Δεν λειτούργησαν χθες τα ασφαλτικά εργοστάσια στις βιομηχανικές περιοχές Γερίου και Τσερίου, σε συμμόρφωση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αναστολή εργασιών. Πλέον, όλα στρέφονται στη μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στο Μιτσερό και στην Καλαβασό. 

Το κλείσιμο των εργοστασίων συνέπεσε με τη θετική περιβαλλοντική γνωμοδότηση που εκδόθηκε χθες για μετακίνηση της μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας Prometheas Asphalt Ltd από το Τσέρι στο Μιτσερό. Αναμένεται την προσεχή εβδομάδα η έκδοση της πολεοδομικής άδειας και πλέον η μπάλα θα βρίσκεται στα χέρια της εταιρείας για να προχωρήσει στις διαδικασίες μετακίνησης εντός Μαρτίου. Περαιτέρω, η Περιβαλλοντική Αρχή αρχίζει την εξέταση αιτήσεων των εταιρειών Prometheas Asphalt Ltd, Cyfield Asphalt Ltd και Iacovou Asphalt Ltd για μετακίνηση στην Καλαβασό. Ήδη, έχει αποφασιστεί όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος εξετάσει κατά προτεραιότητα τις Μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που υποβλήθηκαν εκ μέρους των τριών εταιρειών εντός Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας στο Μιτσερό υποβλήθηκαν πάνω από 100 ενστάσεις, από τους κατοίκους των επηρεαζόμενων κοινοτήτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στη γνωμοδότηση σημειώνεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος, με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του έργου, θα αξιολογήσει την «Έκθεση Ολοκλήρωσης Εργασιών», η οποία θα εκπονηθεί και θα υπογραφεί από τους μελετητές και μηχανικούς του έργου και στην οποία θα αναφέρονται τα μέτρα που λήφθηκαν για την ικανοποίηση των όρων που περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση. Στη συνέχεια, και αφού προηγηθεί επιτόπια επιθεώρηση, θα επιβεβαιώσει την εφαρμογή των κατασκευαστικών όρων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση άδειας λειτουργίας του έργου.

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, το Τμήμα Περιβάλλοντος μπορεί να επιβάλει νέους περιβαλλοντικούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος και οι οποίοι θα είναι υποχρεωτικοί από τον κύριο του έργου, χωρίς την απαίτηση οποιασδήποτε αποζημίωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το έργο αφορά στην ανέγερση μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος δυναμικότητας 240 τόνων/ώρα. Η παραγωγή ασφαλτικού σκυροδέματος δεν θα ξεπερνά τους 150.000 τόνους/έτος.

Η περιοχή ανάπτυξης βρίσκεται σε χώρο όπου η χρήση γης χαρακτηρίζεται κυρίως ως λατομική. Στην ευρύτερη περιοχή ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου εντοπίζονται κυρίως λατομεία, υποστατικά και εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την εντατική εκτροφή ζώων και παρεμφερείς με αυτή δραστηριότητες, όπως εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διαχείρισης αποβλήτων και σφαγεία.

To προτεινόμενο τεμάχιο απέχει 2,7 km νότια, από το όριο της οικιστικής ζώνης του Μιτσερού, 2,8 km δυτικά από το όριο της οικιστικής ζώνης της Κάτω Μονής, 3,7 km βορειοδυτικά, από το όριο της οικιστικής ζώνης της Ορούντας, 3,8 km βόρεια από το όριο της οικιστικής ζώνης του Μενοίκου, 4,6 km ανατολικά, από το όριο της οικιστικής ζώνης του Αγ. Ιωάννη, 3,5 km νοτιοανατολικά, από το όριο της οικιστικής ζώνης της Αγροκηπιάς και 5,9 km νοτιοανατολικά, από το όριο της οικιστικής ζώνης της Μαλούντας.

Εντός ακτίνας 1500μ. δεν εντοπίζονται κατοικίες. Σε απόσταση 1100μ. εντοπίζονται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Το πλησιέστερο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ο πιο ευαίσθητος ανθρώπινος αποδέκτης ως προς τον χώρο ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου είναι το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα (Αχεράς) το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 Km νοτιοανατολικά. Επίσης σε απόσταση 1,6 km δυτικά βρίσκεται το σφαγείο Cypra Ltd και 1,6 km βορειοδυτικά το σφαγείο Α&Α. Σε απόσταση 2 km βρίσκεται γήπεδο ακαδημίας ποδοσφαίρου.

Η μονάδα παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος θα μεταφερθεί στο Μιτσερό από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Τσέρι. Η παραγωγική διαδικασία της μονάδας που θα μεταφερθεί βασίζεται στη διαδικασία ανάμιξης πρώτων υλών και την παραγωγή ασφαλτικού σκυροδέματος σε παρτίδες (batch mix). Αρχικά, φορτωτές γεμίζουν τις χοάνες τροφοδοσίας με διαβαθμισμένα σε μέγεθος αδρανή (θραυστά σκύρα). Ακολούθως αυτά πέφτουν από το κάτω μέρος των χοανών στον ιμάντα μεταφοράς που τα μεταφέρει στον αποξηραντήρα (φούρνο). Η αποξήρανση επιτυγχάνεται από φλόγα που δημιουργεί ο καυστήρας βαρεού πετρελαίου του αποξηραντήρα. Οι εκπομπές από την αποξήρανση των αδρανών και τα καυσαέρια που δημιουργεί η καύση διοχετεύονται μέσω κλειστού κυκλώματος στα σακκόφιλτρα. Τα αποξηραμένα και θερμά σκύρα μεταφέρονται στον πύργο πρόσμιξης όπου μετά από κοσκίνισμα και ζύγισμα αναμιγνύονται με υγρή άσφαλτο (bitumen). Το τελικό προϊόν που δημιουργείται αποθηκεύεται προσωρινά και μετά εκκενώνεται σε φορτηγά για μεταφορά στον χώρο ασφαλτόστρωσης.

Η μονάδα αναμένεται να διαφοροποιηθεί, όπως αναφέρεται στη ΜΕΕΠ, με εισηγήσεις για εγκατάσταση συστημάτων αντιρρύπανσης στον χώρο εκφόρτωσης του τελικού προϊόντος σε οχήματα, και αλλαγή στο ύψος του φουγάρου. Τα καύσιμα που θα καταναλώνονται κατά τη φάση έναρξης της λειτουργίας της μονάδας θα είναι πετρέλαιο κίνησης (για τη λειτουργία της εφεδρικής ηλεκτρογεννήτριας, σε περίπτωση που απαιτείται) και LFO (ελαφρύ μαζούτ, για τη χρήση στον καυστήρα). 

Η κανονική λειτουργία της μονάδας δεν θα γίνεται με τη χρήση ηλεκτρογεννήτριας, αλλά θα γίνει σύνδεση με την ΑΗΚ, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Άλλαξε η γνωμοδότηση σε τέσσερις μήνες

Για αξιολόγηση του θέματος της οχληρίας από την έκλυση οσμών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 9/9/2021 με λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Συμβουλευτικής Ομάδας των Ακαδημαϊκών καθώς και των μελετητών των μονάδων των ασφαλτικών και αποφασίστηκε η ετοιμασία μοντέλου οσμών για την προτεινόμενη περιοχή μετεγκατάστασης της μονάδας ασφαλτικού στο Μιτσερό. Στις 12/10/2021, το μελετητικό γραφείο Altantis Consulting υπέβαλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος τη μελέτη οσμών. Στις 15/2/2022 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της μελέτης οσμών, στο Δημοτικό Σχολείο Μιτσερού, παρουσία των επηρεαζόμενων κατοίκων, των ακαδημαϊκών, λειτουργών αρμοδίων τμημάτων/ φορέων και του ίδιου του διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος και λειτουργών του. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, αν και έχει θέσει αυστηρούς όρους στην εκδοθείσα Γνωμοδότηση 25/11/2021, έχει ετοιμάσει επιπρόσθετους όρους που ενσωματώθηκαν στη γνωμοδότηση ημερ. 4/3/2022 σε θέματα κυρίως αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και όρους που προνοούν και απαιτούν την κατασκευή κλειστών συστημάτων στα κύρια στάδια της παραγωγικής διαδικασίας στα πλαίσια της κάθετης αδειοδότησης, καθώς και όρους που αφορούν στον έλεγχο της εφαρμογής των όρων κατασκευής και λειτουργίας του.