Νέα καθυστέρηση προκύπτει στη μετακίνηση των μονάδων ασφαλτικού σκυροδέματος από την περιοχή Ιδαλίου. Εμπλοκή παρατηρείται τόσο στην περίπτωση της μονάδας που θα μετακινηθεί στο Μιτσερό, όσο και με τη μετεγκατάσταση των υπολοίπων πέντε μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, τριών στην Καλαβασό και δύο στην Κόσιη.

Τόσο για το ασφαλτικό στο Μιτσερό, όσο και για τα τρία στην Καλαβασό, αναμένεται να εξεταστούν περιβαλλοντικές μελέτες εντός Φεβρουαρίου. Για το Μιτσερό, παρ’ όλο που είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία για περιβαλλοντική αδειοδότηση, το θέμα άνοιξε εκ νέου και αναμένεται να υποβληθεί νέα μελέτη για τις οσμές βασισμένη σε νέα κριτήρια, ενώ για τα τρία έργα στην Καλαβασό θα εξεταστούν τόσο οι μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, όσο και συμπληρωματικές μελέτες ταυτόχρονα. 

Σημειώνεται ότι κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 29/7/2020, έπρεπε να υποβληθούν οι σχετικές μελέτες και να εξεταστούν και να μετεγκατασταθούν οι μονάδες μέσα σε οκτώ μήνες. Επομένως, έπρεπε η όλη διαδικασία να είχε ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει ήδη άλλοι 10 μήνες και φαίνεται ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Ιδιαίτερα για την περίπτωση της μετακίνησης του ασφαλτικού της εταιρείας Prometheas Aspalt Ltd από το Τσέρι στο Μιτσερό έχει εκδοθεί περιβαλλοντική γνωμοδότηση στις 25/10/2021 από την Περιβαλλοντική Αρχή, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας. Ομόφωνα θετικές ήταν οι απόψεις της αρμόδιας Επιτροπής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, που περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και του ΕΤΕΚ. 

Η διαφωνία των ακαδημαϊκών 

Και ενώ αναμενόταν η έκδοση της πολεοδομικής άδειας μετά από την κάθετη διαφωνία της Συμβουλευτικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου με τη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής, η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνουν περαιτέρω μελέτες. 

Συγκεκριμένα, η Συμβουλευτική Ομάδας Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου διαφώνησε για το γεγονός ότι για τη συμπληρωματική μελέτη στη διαδικασία έκδοσης της γνωμοδότησης που αφορούσε τις οσμές, δεν ακούστηκε η άποψη της πριν την έκδοση θετικής γνωμοδότησης. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω μελέτες έδειξαν ότι η εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ασφάλτου στο Μιτσερό, δεν θα επιβαρύνει τους κατοίκους της γύρω περιοχής είτε μέσω των ρύπων, είτε μέσω των οσμών.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη έγινε μετά από εισήγηση της Ομάδας Ακαδημαϊκών, από ανεξάρτητο μελετητή. Η Μελέτη Διασποράς των Οσμών για το έργο στο Μιτσερό ετοιμάστηκε με τη χρησιμοποίηση μετεωρολογικών δεδομένων των τελευταίων πέντε χρόνων, δηλαδή μέσος όρος και ακραίες τιμές συνόλου πενταετίας. 

Η Ομάδα Ακαδημαϊκών, που δεν είχε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί ενώπιον της Επιτροπής για την εν λόγω μελέτη, ζήτησε όπως η μελέτη γίνει ξανά με τη χρησιμοποίηση μετεωρολογικών δεδομένων ανά έτος για πέντε χρόνια, δηλαδή μέσος όρος και ακραίες τιμές για κάθε έτος ξεχωριστά και επανεξεταστεί σε επίπεδο Επιτροπής. Μέχρι τότε, έχει ανασταλεί η εξέταση της αίτησης της εταιρείας Prometheas για έκδοση πολεοδομικής άδειας. Η διαδικασία για τη μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Ιανουαρίου 2022 και να επανεξεταστεί εντός Φεβρουαρίου. 

Για τις μονάδες που προτείνεται να εγκατασταθούν στην Καλαβασό, έχει ζητηθεί από τις εταιρείες η ετοιμασία Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) με βάση τον περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο (Ν. 127 (Ι)/2018), στο πλαίσιο της διαδικασίας εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας. Επιπρόσθετα, έχει ζητηθεί η ετοιμασία Μελέτης αξιολόγησης των συσσωρευτικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από όλες τις μονάδες, σε σχέση με τις κοντινές οικιστικές ζώνες. 

Συγκεκριμένα, για τη μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος των εταιρειών Prometheas Asphalt Ltd, Cyfield Asphalt Ltd και Iacovou Asphalt Ltd στην Καλαβασό, αναμενόταν από τις τρεις εμπλεκόμενες εταιρείες να υποβάλουν ολοκληρωμένες ΜΕΕΠ στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Ωστόσο, στη βάση εισήγησης της Ομάδας Ακαδημαϊκών, θα πρέπει να ετοιμαστούν Μελέτες Διασποράς των Ρύπων και Μελέτες Διασποράς των Οσμών σε ετήσια βάση για πέντε έτη, τόσο για τις τρεις μονάδες ξεχωριστά, όσο και συσσωρευτικά, και όχι σε πενταετή βάση για τα μετεωρολογικά δεδομένα, όπως θα ετοιμάζονταν προηγουμένως. Με βάση τα νέα δεδομένα, οι εταιρείες αναμένεται να υποβάλουν ολοκληρωμένες ΜΕΕΠ, οι οποίες θα καλύπτουν όλα τα ζητήματα, εντός Ιανουαρίου 2022. Ακολούθως, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσει δημόσια παρουσίαση για το θέμα, στη βάση της σχετικής νομοθεσίας.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος θα εξετάσει κατά προτεραιότητα τις ΜΕΕΠ που θα υποβληθούν εκ μέρους των τριών εταιριών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εκτίμησής Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, που αναμένεται -αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα- τον Φεβρουάριο του 2022.

Έτοιμοι οι κάτοικοι για νέες διαμαρτυρίες

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας επηρεαζόμενων κοινοτήτων από την απόφαση μετακίνησης ασφαλτικού στην περιοχή Μιτσερού, «Κοινότητες Εν Δράσει» απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να σταματήσει τη διαδικασία έκδοσης της πολεοδομικής άδειας και να αποσύρει οριστικά την απόφαση μετακίνησης ασφαλτικού στην περιοχή τους. Διατρανώνουν, επίσης, τη βούλησή τους για συνέχιση του αγώνα μέχρι τελική δικαίωση. «Έχουμε δικαίωμα να ζούμε σε ασφαλές και υγιές περιβάλλον χωρίς οχλήσεις, που αποτελούν τροχοπέδη στην απόλαυση των δικαιωμάτων μας για υγεία και καθαρό αέρα και κυρίως των δικαιωμάτων των παιδιών, που είναι πιο ευάλωτα. Αυτά τα δικαιώματά μας σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η διαδικασία αδειοδότησης και δεν αποσυρθεί οριστικά η απόφαση μετακίνησης ασφαλτικού στην περιοχή μας, θα τα υπερασπιστούμε με ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, που θα περιλαμβάνει δυναμικές κινητοποιήσεις – εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και παράλληλα οι νομικοί μας σύμβουλοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη», προειδοποιούν οι «Κοινότητες Εν Δράσει».

Στην επιστολή ημερ. 5 Ιανουαρίου 2022 αναφέρουν ότι η φέρουσα ικανότητα της περιοχής έχει ξεπεραστεί και ότι οι διαπιστώσεις αυτές «τεκμηριώνονται όχι μόνο με τα εμπειρικά μας δεδομένα, αλλά και επιστημονικά».

Υπογραμμίζουν ότι «ακόμη και μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το ίδιο το κράτος, καταδεικνύουν το βεβαρημένο της περιοχής και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και αποδεδειγμένα στην ποιότητα ζωής των αποδεκτών. Σύμφωνα με τις μελέτες ένα από τα πολλά παραδείγματα όχλησης και καταπάτησης των δικαιωμάτων των κατοίκων αποτελεί ο χρόνος που εκτίθενται σε δυσοσμία. Ο χρόνος αυτός ξεπερνά κατά πολύ το 10% ημερησίως, που έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως επιτρεπτό».

Αναφέρονται σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επικρίνουν τη στάση του Τμήματος Περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι ήταν μεροληπτική υπέρ της ΜΕΕΠ της Εταιρείας (Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο Περιβάλλον ) και η θετική γνωμοδότηση λήφθηκε «υπό το βάρος της ειλημμένης πολιτικής απόφασης για μετακίνηση στην περιοχή μας χωρίς να ληφθεί υπόψη η Τελική Αξιολόγηση των Ακαδημαϊκών».