Με ολοήμερη στάση εργασίας συνέχισε χθες η Οργάνωση Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής (ESSA), τις κινητοποιήσεις της των τελευταίων ημερών, αναφορικά με τη διάσταση απόψεων που έχει με τη Διεύθυνση και Διοίκηση της Σχολής σε εργασιακά θέματα, καθώς και με τη διαθεσιμότητα, στην οποία έχει τεθεί εδώ και μερικές μέρες η πρόεδρος της Συντεχνίας της. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για να τεθεί η πρόεδρος σε διαθεσιμότητα προέκυψε από την ενέργεια της να αποστείλει από τις εγκαταστάσεις της Αγγλικής Σχολής, ηλεκτρονικό μήνυμα σε γονείς σχετικά με τη στάση εργασίας την περασμένη Πέμπτη, με τη Σχολή να θέτει θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. 

Χθες, η Οργάνωση Προσωπικού πραγματοποίησε την ολοήμερη στάση εργασίας δηλώνοντας χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: 

► Δεν θα ανεχθεί να συνεχιστεί η άδικη και ανυπόστατη διαπόμπευση της εκλελεγμένης προέδρου της Συντεχνίας της.

► Δεν θα ανεχθεί να συνεχιστούν οι απόπειρες εκφοβισμού εναντίων των μελών της και δόθηκαν ήδη οδηγίες στους νομικούς της συμβούλους για άμεση λήψη δικαστικών μέτρων και καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές.

► Δεν θα ανεχθεί τη συνέχιση της υποτίμησης της Συντεχνίας και την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού στο σχολείο. 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει χαρακτηρίσει ως παράτυπη τη στάση εργασίας της Οργάνωσης Προσωπικού, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με την Οργάνωση να δηλώνει ότι τόσο εκείνη η στάση όσο και η χθεσινή «έγιναν νόμιμα, σύμφωνα με τον Περί Συντεχνίας Νόμο και είναι πλήρως δικαιολογημένες». 

Επιπρόσθετα, χθες το απόγευμα, η ESSA παρέθεσε δημοσιογραφική διάσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας γνωστοποίησε τις θέσεις και τα αιτήματα της, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για εκφοβισμό. Γνωστοποίησε επίσης, ότι η στάση εργασίας θα συνεχιστεί και σήμερα.

Σημειώνεται επίσης ότι η Αγγλική Σχολή απάντησε αναλυτικά στην Οργάνωση Προσωπικού της το περασμένο Σάββατο μέσα από ένα σημείωμα με αρκετά σημεία, θίγοντας ένα προς ένα όλα τα ζητήματα. Μεταξύ άλλων, διέψευσε τις αναφορές της ESSA περί άρνησης διαβούλευσης μαζί της, τονίζοντας παράλληλα ότι από πλευράς της προέδρου της παραβιάστηκαν Κανονισμοί της Σχολής. 

Η διένεξη για τα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν στην Αγγλική Σχολή βρίσκονται ήδη ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας. 

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου, για το όλο ζήτημα, ο οποίος δήλωσε ότι η ΟΕΒ είναι έτοιμη να τοποθετηθεί επίσημα για το όλο θέμα ενώπιον της Βουλής, εάν προσκληθεί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απασχολήσει και κοινοβουλευτικά το ζήτημα. Πάντως, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης επικοινωνία με το Συμβούλιο της Σχολής και διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για «να λήξει σύντομα η κρίση που έχει δημιουργηθεί και η ταλαιπωρία στο σχολείο». Όμως, όπως ανέφερε, χρειάζεται και η ανάλογη προσπάθεια και από την πλευρά του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή ολοήμερη στάση εργασίας του προσωπικού, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι δικαίωμα του μεν, ωστόσο, έχουν ταλαιπωρηθεί εκατοντάδες παιδιά και γονείς.

Από πλευράς της, η διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου, ανέφερε στον «Φ» ότι οι ισχυρισμοί της ESSA για μη διάλογο, απέχουν από την πραγματικότητα καθώς διάλογος για τα εργασιακά ζητήματα έχει διεξαχθεί πολλές φορές, με την τελευταία, μάλιστα, να είναι τον περασμένο Ιούλιο στο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι πρέπει να διαχωριστεί το θέμα των εργασιακών ζητημάτων που απασχολούν με το θέμα της διαθεσιμότητας της προέδρου της Συντεχνίας και να ολοκληρωθεί η διερεύνηση που γίνεται επ’ αυτού.