Δεν ανακαλεί την απόφασή του ο ΟΑΥ, για τον αριθμό φυσιοθεραπειών που λαμβάνουν μέσω του ΓεΣΥ παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες, αλλά «παγώνει» μόνο το κεφάλαιο που αφορά τον επιτρεπόμενο αριθμό συνεδριών για άτομα 12-18 ετών, κατηγορία στην οποία ανήκουν και τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. 

Αυτό επειδή, όπως εξήγησε στον «Φ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Άθως Τσινωντίδης, «εάν ανακληθεί ολόκληρη η απόφαση, τότε ίσως αδικηθούν άλλες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι τα παιδιά μικρότερων ηλικιών, τα οποία βάσει του νέου σχεδιασμού μπορούν να λάβουν μέχρι και 90 φυσιοθεραπείες».

Παράλληλα, στο τραπέζι πλέον βρίσκεται για συζήτηση το θέμα των φυσιοθεραπειών των ατόμων 18-25 ετών, το θέμα των κατ’ οίκον φυσιοθεραπειών σε άτομα κλινήρη αλλά και η διακοπή, για ένα και πλέον μήνα, των φυσιοθεραπειών ασθενών των οποίων οι γιατροί δεν έχουν ακόμα προλάβει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στο σύστημα του ΓεΣΥ, όπως προνοεί η νέα απόφαση του ΟΑΥ.  

Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όπως συσταθεί ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν πέραν των μελών της αρχικής επιστημονικής επιτροπής (στην οποία συμμετείχαν φυσιοθεραπευτές, παιδονευρολόγος, και εκπρόσωπος του ΟΑΥ) που ετοίμασε τον σχεδιασμό και ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς των γονιών με εγκεφαλική παράλυση, γιατροί εμπλεκόμενων ειδικοτήτων, όπως ορθοπεδικοί και νευρολόγοι. Η επιτροπή αυτή, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την προσεχή Παρασκευή.    

Προς συζήτηση, δεν θα τεθεί μόνο ο αριθμός των φυσιοθεραπειών που πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά 12-18 ετών με εγκεφαλική παράλυση, αλλά και ο αριθμός των φυσιοθεραπειών που δικαιούνται όλα τα παιδιά με νευρομυικές παθήσεις της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, «πέραν από τη μείωση των φυσιοθεραπειών, η οποία έγινε στις ηλικίες των 12-18 και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ως Ομοσπονδία ασθενών, οφείλουμε να διεκδικήσουμε κι άλλες μικρές ρυθμίσεις οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικές». 

Συγκεκριμένα, εξήγησε, «από την ημέρα εφαρμογής του νέου σχεδιασμού, ακόμα και για τα άτομα που εξακολουθούν να έχουν ικανοποιητικό αριθμό φυσιοθεραπειών στη διάθεση τους ή/και μεγαλύτερο από ό,τι προηγουμένως, έχει προκύψει μια σημαντική στρέβλωση. Αυτή αφορά το γεγονός ότι τα άτομα αυτά έχουν υποχρεωθεί να διακόψουν τις φυσιοθεραπείες τους, για έναν μήνα τώρα, επειδή βάση της απόφασης, όλοι οι γιατροί πρέπει να αποστείλουν τα στοιχεία των ασθενών τους στον ΟΑΥ προκειμένου να σχηματιστεί το πρώτο εξειδικευμένο μητρώο ασθενών και να καταγραφούν οι ανάγκες των ασθενών μας ανάλογα με την πάθηση και τη σοβαρότητα της κατάστασής τους». 

Δυστυχώς, είπε ο κ. Κουλούμας, «αρκετοί από τους γιατρούς μας οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, δεν προλαβαίνουν μέχρι την ημερομηνία που έχει καθοριστεί από τον ΟΑΥ να συμπληρώσουν όλα τα σχετικά έντυπα, ενώ κάποιο άλλοι γιατροί, λόγω φόρτου εργασίας, συμπληρώνουν πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων καθημερινά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς μας να μένουν χωρίς τις φυσιοθεραπείες τους μέχρι να καταχωρηθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία τους στο σύστημα του ΓεΣΥ και αυτό είναι ένα θέμα που επίσης πρέπει να το λύσουμε». Καταλήγοντας ο κ. Κουλούμας τόνισε πως «απ’ εκεί και πέρα, έχουμε το θέμα των κατ’ οίκον φυσιοθεραπειών οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στον νέο σχεδιασμό». 

Πάντως, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, έσπευσε χθες να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι υποεπιτροπές του ΟΑΥ οι οποίες ασχολούνται με τις υπηρεσίες φυσιοθεραπείας. «Οι εισηγήσεις τους γίνονται στη βάση επιστημονικών δεδομένων λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη και προσαρμόζοντας τον αριθμό και την κατανομή των θεραπειών στη βάση ενός πλαισίου που αφορά στην παροχή των υπηρεσιών αυτών. Ως εκ τούτου, το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών διαμορφώνεται από τις εισηγήσεις των υποεπιτροπών, όπου υπάρχουν, και από το υφιστάμενο πλαίσιο, ώστε να ανταποκρίνεται και στις δυνατότητες του Οργανισμού», είπε και πρόσθεσε πως «ο Οργανισμός, έχοντας ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με στόχο την εξατομίκευση των υπηρεσιών, εφαρμόζει τρόπους παροχής επιπλέον συνεδριάσεων εκεί και όπου χρειάζεται».