαγκάη, όπου καθημερινά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID ξεπερνούν τα 17.000-ρεκόρ αυτή την εβδομάδα-, γίνεται πιο δύσκολη και ακριβή καθώς οι αποθήκες σε άλλες κινεζικές πόλεις είναι υπερπλήρεις, προειδοποιούν εταιρείες logistics και μεταφορείς.

Οι προκλήσεις logistics για τις θαλάσσιες μεταφορές και τις αεροπορικές μεταφορές στη Σαγκάη είναι ακραίες.  Οι περισσότερες αποθήκες στην πόλη είναι κλειστές. Η περιορισμένη πρόσβαση φορτηγών στους τερματικούς σταθμούς του λιμανιού της Σαγκάης προκαλεί τη συσσώρευση εμπορευματοκιβωτίων και την επιβράδυνση των μεταφορών πλοίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πρέπει το 2023 να πετύχει πλεόνασμα κοντά στον στόχο

Η Mediterranean Shipping Co., η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αρχίσει να εκφορτώνει εμπορευματοκιβώτια ψύξης σε άλλα λιμάνια επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα βύσματα ρεύματος για σύνδεση στη Σαγκάη. “Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί σύντομα, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψετε το ταξίδι και να σας ενημερώσουμε από πού μπορεί να παραληφθεί το κοντέινερ σας”, ανέφερε η MSC σε μια ειδοποίηση πελατών.

Αρκετές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα παρακάμψουν τον ελλιμενισμό στη Σαγκάη λόγω περιορισμών στην κυκλοφορία, κάτι που ότι θα εντείνει τη συμφόρηση στους τερματικούς σταθμούς μόλις αρθούν οι περιορισμοί.

Η συμφόρηση εξαπλώνεται

Εν τω μεταξύ, οι τερματικοί σταθμοί στα υπόλοιπα λιμάνια, όπως το λιμάνι του Ningbo γεμίζουν  εξίσου με εμπορευματοκιβώτια και αντιμετωπίζουν ελλείψεις εξοπλισμού, καθώς περισσότερα εμπορεύματα εκτρέπονται από τη Σαγκάη, αναφέρουν οι μεταφορείς. Ως αποτέλεσμα, οι ναύλοι από τη Ningbo αυξάνονται.

Η AIT Worldwide, με έδρα την Itasca του Ιλινόις, ενημέρωσε τους πελάτες ότι οι τερματικοί σταθμοί φορτίου σε άλλα αεροδρόμια αναφέρουν πλέον δικές τους καθυστερήσεις με το Διεθνές Αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.

Στο Zhengzhou, για παράδειγμα, οι εισερχόμενες και εξερχόμενες αεροπορικές αποστολές μπορεί να χρειαστούν έως και επτά ημέρες για να περάσουν από μια ουρά και άλλες τρεις έως τέσσερις ημέρες για να διεκπεραιωθούν.. Οι  εταιρείες ανακατευθύνουν επίσης το φορτίο στα αεροδρόμια της Γουχάν, του Χανγκζού και του Ναντσάνγκ.

Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες επιβατών και εμπορευμάτων ανταποκρίθηκαν ακυρώνοντας την πλειονότητα των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Σαγκάης Pudong. Η Delta Air Lines, για παράδειγμα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα διεκπεραιώσει φορτίο εκεί τουλάχιστον μέχρι τις 18 Απριλίου. 

Η A.P. Moller-Maersk δίνει προτεραιότητα στον αέρα

Η A.P. Moller-Maersk μετονόμασε την Παρασκευή τη θυγατρική της Star Air σε Maersk Air Cargo καθώς ο δανικός γίγαντας ναυτιλιακών εμπορευματοκιβωτίων δίνει προτεραιότητα στις ολοκληρωμένες προσφορές logistics και στην πώληση υπηρεσιών αεροπορικού φορτίου απευθείας σε πελάτες με ένα μόνο εμπορικό σήμα.

Η αναδιοργάνωση είναι το πιο πρόσφατο βήμα της Maersk για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της αεροπορικών φορτίων. Τον Νοέμβριο, συμφώνησε να εξαγοράσει τη γερμανική μεταφορική εταιρεία Senator International για 644 εκατομμύρια δολάρια. Η κύρια δραστηριότητα της Senator είναι η διαχείριση της αεροπορικής μεταφοράς εμπορευμάτων για ιδιοκτήτες φορτίου. Η αγορά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο, θα διπλασιάσει τον όγκο αεροπορικών φορτίων της Maersk. 

Πηγή: Capital.gr