Eντείνονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των κατοίκων της περιοχής Ιδαλίου και Λατσιών για την προσπάθεια εργοστασίου στην βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου να αλλάξει τη χρήση του με μια περιβαλλοντική μελέτη γεμάτη ανακρίβειες.

Τις ημέρες του Πάσχα οι κάτοικοι της περιοχής μας είχαν στο μυαλό τους την ρυπογόνο βιομηχανία που αν επιτραπεί η λειτουργία της θα βάλει σε υποθήκη την υγεία μας και το μέλλον μας. Όλα αυτά μόλις ελάχιστα 24ωρα πριν την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης για την αλλαγή χρήσης του εργοστασίου που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 10 Μαΐου.

Η προσπάθεια για αλλαγή χρήσης -αφού πρώτα εγκαταστάθηκαν τα μηχανήματα για επεξεργασία αλουμινίου- χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς περιβαλλοντική μελέτη μας δημιούργησε μεγάλη δυσπιστία. Η ανάλυση της περιβαλλοντικής μελέτης που κατατέθηκε στην οποία εντοπίσαμε πάρα πολλά σημεία κενά και ανακρίβειες δεν μας επιτρέπει εφησυχασμούς. Υπενθυμίζουμε ότι τα πιο βασικά σημεία που εντοπίσαμε είναι στη διαχείριση των αποβλήτων του εργοστασίου και στα μέτρα που θα ληφθούν για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς το οποίο αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή μας.

Ως Πολίτες Ιδαλίου και Λατσιών τονίζουμε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι ήδη βεβαρυμμένη τόσο από πλευράς ρύπανσης όσο και όχλησης στο περιβάλλον με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Οποιαδήποτε επιπρόσθετη επιβάρυνση θα προκαλέσει η δραστηριότητα του εργοστασίου θα φέρει επιφέρει και άλλες αρνητικές συνέπειες. 

Καλούμε το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, την Επίτροπο Περιβάλλοντος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη -που δήλωσε δημόσια ότι δεν θα δώσει άλλες άδειες για οχληρά βιομηχανία στην περιοχή- και όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία να σκεφτούν το μέλλον μας και των παιδιών μας πριν να δώσουν άλλη μια άδεια ρυπογόνου βιομηχανίας στην περιοχή μας.

Πολίτες Ιδαλίου-Λατσιών