Μη χάσετε δύο εξαιρετικές εκδόσεις  μαζί με τον «Φιλελεύθερο» και «Το Βήμα»!

Την Κυριακή 20 Μαρτίου – «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ: Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ»

Την Κυριακή 27 Μαρτίου – «Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: ΟΔΗΣΣΟΣ – ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ»

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΜΗΡΝΗ:

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Καταστροφή, παρουσιάζουμε αυτή την εβδομάδα μία μοναδική έκδοση για την «Άγνωστη Σμύρνη», με σπάνιες εικόνες από την πόλη που χάθηκε.

Η Σμύρνη, η μητρόπολη του μικρασιατικού ελληνισμού, μια πόλη κοσμοπολίτικη, που ήκμασε στη Μικρά Ασία στις αρχές του 20ου αιώνα, στελεχωμένη από την ακμαία και πολυπληθή ελληνική κοινότητα ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες αυτού του λευκώματος με τεκμήρια μνήμης και σύγχρονες εικόνες της πόλης.

Με την έκδοση αυτή, τιμούμε την ελληνική Σμύρνη και τους Μικρασιάτες Έλληνες που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια Γη.

Μια πλήρης εικόνα της ιωνικής αυτής πρωτεύουσας, που αποτέλεσε μια πόλη-παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων, με έναν πρωτοποριακό πολιτισμό, αλλά και μια οικονομία-παράδειγμα στον χώρο της Ανατολής.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ:

Ένα οδοιπορικό στις δοκιμαζόμενες ελληνικές παροικίες της Οδησσού και της Μαριούπολης, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ιστορικά στοιχεία και άγνωστα ντοκουμέντα.

Οι Έλληνες της Οδησσού και της Μαριούπολης, αποτελούν από τα πιο σημαντικά, ενδιαφέροντα και ζωντανά, μέχρι σήμερα, τμήματα της Διασποράς του παρευξείνιου ελληνικού κόσμου. Η ελληνική Διασπορά στις βόρειες παρευξείνιες περιοχές της σημερινής Ουκρανίας έχει τις ρίζες της, κυρίως, στους δύο Ρωσοτουρκικούς Πολέμους και στη συμμετοχή των Ελλήνων σε αυτούς. Στον Πρώτο Πόλεμο (1768 – 1774) και στον Δεύτερο Πόλεμο (1787 – 1792).