Τα σύννεφα πάνω από το Προεδρικό έχουν αρχίσει πλέον να είναι ορατά. Στην πορεία δεν αποκλείεται να πυκνώσουν κι άλλο, καθιστώντας το τελευταίο μίλι της διαδρομής της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ιδιαίτερα δύσκολο και τρικυμιώδες. Η εσωστρέφεια στην κυβερνώσα παράταξη η οποία έχει ως αφετηρία την όλη συζήτηση γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2023 και το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Πινδάρου, φαίνεται να έχει πλέον ισχυρές παρενέργειες και στο Προεδρικό με την πίεση να στρέφεται και προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μέσα σε ένα μήνα, δύο από τους στενούς συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη υπέβαλαν παραίτηση αποχωρώντας από το κυβερνητικό σχήμα. Μετά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος παραιτήθηκε για τους γνωστούς λόγους, την πόρτα εξόδου από το κυβερνητικό στρατόπεδο άνοιξε χθες και ο Βασίλης Πάλμας, υποβάλλοντας παραίτηση από τη θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω. Ο ίδιος στην επιστολή της παραίτησης του επικαλείται προσωπικούς λόγους, ωστόσο η παραίτηση του πυροδότησε μία έντονη συζήτηση γύρω από το θέμα των προεδρικών εκλογών. Κάτι το οποίο ούτε από το περιβάλλον του ιδίου στην παρούσα φάση επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε και από το περιβάλλον του Προεδρικού. Αυτό το οποίο κυκλοφορεί σε κομματικά πηγαδάκια είναι ότι η παραίτηση Βασίλη Πάλμα έχει να κάνει με τις επιλογές ενόψει προεδρικών εκλογών και για πιέσεις που ασκούνταν προς την Κυβέρνηση από πλευράς Πινδάρου. Πιο συγκεκριμένα, ότι έχει να κάνει με ενδεχόμενες αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές εκλογές και τη συμπαράταξη του Βασίλη Πάλμα με τον τέως υπουργό Εξωτερικών. Κάτι το οποίο επίσης διαψεύδεται κατηγορηματικά από όλες τις πλευρές. Χαρακτηρίζονται μάλιστα ως αστεία και σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Οι ίδιες φήμες πάντως κάνουν λόγο και για νέα ή νέες παραιτήσεις που έπονται. Στα σενάρια που κυκλοφορούν το θέμα συνδέεται και με τη στήριξη της Δημοκρατικής Παράταξης στη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς της τροπολογίας που αφορούσε τις τέσσερις συνεργάτιδες του Προεδρικού. Πηγές από το Προεδρικό χαρακτήρισαν ως εντελώς ανυπόστατο το συγκεκριμένο σενάριο.

Αυτό στο οποίο συγκλίνουν οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες είναι ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει χαθεί το τελευταίο διάστημα το κλίμα ηρεμίας που υπήρχε προηγουμένως. Κάτι το οποίο διαπιστώνεται μετά την όλη συζήτηση που είχε αρχίσει για τις Προεδρικές και κορυφώθηκε μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, στο οποίο η πλειοψηφία των μελών του κόμματος είχε τοποθετηθεί με ιδιαίτερα έντονο τρόπο υπέρ των εσωκομματικών διαδικασιών και με υπονοούμενα κατά του τότε ακόμα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο οποίος με επιστολή του είχε εκφράσει τη θέση ότι ήταν πρόωρη η έναρξη της προεδρολογίας. Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν διάφορα επεισόδια, με την έναρξη της εσωκομματικής διαδικασίας. Την δημόσια πρόσκληση προς το Νίκο Χριστοδουλίδη για συμμετοχή σε μία διαδικασία αναμέτρησης για το χρίσμα του υποψηφίου αλλά και την προεδρία του κόμματος και τις δηλώσεις  στελεχών του κόμματος και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου υπέρ της διαδικασίας αλλά και υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου. Η διαδικασία έκλεισε με την υποβολή ενδιαφέροντος μόνο από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ενώ ακολούθησε στις αρχές του μήνα η παραίτηση από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο τελευταίος αποχώρησε από την Κυβέρνηση δηλώνοντας πως θα πάρει τις αποφάσεις του τον χρόνο που ο ίδιος θα κρίνει. Το κλείσιμο της διαδικασίας, αλλά και η παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη από τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, δεν έβαλε τελεία στο όλο ζήτημα όμως, συντηρώντας την εσωστρέφεια στην κυβερνώσα παράταξη και προκαλώντας όπως φαίνεται αναταράξεις.

Ο ίδιος ο Βασίλης Πάλμας σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας παρέπεμψε στη γραπτή δήλωσή του, αναφέροντας πως στην παρούσα φάση δεν έχει να προσθέσει οτιδήποτε. «Ό,τι έχω να δηλώσω, θα το πω στον κατάλληλο χρόνο, όπως το κάνω πάντα. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα», ανέφερε στον «Φ» ο Βασίλης Πάλμας, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του επίσημα την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραιτήθηκε από την Κυβέρνηση ο Πάλμας – Η απάντηση ΠτΔ

«Πότε έβαλαν πλάτη…»

Στην Πινδάρου πάντως δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι περίμεναν από στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης που μετέχουν στην Κυβέρνηση πιο έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στο κυβερνών κόμμα. Τη στιγμή, όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι, που οι ίδιοι έτυχαν στήριξης και εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην Κυβέρνηση, εξαργυρώνοντας μάλιστα αυτή την παρουσία με ποσοστά για το κόμμα τους. 

Από πλευράς Δημοκρατικής Παράταξης, ο πρόεδρος της διαμήνυσε σε δημόσιες δηλώσεις του πως δεν είναι δεδομένοι για κανένα και πως δεν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές πριν τον Μάιο.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο

Στην επιστολή της παραίτησης του, ο Βασίλης Πάλμας αναφέρει ότι αυτή γίνεται για καθαρά προσωπικούς λόγους και τίθεται σε ισχύ από τις 2 Φεβρουαρίου 2022. «Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω και δημόσια τις θερμές μου ευχαριστίες, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τόσο για την άψογη, ειλικρινή και στενή συνεργασία μας καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, όσο και για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Υπηρέτησα από την τιμητική θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, σε μια ομολογουμένως κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο, αλλά συγχρόνως καθοριστική και με σημαντικές αποφάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν –και έχουν ληφθεί, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως Κυβέρνηση, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, καταφέραμε να πετύχουμε αναμφίβολα πολλά», αναφέρει.

Προσθέτει πως «για αυτή την άριστη και αγαστή συνεργασία, όλα αυτά τα χρόνια, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω θερμά τις/τους συναδέλφους υπουργούς της Κυβέρνησης. Ευχαριστώ, επίσης, θερμά όλες και όλους, συνεργάτιδες και συνεργάτες, φίλες και φίλους μου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας για τη στήριξη και την πολύτιμη συνεργασία τους. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες/ους τις/τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την ειλικρινή συνεργασία», καταλήγει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αποδεχτή την παραίτηση Πάλμα εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό στο Twitter. «Με λύπη αποδέχτηκα την παραίτηση ενός στενού μου συνεργάτη τον οποίο ευχαριστώ για τη δημιουργική και άψογη συνεργασία που είχαμε καθόλη τη διάρκεια της θητείας του. Εύχομαι ό,τι καλύτερο στον αγαπημένο μου φίλο Βασίλη Πάλμα», έγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιαδής.

Προσέγγιση Κούσιου

Από την Τρίτη, η θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω θα κενωθεί και επίσημα αφού τίθεται σε ισχύ η παραίτηση του Βασίλη Πάλμα. Δύο είναι τα ερωτήματα της επόμενης μέρας:

► Πρώτον: Ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση πραγμάτων και

► Δεύτερον: Ποια θα είναι επόμενη μέρα του Βασίλη Πάλμα

Ως προς το πρώτο ερώτημα στο Προεδρικό κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα του διαδόχου, τουλάχιστον  μέχρι την Τρίτη. Πληροφορίες μας ωστόσο αναφέρουν ότι από πλευράς Προεδρικού έχει γίνει προσέγγιση προς τον τέως κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, προκειμένου να επιστρέψει στο Προεδρικό υπό νέο ρόλο αυτή τη φορά. Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Κούσιος συνδέονται με στενή φιλική σχέση η οποία κρατά χρόνια. Η προσέγγιση του κ. Κούσιου έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο, ο οποίος θέλει να έχει δίπλα του έναν δικό του άνθρωπο εμπιστοσύνης. Η ανακοίνωση δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη Δευτέρα ή ακόμα και την Τρίτη, ημέρα αποχώρησης του Βασίλη Πάλμα από το Προεδρικό.

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, οι πληροφορίες θέλουν τον Βασίλη Πάλμα να έχει εκφράσει στο στενό περιβάλλον του την πρόθεση στήριξης μιας υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι ίδιες πληροφορίες τον φέρνουν να έχει επιτελικό ρόλο στο εκλογικό επιτελείο του τέως υπουργού Εξωτερικών, όταν και εφόσον ανακοινώσει υποψηφιότητα. Την ίδια ώρα όμως, η επιλογή Πάλμα σε ρόλο κλειδί στο εν δυνάμει επιτελείο Χριστοδουλίδη άρχισε ήδη να συζητείται στον χώρο του ΔΗΚΟ ως ένα αρνητικό στοιχείο στο ενδεχόμενο επιλογής στήριξης υποψηφιότητας του τέως υπουργού Εξωτερικών.