Σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας στα Χανιά, συμμετείχε σήμερα η βουλευτής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Στο πλαίσιο συζήτησης για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η κα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στις μεταβαλλόμενες σημερινές συνθήκες στην εύφλεκτη αυτή περιοχή και στο ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης ο οποίος, υπογράμμισε, πρέπει να είναι υποστηρικτικός, με απώτερο στόχο την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των δημοκρατικών θεσμών και δυνάμεων.

Αναφερόμενη στην προώθηση της περιφερειακής και ενεργειακής συνεργασίας, η κα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι οι μηχανισμοί διμερών και τριμερών συνεργασιών που έχουν δημιουργηθεί, αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τις χώρες της περιοχής. Ιδιαίτερα σήμερα, πρόσθεσε, λόγω της ανάγκης αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, οι συνεργασίες αυτές καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές, νοουμένου ότι οι βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Δυστυχώς, υπογράμμισε η κα Ερωτοκρίτου, ο ρόλος της Τουρκίας και η αναθεωρητική της πολιτική σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελληνικής Δημοκρατίας, παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα και προκαλούν συνεχείς γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Σε τοποθετήσεις Τούρκων βουλευτών ότι η Τουρκία έχει έτοιμη την υποδομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου η κυρία Ερωτοκριτου επεσήμανε ότι η Ευρώπη, παίρνοντας μαθήματα από την κρίση στην Ουκρανία, πρέπει να προσέξει έτσι ώστε να μην απεξαρτηθεί από ένα απολυταρχικό καθεστώς για να εξαρτηθεί στη συνέχεια από ένα άλλο απολυταρχικό καθεστώς. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη θα βρεθεί εκβιαζόμενη εκ νέου σε λίγα χρόνια.