Στη διάθεση των Κυπρίων γιατρών θα βρίσκεται από τη Δευτέρα το χάπι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού της εταιρείας MSD, το οποίο ωστόσο απευθύνεται σε λίγους αφού δεν προορίζεται για χορήγηση στον ευρύ πληθυσμό. Σε καμία περίπτωση δεν χορηγείται προληπτικά και σίγουρα δεν αντικαθιστά τον εμβολιασμό αφού προορίζεται για άτομα τα οποία έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό και παρουσιάζουν συμπτώματα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, χορηγείται με ειδικά κριτήρια και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το άτομο το οποίο μολύνθηκε από τον κορωνοϊό παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα, με στόχο να αποτρέψει την ανάγκη για εισαγωγή σε νοσηλευτήριο και σίγουρα τον θάνατο. Είναι αυστηρά συνταγογραφούμενο και θα διατίθεται μέσω του ΓεΣΥ, ενώ έχει αποτελεσματικότητα 30%-50%.

Στις αντενδείξεις του, μεταξύ άλλων, και η χορήγησή του σε εγκύους και θηλάζουσες, ενώ στις γυναίκες που ανήκουν στις κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ατόμων που μπορούν να το λάβουν και βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, η λήψη του γίνεται με ταυτόχρονη λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων τόσο κατά όσο και για μερικές ημέρες μετά τη λήξη της θεραπείας. 

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες πληθυσμού για τις οποίες προορίζεται, η αναπληρώτρια διευθύντρια φαρμακευτικών υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ότι πρόκειται για τα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα άνω των 18 ετών τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, άτομα ανοσοκατασταλμένα, μεταμοσχευμένοι, άτομα που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες ή καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία. Επίσης, άτομα με διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, ασθενείς με μόνιμο απινιδωτή, άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες, με χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών ή ανοσοκατασταλτικών, κ.λπ.». Πρόκειται, είπε, «για ένα συγκεκριμένο κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνεται στο σχετικό πρωτόκολλο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί προκειμένου να προχωρούν στη συνταγογράφηση του φαρμάκου».

Οι ασθενείς, πρόσθεσε η κ. Παναγιωτοπούλου, «πρέπει να λάβουν το φάρμακο εντός πέντε ημερών από την ημέρα ανάπτυξης συμπτωμάτων και η ημερήσια δοσολογία είναι τέσσερα δισκία το πρωί και τέσσερα το βράδυ». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η χορήγησή του, τόνισε, «απαγορεύεται σε παιδιά, σε έγκυες και θηλάζουσες αλλά και σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία οι οποίες ωστόσο μπορούν να το λάβουν εάν κατά τη λήψη του λαμβάνουν ταυτόχρονα και αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία συνεχίζουν και για 4 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με το χάπι για τον κορωνοϊό». 

Στο πρωτόκολλο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί, περιλαμβάνονται όλες οι ενδείξεις, προϋποθέσεις, κριτήρια και αντενδείξεις και ταυτόχρονα οι γιατροί θα καλούνται μέσω του συστήματος να διαβεβαιώνουν ότι έχουν διαβάσει προσεκτικά όλες τις πληροφορίες και έχουν κατανοήσει τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από την χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος. Δικαίωμα συνταγογράφησης του φαρμάκου έχουν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που παρακολουθούν άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο δικαιούχων στην προκειμένη περίπτωση. 

«Πρέπει να γίνει κατανοητό», είπε η κ. Παναγιωτοπούλου ότι «το σκεύασμα αυτό, όπως και άλλα σκευάσματα που θα έχουμε στη διάθεσή μας σύντομα, δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τον εμβολιασμό, δηλαδή δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε τη μόλυνση και σίγουρα δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είμαστε ασφαλείς διότι εάν μολυνθούμε, θα υπάρχει ένα φάρμακο για να μας βοηθήσει να γίνουμε καλά». Τα σκευάσματα, ανέφερε, «είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια των γιατρών για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους οι οποίοι αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα και να αποτρέψουν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και αυτό βεβαίως είναι πάρα πολύ σημαντικό». 

Έτοιμοι να αναλάβουν οι προσωπικοί γιατροί 

Το πρωτόκολλο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», αναμενόταν ότι θα έφθανε στους γιατρούς (προσωπικούς γιατρούς αλλά και ειδικούς γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων) μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΓεΣΥ μέχρι το τέλος της χθεσινής ημέρας, αφού είχε σταλθεί από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας από νωρίς το πρωί. 

Οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ, οι οποίοι θα αναλάβουν (σε μεγαλύτερο βαθμό) τη χορήγησή του, δήλωναν χθες έτοιμοι να ακολουθήσουν όλες τις συστάσεις προκειμένου το αντι-ιικό σκεύασμα «να φθάσει σε ανθρώπους που πραγματικά θα το χρειάζονται». 

«Ως προσωπικοί γιατροί, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να εκτελέσουμε την οποιαδήποτε ιατρική πράξη», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας των οικογενειακών γιατρών Ανδρέας Πολυνείκης. «Μακάρι», είπε, «να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται να μην χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, διότι είναι πολύ δύσκολο να νοσηλεύεται κάποιος σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή να διασωληνώνεται και να εισάγεται σε ΜΕΘ. Όταν έχουμε στη διάθεσή μας το πρωτόκολλο, σίγουρα θα το μελετήσουμε και θα ακολουθούμε όλες τις ενδεικνυόμενες διαδικασίες». 

Ο κ. Πολυνείκης τόνισε ότι «δεν πρέπει να συγχύζουμε τα φάρμακα με τα εμβόλια. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Είναι δύο πράγματα εντελώς διαφορετικά τα οποία δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μεταξύ τους. Δεν μπορεί κάποιος να παίρνει το φάρμακο για να μην κολλήσει. Το φάρμακο χορηγείται αφού κολλήσει κάποιος και αναπτύξει συμπτώματα και ο στόχος μας πρέπει να είναι να μην κολλήσουμε, κάτι το οποίο μπορούμε να αποτρέψουμε σε μεγάλο βαθμό με τον εμβολιασμό». 

Βρέφη και νήπια με κορωνοϊό στο Μακάρειο 

Διπλασιάστηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο έπειτα από τη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του νοσηλευτηρίου, Αβραάμ Ηλία, κατά τη χθεσινή ημέρα, ένα στα τρία παιδιά που βρίσκονταν σε νοσηλεία νοσηλευόταν με συμπτώματα κορωνοϊού». 

«Αυτές τις μέρες παρατηρείται η μεγαλύτερη νοσηλεία παιδιών με κορωνοϊό, αφού έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες» ανέφερε ο κ. Ηλία, προσθέτοντας ότι «συνήθως είναι μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών, αν και έχουμε και πιο μεγάλα παιδιά αλλά συνήθως είναι τα μικρά παιδιά τα οποία παρουσιάζουν ψηλό πυρετό, ανορεξία, αδιαθεσία, κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν και πυρετικούς σπασμούς, και αναγκάζονται να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο». Ο κ. Ηλία είπε ότι οι νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό έχουν διπλασιαστεί, καθώς πριν δύο εβδομάδες ήταν περίπου στις πέντε. «Ο αριθμός έχει αυξηθεί, έχουμε την εποχή με τη μεγαλύτερη νοσηλεία παιδιών με κορωνοϊό, και σήμερα νοσηλεύουμε 10 παιδιά», είπε. Οι νοσηλείες κυμαίνονται γύρω στα οκτώ με 11 παιδιά, πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετάλλαξη «Όμικρον» και εάν αυτή ανιχνεύεται στα παιδιά που νοσηλεύονται, ανέφερε ότι «σύμφωνα με μια δειγματοληπτική ταυτοποίηση που κάναμε, η μετάλλαξη ”Όμικρον” ανιχνεύτηκε στα έξι από τα 21 δείγματα και τα τέσσερα αφορούσαν βρέφη».

Σε ό,τι αφορά τους ενήλικες νοσηλευόμενους με κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ανέμενε τα αποτελέσματα της σχετικής διερεύνησης, αργά χθες το βράδυ.