Καβγάδες, φωνές εντάσεις, αστυνομία. Σε αρένα μετατράπηκε για άλλη μια φορά η αίθουσα στην οποία συνεδρίαζε η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής η οποία και πάλι εξέταζε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Αυτή τη φορά, σε αυτούς που καταγγέλλουν τον ΟΑΥ για παρανομίες, προστέθηκαν και γιατροί οι οποίοι κατηγορούσαν γιατρούς, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, κάλεσε την Αστυνομία προκειμένου να απομακρύνει από την αίθουσα τον πρόεδρο των Οργανωμένων Ασθενών επειδή σχολίασε τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή που αφορούσε τον τομέα των φαρμάκων. Η δε γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, με έντονο ύφος έκανε παρατήρηση στον πρόεδρο του ΟΑΥ λέγοντας του ότι δεν μπορεί να μιλά για το υπουργείο Υγείας για να πάρει απάντηση από τον Θωμά Αντωνίου ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού δεν είναι υπάλληλος της. 

Η ατμόσφαιρα από την αρχή της συνεδρίασης ήταν ηλεκτρισμένη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, τόνισε την παρουσία εκπροσώπου το Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων στην αίθουσα υποδεικνύοντας του ότι «είσαστε εδώ και ακούτε, όπου βλέπετε παρανομίες περιμένουμε να κάνετε την παρέμβαση σας». Επανέλαβε δε τη θέση του αυτή τρεις φορές, λέγοντας παράλληλα ότι η Αστυνομία θα είναι παρούσα σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα. 

Τον λόγο πήραν πρώτα βουλευτές με την βουλευτή του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, να τονίζει ότι έγνοια του κόμματος της είναι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και την βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, να στήνει στον τοίχο τον ΟΑΥ για τη φοροδιαφυγή των γιατρών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επ. Ελέγχου: Ο Κουλίας ζήτησε παρέμβαση αστυνομίας

Ο δε πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι ως γιατρός δεν εντάσσεται στο ΓεΣΥ επειδή, «δεν θέλω να αποτελώ μέρος αυτών που καταχρώνται του συστήματος και παίρνουν τόσα χρήματα, κάτι το οποίο σημαίνει διασπάθιση δημοσίου χρήματος». 

Σειρά πήρε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο ζεύγος γυναικολόγων οι οποίοι, όπως υποστήριξε, το 2020 είχαν πάρει γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ (περιλαμβανομένων των εξόδων του νοσηλευτηρίου στο οποίο εργάζονται) και ανέφερε ότι η Υπηρεσία του θα καταθέσει όλα τα στοιχεία που συνέλεξε εναντίον τους στην Αστυνομία. 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε νέα έρευνα την οποία διεξάγει η Υπηρεσία του και αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΑΥ εξασφαλίζει φάρμακα τα οποία αφορούν τον κατάλογο «Ζ» (την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη), αναφέροντας ότι 

«ο ΟΑΥ αγοράζει φάρμακα σε τιμές διπλάσιες ή τριπλάσιες ή πενταπλάσιες από αυτές στις οποίες τα αγόραζε το υπουργείο Υγείας». 

Την τοποθέτηση αυτή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, ο οποίος, ωστόσο, δέχθηκε επίθεση από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαχαρία Κουλία, επειδή εξέφρασε άποψη χωρίς να του δοθεί ο λόγος. Στην αντίδραση του Μάριου Κουλούμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής του υπέδειξε ότι «η Βουλή δεν είναι το τηλεφωνητήριο του νοσοκομείου» (όπου εργάζεται ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ) και όταν ο πρόεδρος των Οργανωμένων Ασθενών αντέδρασε, ο κ. Κουλίας κάλεσε την Αστυνομία για να τον απομακρύνει από την αίθουσα. 

Εξερχόμενος της αίθουσας, ο πρόεδρος των Οργανωμένων Ασθενών φανερά ενοχλημένος έκανε λόγο για «στημένη συνεδρίαση» υποστηρίζοντας ότι «όποιος λέει πράγματα εναντίον του ΓεΣΥ δικαιούται να μιλήσει και όποιος υποστηρίζει το ΓεΣΥ, δέχεται επίθεση». 

Τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ ακολούθησαν εκτός αίθουσας βουλευτές οι οποίοι τον κάλεσαν να επιστρέψει στη θέση του, κάτι το οποίο έγινε λίγη ώρα αργότερα. 

Μετά το συμβάν, ο Γενικός Ελεγκτής συνέχισε τη δική του τοποθέτηση επαναλαμβάνοντας τα ευρήματα της Υπηρεσίας του σε σχέση με του ζεύγος γιατρών από τη Λεμεσό, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των γιατρών, με τον δρα Μαρίνο Σωτηρίου να σχολιάζει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα βάσει της οποίας η παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια είναι εκτός νόμου, λέγοντας ότι «αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ του ΟΑΥ και του υπουργείου Υγείας με κάποιους γιατρούς οι οποίοι είχαν ψηφίσει υπέρ της ένταξης των νοσηλευτηρίων τους στο ΓεΣΥ, ενώ οι ίδιοι παρέμειναν εκτός Συστήματος και το έκαναν αυτό για να πάρουν το κέρδος, όντας μέτοχοι των νοσοκομείων από την ένταξη των νοσοκομείων στο ΓεΣΥ και στη συνέχεια να ζητούν από το κράτος να τους λύσει και το πρόβλημα επαγγελματικής στέγης». 

Ακολούθησε η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις τις οποίες ο ιατρικός σύλλογος διαχρονικά υποστηρίζει σε σχέση με το ΓεΣΥ. 

Εντέλει και αφού είχαν ήδη παρέλθει δύο και πλέον ώρες συνεδρίασης, ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αφορά δεδομένα του 2020, αλλά όχι τα δεδομένα του 2021 ή του σήμερα τα οποία παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική εικόνα αφού έγιναν στο μεταξύ πολύ σημαντικές κινήσεις από τον ΟΑΥ για την καταπολέμηση των καταχρήσεων». 

Ο κ. Αντωνίου, αναφέρθηκε και στην οικονομική διαφορά μεταξύ ΟΑΥ και υπουργείου Υγείας λέγοντας ότι ενώ λαμβάνονται υπόψη τα όσα ο Οργανισμός οφείλει στον υπουργείο Υγείας, δεν λαμβάνονται τα όσα το υπουργείο ή το Κράτος γενικά οφείλει στον ΟΑΥ. 

Αντωνίου προς Γιαννάκη: Δεν είμαι υπάλληλος σου

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος της Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μάριος Καραϊσκάκης, ο οποίος άρχισε να αναλύει τον τρόπο με τον οποία τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ αμείβονται. Ωστόσο, η τοποθέτηση του διεκόπη αφού η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη, η οποία τη στιγμή εκείνη είχε σηκωθεί από τη θέση της (προφανώς για να βγει για δικούς της λόγους από την αίθουσα) προσέγγισε τον πρόεδρο του ΟΑΥ και του υπέδειξε ότι δεν μπορεί να μιλά και να «κατηγορεί το υπουργείο Υγείας». Η ενέργεια αυτή της κ. Γιαννάκη προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό την έντονη αντίδραση του Θωμά Αντωνίου ο οποίος με τη σειρά του υπέδειξε στην κ. Γιαννάκη ότι «δεν είμαι υπάλληλος σου για να μου κουνάς το δάκτυλο και να μου δίνεις εντολές». Ακολούθησαν μερικά λεπτά έντασης και τον λόγο πήρε και πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ. 

Ο λόγος δόθηκε ακολούθως στον πρόεδρο της ΟΣΑΚ, ο οποίος στο μεταξύ είχε επιστρέψει στην αίθουσα μετά την παρέμβαση βουλευτών όλων των κομμάτων, ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής του ζήτησε να απολογηθεί για την προηγούμενη στάση του με τον Μάριο Κουλούμα να αρνείται να απολογηθεί και τον κ. Κουλία να του λέει «ποιος είσαι και δεν απολογείσαι». «Είμαι εκλελεγμένος πρόεδρος της μεγαλύτερης οργάνωσης ασθενών, εκπροσωπώ 38 συνδέσμους ασθενών με 80.000 οργανωμένα μέλη» η απάντηση του προέδρου της ΟΣΑΚ ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε στη δική του τοποθέτηση επί της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή. 

Αποβλήθηκαν τέσσερις γιατροί σε πέντε μήνες

Επί της ουσίας της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, ανέφερε ότι «η έκθεση είναι ξεπερασμένη. Αφορά τα δεδομένα και τις απολαβές των γιατρών για το 2020. Τώρα έχουμε 2022 και στο μεταξύ το 2021 έγιναν πάρα πολλές διορθωτικές κινήσεις ενώ τους τελευταίους πέντε μήνες αποβλήθηκαν από το Σύστημα τουλάχιστον 4 γιατροί, αλλά και φαρμακεία και κλινικά εργαστήρια και παράλληλα, η δαπάνη ανά δικαιούχο μειώθηκε κατά 12%». 

Στο ΓεΣΥ, είπε ο κ. Αντωνίου «εργάζονται αυτή τη στιγμή 2.600 γιατροί (μόνο 185 γιατροί στην Κύπρο δεν έχουν ενταχθεί). Μιλάμε για 10.000 παρόχους και αυτό το Σύστημα μετρά κάτι περισσότερο από δύο χρόνια ζωής και εμείς περιμένουμε και επιμένουμε ότι όλα θα είναι καλά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Και μάλιστα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ξεκίνησε η πανδημία». 

Για την παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, ανέφερε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με το Γενικό εισαγγελέα και περιμένουμε τις υποδείξεις του. Είναι άδικο να μας καταγγέλλεται και να μας λέτε ότι είμαστε παράνομοι για ένα μνημόνιο το οποίο υπέγραψε και ο τότε υπουργός Υγείας και εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ στο οποίο συμμετέχει και το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα αυτό βαίνει προς επίλυση». 

Στις διαφορετικές αμοιβές που λαμβάνουν τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ για τις διάφορες ιατρικές πράξεις, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Μάριος Καραϊσκάκης, υποδεικνύοντας ότι «αυτό έγινε διότι δεν μπορεί ένα νοσηλευτήριο που διαθέτει, ΜΕΘ, ακτινολογικό, χημείο κ.λπ., να αμείβεται με τον ίδιο τρόπο που αμείβεται μια κλινική των 5 ή 10 κλινών». Είπε, επίσης, ότι «στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται ότι αυξήθηκαν τα έσοδα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Αυτό δεν είναι σωστό διότι το 2018 στα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν δεν περιλαμβάνονταν οι αμοιβές των γιατρών, περιλαμβανόταν μόνο το κόστος που είχαν τα νοσοκομεία. Τώρα, στον υπολογισμό που κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία προσμετράται και η αμοιβή των γιατρών». 

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή, οι οποίες χθες επικεντρώθηκαν, σε ό,τι αφορά τις καταχρήσεις στο ζεύγος γυναικολόγων από τη Λεμεσό ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, τόνισε απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι «εάν υπάρχει ένας λωποδύτης στην Κύπρο, να καταγγείλετε εκείνο τον λωποδύτη. Δεν σας φταίει το ΓεΣΥ και δεν θα δικαιώσουμε το ΓεΣΥ για έναν απατεώνα». 

«Τα φάρμακα δεν είναι ούτε τούβλα, ούτε τσιμέντα»

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου της ΕΔΕΚ για τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος δεν εντάσσεται ως γιατρός στο ΓεΣΥ, ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι «είναι άξιον απορίας το γιατί δεν αντέδρασε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος με την τοποθέτηση αυτή η οποία πάνω κάτι μας λέει ότι όλοι οι γιατροί που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ και οι 2.600, είναι απατεώνες». Με τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ συμφώνησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ (γιατρός), Μάριος Καραϊσκάκης, εκφράζοντας, επίσης, τη δυσαρέσκεια του. 

Πολύ έντονος ήταν ο πρόεδρος των Οργανωμένων Ασθενών για το θέμα των φαρμάκων. «Επειδή κοντά μας φθάνουν πληροφορίες ότι πάμε να επαναφέρουμε πρακτικές του παρελθόντος όπου αγοράζαμε φάρμακα με προσφορές και ο ασθενής είχε στη διάθεση του μόνο τη φθηνότερη επιλογή, θέλουμε να πούμε σε όλους ότι δεν θα δεχθούμε να αντιμετωπίζονται τα φάρμακα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα τούβλα και τα τσιμέντα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να επιστρέψουμε σε τέτοιες πρακτικές και αυτό το καθιστούμε από τώρα σαφές». 

Προ ΓεΣΥ, είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «οι πολίτες ξεπουλούσαν τις περιουσίες τους όταν αντιμετώπιζαν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Εμείς τα γνωρίζουμε όλα αυτά και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αγωνιστήκαμε για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Για αυτό, να σταματήσουν κάποιοι να μας λένε ότι αυξάνονται οι δαπάνες οι υγείας. Δεν είναι δαπάνες, είναι επένδυση και πρέπει όλοι να γνωρίζετε ότι ακόμα και με τις αυξημένες και τις παραφουσκωμένες από κάποιους δαπάνες, όπως κάνουν τους υπολογισμούς, η Κύπρος παραμένει κάτω από το μέσο όρο δαπανών υγείας των κρατών – μελών της ΕΕ». 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Πρώτη φορά στη ζωή μου έχω ασφάλεια υγείας

Βαρύνουσας σημασίας η τοποθέτηση του βουλευτή Ανδρέα Αποστόλου: «Είμαι χρόνιος ασθενής. Πριν από το ΓεΣΥ ακόμα και όσοι μπορούσαμε να πληρώσουμε ιδιωτική ασφάλιση, οι εταιρείες δεν μας ασφάλιζαν επειδή ήμασταν χρόνιοι ασθενείς. Έχω τρεις αρνητικές απαντήσεις από τρεις διαφορετικές εταιρείες οι οποίες δεν με ασφάλιζαν. Με το ΓεΣΥ είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που έχω ασφάλειας υγείας».