Η εξέλιξη στα τέλη του 2021, με την επισημοποίηση της μεταφοράς της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο, σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια ακόμη ακαδημαϊκή έλευση στην πόλη: Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Πάφου, αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την ένταξη της πόλης και επαρχίας στον ακαδημαϊκό χάρτη της Κύπρου, αλλά και διεθνώς. Και αυτό, τονίζουν, αφού είναι η πρώτη δημόσια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που φιλοξενείται πλέον τελεσίδικα στην πόλη της Αφροδίτης, ενώ έρχεται ως το «κερασάκι στην τούρτα» των άλλων ακαδημαϊκών αφίξεων από το 2022. Αφίξεις, που έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες ακαδημαϊκές δομές, δημιουργώντας πια ένα στιβαρό υπόβαθρο για να μπορεί η Πάφος να λογίζεται ως ακαδημαϊκός προορισμός.

Η υπογραφή της συμφωνίας της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ και του Δήμου Πάφου για λειτουργία στην πόλη της Σχολής Τουρισμού, αντιμετωπίζεται ως η κίνηση που οδηγεί την Πάφο σε άλλο επίπεδο. Η πρώτη έλευση δημόσιου πανεπιστημιακού ιδρύματος αποτελούσε διακαή στόχο των Αρχών και οργανωμένων συνόλων της Πάφου και είχε επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην έλευση του ΑΞΙΚ, έχοντας εξαρχής προσδιορίσει ως ύψιστη προτεραιότητα τον τουριστικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προβληματισμός για τα κενά που δημιούργησε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ο δήμαρχος Πάφου έκανε λόγο για ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων. Η σκληρή δουλειά χρόνων αποφέρει σήμερα καρπούς, τόνισε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, με αποτέλεσμα η Πάφος να αναπτύσσει πλέον και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση πέραν του τουρισμού. Όπως επεσήμανε, η σχολή θα λειτουργήσει με τον νέο χρόνο, αφού στο μεταξύ το 2022 θα είναι έτος πυρετωδών προετοιμασιών για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων κτηριακών υποδομών. Υπολογίζεται ότι η Σχολή Τουριστικών Σπουδών της Πάφου θα φιλοξενεί χίλιους και πλέον φοιτητές, είπε.

«Όπως είναι γνωστό», τόνισε ο δήμαρχος, «ο δήμος στο πλαίσιο της συμφωνίας παραχωρεί με τη μορφή μακρόχρονης ενοικίασης για τη στέγαση και λειτουργία της Σχολής, το τεμάχιο στο οποίο είχε αρχίσει να ανεγείρεται το νέο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, η αποπεράτωση του οποίου ακυρώθηκε τελικά με το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2013. Αναλαμβάνει ακόμη, όπως προχωρήσει στην ετοιμασία των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των εξειδικευμένων εργαστηρίων και να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτηριακών εγκαταστάσεων, ούτως ώστε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 να επιλεγεί μέσω δημόσιου διαγωνισμού ο εργολάβος». 

Η δρομολογημένη ένταξη της Πάφου στον ακαδημαϊκό χάρτη, γίνεται με την έμπρακτη στήριξη και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας της επαρχίας, που διαβλέπει την κοινή ωφέλεια όλων στην Πάφο από την επιτυχία ενός τέτοιου στόχου.

Χαρακτηριστική ήταν η εμπλοκή της εταιρείας Korantina Homes για την ανέγερση του Pafos Innovation Institute και της απόδοσής του στην πόλη και τους πολίτες της Πάφου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας, απένειμε στην εταιρεία Korantina Homes τιμητική διάκριση για τη γενναιόδωρη χορηγία που δόθηκε για την ανέγερση και ανάπτυξη του Ινστιτούτου, δεδομένου ότι η εταιρεία διέθεσε ως δωρεά ποσό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του έργου.

   Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χετρτζιλίγια του Ισραήλ

Η πόλη εισέρχεται σε μια νέα εποχή και επενδύει στην καινοτομία και την εκπαίδευση

Η ιδιαίτερη δυναμική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Πάφος στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, βρίσκει την εφαρμογή της στην περίπτωση της πρωτοποριακής συνεργασίας της με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο της Χετρτζιλίγια του Ισραήλ, καρπός της οποίας είναι η δημιουργία του ακαδημαϊκού ιδρύματος Pafos Innovation Institute.

Το ακαδημαϊκό αυτό ίδρυμα εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήδη από τα τέλη του 2020. Το έτος στο οποίο μπήκαμε ωστόσο, αναμένεται να είναι και έτος πρακτικής λειτουργίας του, αφού η πανδημία προκάλεσε και στο θέμα αυτό προβλήματα και καθυστερήσεις.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στην Κύπρο ακαδημαϊκό έργο, υποστηρίζουν οι παράγοντες της Πάφου, με την επισημοποίηση της λειτουργίας του οποίου, η πόλη εισέρχεται σε μια νέα εποχή και επενδύει στην καινοτομία και την εκπαίδευση. Ο κ. Φαίδωνος τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το εν λόγω ίδρυμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που ανέπτυξε η Κύπρος και ιδιαίτερα η Πάφος με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Συνεργασία στη βάση της οποίας, όπως είπε, το κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των μεταξύ μας σχέσεων, εξελίχθηκε σε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της υγείας, της έρευνας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Δίνει δε, το στίγμα της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας του δήμου και τη σημασία που έχει για την πόλη και τους κατοίκους της.  

«Το καθοριστικό κριτήριο», ανέφερε, «είναι ο βαθμός της επίδρασης που έχει ένα έργο στη ζωή των πολιτών. Το συγκεκριμένο έργο δεν θα επηρεάσει αμέσως την κοινωνία της πόλης, είναι όμως πεποίθησή μου ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή πορείας, στον επαναπροσδιορισμό του στίγματος αυτής της πόλης. Το μέλλον μας και τη μοίρα μας, τα διαμορφώνουμε οι ίδιοι. Σας διαβεβαιώνω ότι το μέλλον μας θα είναι καλύτερο γιατί έτσι το θέλουμε και έτσι αποφασίσαμε».

Το νέο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Πάφου θα προσφέρει μεταπτυχιακά στους κλάδους της καινοτομίας, της διαχείρισης των υδάτων, των ενεργειακών πηγών, της ασφάλειας τροφίμων, της μηχανικής και πληροφορικής συστημάτων και της διαδραστικής συνεργασίας ανθρώπου και μηχανών.

Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού 

Το «newentry» στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη της Πάφου, είναι εδώ και λίγες εβδομάδες το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. 

Μετά την εκχώρηση των ιστορικών Χαρουπόμυλων στη δημοτική Αρχή από πλευράς κράτους, το σημαντικότερο βήμα, η αξιοποίησή τους, έχει οριστικώς κλειδώσει και αφορά στον ακαδημαϊκό τομέα. Η δημοτική Αρχή έχει ήδη ολοκληρώσει τις επαφές και διεργασίες με το εν λόγω ακαδημαϊκό ίδρυμα για μεταφορά του στην Πάφο και λειτουργία του στον χώρο επί της λεωφόρου Αποστόλου Παύλου.

Οι διαδικασίες κινήθηκαν τον τελευταίο χρόνο με πολύ γρήγορο ρυθμό, με τον Δήμο Πάφου να προχωρεί τάχιστα και με πάσα «μυστικότητα» με την προκήρυξη ενδιαφέροντος για ακαδημαϊκή αξιοποίηση των Χαρουπόμυλων. Η προσφορά υποβλήθηκε στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει από το 2022 μια ακόμη ακαδημαϊκή εστία στην πόλη, μετά το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΤΕΠΑΚ, το Alexander College, το CDA College και το Pafos Innovation Institute.