Ίσως πρόκειται για την ευρύτερη λεηλασία μετά την τουρκική εισβολή, όχι μόνο με οικονομικούς όρους αλλά και σε χρονική διάρκεια. Ο λόγος για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών των οποίων η αξία εκτιμάται περίπου στα €18 δισ. σύμφωνα με τις κατά καιρούς αναφορές αρμοδίων ενώπιον της Βουλής.

Και ας μην σπεύσει κανείς να πει ότι «αυτοί κατέλαβαν, καταπάτησαν και εξακολουθούν να καταπατούν ελληνοκυπριακές περιουσίες, οπόταν δεν θα τους πληρώναμε παράλληλα για το γεγονός ότι στεγάστηκαν ή και δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά πρόσφυγες οι οποίοι βρέθηκαν επί ξύλου κρεμάμενοι λόγω ακριβώς της τουρκικής εισβολής, διότι οι τουρκοκυπριακές περιουσίες δεν τυγχάνουν αξιοποίησης μόνο πρόσφυγες αλλά τις εκμεταλλεύονται και αρκετοί μη πρόσφυγες. Όπως προέκυψε και από μελέτη του τέως αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, αυτές αξιοποιούνται από 20.621 χρήστες εκ των οποίων οι 17.836 πρόσφυγες ή ποσοστό 86,5% ενώ οι 2.785 ή ποσοστό 13,5% μη εκτοπισθέντες. 

Και αν καμιά φορά λυθεί το Κυπριακό, το «τι τους χρωστάμε και το τι μας χρωστάνε» θα συμψηφιστεί και τότε θα συνειδητοποιήσουμε απλώς ότι διαχρονικά χορηγήσαμε πολλά εκατομμύρια ευρώ όχι σε πρόσφυγες αλλά σε διάφορους που είτε είχαν μέσον είτε κομματικές πλάτες, άρπαξαν κυριολεκτικά φιλέτα γης ή και αξιόλογα κτήρια τα οποία είτε χρησιμοποιούσαν σχεδόν τσάμπα είτε υπενοικίαζαν σε πολλαπλάσια αξία σε σχέση με το ενοίκιο που κατέβαλλαν ή καταβάλλουν. Ειδικά μέχρι το 1991 οπόταν εγκρίθηκε η νομοθεσία που όριζε τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών ως Κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών, έγινε της αρπαγής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Κατάρ πληρώνει €1,2 εκατ. για τέμενος στη Λεμεσό

Επίσης, θα συνειδητοποιήσουμε, ότι ουσιαστικά θα έχουμε ενισχύσει και όσους επιτήδειους παρουσίασαν όχι αυθεντικά συμβόλαια ενοικίασης (με τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες) τα οποία καταρτίστηκαν προ της εισβολής, αλλά και όσους τα πλαστογράφησαν μετά την εισβολή, καταγράφοντας προγενέστερη ημερομηνία.  

Στην περίπτωση διακανονισμού, οι φορολογούμενοι θα ενισχύσουν επίσης και κάποιους οι οποίοι δεν περιορίστηκαν απλώς να εκμεταλλευθούν τις περιουσίες. Και είναι αρκετό να λεχθεί πως υπήρξαν και ίσως υπάρχουν άνθρωποι που οφείλουν ενοίκια ακόμη και €150.000. Κι αυτό δεν αποτελεί αυθαίρετο πυροτέχνημα αλλά δήλωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών μ. Σωκράτη Χάσικου. Το γεγονός ότι κάποιοι οφείλουν ενοίκια πέραν των €100.000 καταγράφεται και σε σχετικά πρόσφατη μελέτη του τέως αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών κ. Ματθαίου (Μάκη) Οικονομίδη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι τα οφειλόμενα ενοίκια φτάνουν σήμερα τα €9,2 εκατ. και πολλά από αυτά δεν θα εξοφληθούν ποτέ, είτε επειδή απεβίωσαν αυτοί που τα οφείλουν είτε επειδή χρεοκόπησαν οι εταιρείες τους. «Και καλά, γιατί τους άφησαν ανενόχλητους τόσα χρόνια χωρίς να διεκδικήσουν τα ενοίκια», επίσης είχε διερωτηθεί ο Σωκράτης Χάσικος. Η εκτόξευση των οφειλομένων ενοικίων είναι και ένας από τους λόγους που οδηγούν την Υπηρεσία Διαχείρισης να κινήσει από τον επόμενο μήνα νομική διαδικασία είσπραξης των ενοικίων. 

 Τι να εξηγήσεις σε κάποιον όταν ρωτήσει, «καλά, πώς γίνεται μια περιουσία αξίας €18 δισ. να αξιοποιείται και κάθε χρόνο και ειδικά τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζει έλλειμμα €7,5 εκατ. ετησίως». Και αυτό το έλλειμμα το οποίο, το οποίο κάλυπταν και καλύπτουν οι φορολογούμενοι, θα συνεχιστεί με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2024, όπως προκύπτει και από την πρόβλεψη των επερχόμενων προϋπολογισμών που κατατέθηκαν προ ημερών στη Βουλή. Τα χρήματα αυτά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάλλιστα στη συντήρηση των τουρκοκυπριακών οικιών (στις οποίες διαβιούν πρόσφυγες) για τη διατήρηση των οποίων δαπανώνται πέραν των €6 εκατ. ετησίως. 

Βεβαίως, πολλές από τις τουρκοκυπριακές περιουσίες αξιοποιούνται από πρόσφυγες οπόταν το κράτος δεν εισπράττει ενοίκια αλλά και από τους μη πρόσφυγες, επί δεκαετίες εισέπραττε κλάσμα του ενοικίου που έπρεπε να εισπράττει,  αν η συναλλαγή γινόταν μεταξύ ιδιωτών. Διότι, τι να σχολιάσει κανείς όταν εταιρείες πετρελαιοειδών, πρεσβείες διαφόρων χωρών, διαχειριστές χρυσοφόρων χώρων στάθμευσης σε κέντρα πόλεων ή διαχειριστές άλλων μεγάλων επιχειρήσεων πλήρωναν ενοίκιο λιγότερο των €4 το χρόνο, όχι τον μήνα. 

Αλλά και το ίδιο το κράτος τι έκανε για να δώσει το σωστό μήνυμα ότι οι περιουσίες αυτές πρέπει να τύχουν ορθολογικής διαχείρισης για να μην τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον; 

Όταν ήρθε η ώρα να στεγαστούν οι πρόσφυγες, κτίστηκαν σπίτια/πολυκατοικίες σε 32 προσφυγικούς συνοικισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε τουρκοκυπριακή γη.  Σε αυτούς ανηγέρθησαν 2.932 προσφυγικές οικίες καταλαμβάνοντας γη 901.129 τ.μ. Από τις οικιστικές μονάδες αυτές, οι 798 κτίστηκαν  σε επτά συνοικισμούς στη Λευκωσία, οι 1.007 σε οκτώ συνοικισμούς στη Λεμεσό, οι 875  σε επτά συνοικισμούς στη Λάρνακα, και οι 252 σε δέκα συνοικισμούς στην Πάφο.  

Αν θεωρηθεί πως κάθε σπίτι/διαμέρισμα αξίζει €100.000, τότε το κράτος έκτισε κτήρια αξίας  περίπου €300 εκατ. σε γη που δεν του ανήκει και η οποία επίσης έχει κόστος. Και βεβαίως, η αξία είναι, κατά μέσον όρο, πολύ μεγαλύτερη.  

Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες άρχισαν σταδιακά να διεκδικούν την περιουσία τους και μερικοί ήρθαν σε διακανονισμό με το κράτος το οποίο αγόρασε μεγάλες εκτάσεις ενώ άλλοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και οι δικηγόροι τους απέστειλαν ή αποστέλλουν επιστολές έξωσης στους πρόσφυγες που διαμένουν στις διεκδικούμενες περιουσίες. Ανάμεσα σε άλλα, Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες διεκδίκησαν εκτάσεις στις οποίες κτίστηκαν προσφυγικοί συνοικισμοί, μέχρι και μεγάλο τμήμα της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου. 

Βεβαίως η νομοθεσία ( «Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 1991 (139/1991) που όριζε τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών ως «Κηδεμόνα» των τουρκοκυπριακών περιουσιών άντεξε ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων αλλά στην πορεία η ίδια η Πολιτεία έκρινε πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να μην αποδώσει τις περιουσίες που διεκδικούνται. Αφορά κυρίως όλους όσοι είχαν εγκαταλείψει την Κύπρο προ του 1960 (οπόταν κηρύχθηκε η ανεξαρτησία και δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία) αφού οι ιδιοκτήτες αυτοί, δεν ήταν καν Κύπριοι πολίτες για να τους στερήσει κανείς την περιουσία τους. Εξάλλου, σε γενικές γραμμές, το ίδιο ισχύει και με Τουρκοκύπριους οι οποίοι εγκατέλειψαν την Κύπρο προ της τουρκικής εισβολής του 1974 και έκτοτε διαμένουν εκτός Κύπρου.  Η πολιτεία, με παλαιότερη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, επικαλούμενη το γεγονός ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης εξήγγειλε τον διαμοιρασμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών σε όλους τους Τουρκοκύπριους, θεώρησε πως όλοι καταπατούν ελληνοκυπριακές περιουσίες και απεφάσισε, πως δεν επιστρέφει τουρκοκυπριακή περιουσία που διεκδικείται από τους ιδιοκτήτες της στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Συνολικά 61.000 εκτάρια

-Η συνολική έκταση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές ανέρχεται σε περίπου 61.000 εκτάρια ή 609.110.086 τετραγωνικά μέτρα και αντιπροσωπεύει ποσοστό 10,14% της έκτασης των ελευθέρων περιοχών. Η συνολική έκταση των περιουσιών τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας ανέρχεται παγκυπρίως στα 114.000.000 εκτάρια ή 1.135.602.232 τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχούν με ποσοστό 12,3% της κυπριακής γης. Στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές υπάρχουν 4.851 μόνιμες τουρκοκυπριακές κατοικίες, 1.652 εξοχικές, 292 ανεγερθείσες κατοικίες, 1.826 επαγγελματικές στέγες, 52.382 γεωργικοί κλήροι, 414 χώροι δημόσιας ωφελείας, 36 σχολεία, 226 τεμένη και κοιμητήρια ενώ στο ΕΦΚΑΦ ανήκουν 1.567 περιουσίες. 

-Εκτοπισθέντες χρησιμοποιούν 4.245 κατοικίες και μη εκτοπισθένες 492. Εξοχικές κατοικίες χρησιμοποιούν 759 εκτοπισθένες και 583 μη εκτοπισθέντες. Σε εκτοπισθέντες παραχωρήθηκαν 2.205 υποστατικά σε σχέση με 626 που παραχωρήθηκαν σε μην εκτοπισθέντες. Σε εκτοπισθέντες παραχωρήθηκαν επίσης 8.695 γεωργικοί κλήροι και σε μη εκτοπισθέντες 199. Υπό την ένδειξη «άλλοι χώροι» (μεμονωμένοι χώροι ανέγερσης οικιών, χώροι επαγγελματικής στέγης, κτηνοτροφικά οικόπεδα, λατομεία, χώροι δημόσιας ωφελείας, γήπεδα, αλσύλια, χώροι στάθμευσης κλπ) 1.932 ακίνητα παραχωρήθηκαν σε εκτοπισθέντες και 885 σε μη εκτοπισθέντες. 

Το κράτος απαλλοτρίωσε τουρκοκυπριακή γη συνολικού εμβαδού 31.865.786 τετραγωνικά μέτρα και η αξία τους εκτιμήθηκε σε €766.861.040. 

Συναλλαγές εκατομμυρίων κάτω από το τραπέζι…

Μια άλλη πτυχή αφορά την πώληση τουρκοκυπριακής γης, με κάποιους από τους συμβαλλόμενους να επιχειρούν να κρύψουν από το κράτος δεκάδες εκατομμύρια και αυτό έγινε είτε επειδή κάποιοι από τους Τουρκοκύπριους ξεγελάστηκαν είτε επειδή συνεργάστηκαν με τους Ελληνοκύπριους αγοραστές. 

Όπως προκύπτει από μελέτη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, το ποσό που προσπάθησαν να κρύψουν κάποιοι κάτω από το χαλί (και πάντως μακριά από τη φορολογία) ανέχεται σε €40 εκατ. Αυτά είναι όσα εντοπίστηκαν από το Κτηματολόγιο, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι το ποσό που επιχειρήθηκε να αποκρυφθεί ή και απεκρύβη είναι πολύ μεγαλύτερο.  

Και ολίγη κάλυψη της παρανομίας 

Ο τέως αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης, είχε καταθέσει στη Βουλή, πως παρατηρήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις, στο παρελθόν, τα ακόλουθα ανεπίτρεπτα φαινόμενα συγκάλυψης, ανοχής, απόκρυψης:  

-Μη εξουσιοδοτημένη ενημέρωση παραβατών περί των ενεργειών / προκαταρκτικών αποφάσεων της Διεύθυνσης, προκειμένου να καλύψουν τις παρανομίες τους και αποφύγουν τις συνέπειες των παραπτωμάτων τους.  

-Έκδηλα παράτυπες ενέργειες (υπεκμισθώσεις, μη αδειούχες οικοδομές, καθυστερημένες οφειλές), να μην καταγγέλλονται.  

-Παράλειψη ή και κωλυσιεργία στην έγκαιρη λήψη των προβλεπόμενων διορθωτικών και ποινικών μέτρων.  

-Παρεμπόδιση, καθυστέρηση, παρακώλυση εφαρμογής μετά  διάφορων αιτιάσεων και προφάσεων, αποφάσεων της Διεύθυνσης. 

Στο παιγνίδι και τοπικές Αρχές 

Τουρκοκυπριακές περιουσίες τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τοπικές ή άλλες Αρχές σε διάφορες επαρχίες ως ακολούθως: Η Λάρνακα αξιοποιεί 198 περιουσίες, η Πάφος 145, η Λεμεσός 62 και η Λευκωσία 30.  Ειδικά όσον αφορά τις τοπικές Αρχές,  ο Δήμος Πάφου κατείχε μέχρι πρόσφατα 54 τουρκοκυπριακές περιουσίες ενώ 8 περιουσίες αξιοποιεί ο Δήμος Λευκωσίας, 3 ο Δήμος Λευκάρων, 4 ο Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού, 11 η Λάρνακα, τέσσερις η Γεροσκήπου ενώ άλλες τοπικές Αρχές αξιοποιούν κυρίως μονοψήφιο αριθμό περιουσιών.  

Στη σχετική νομοθεσία αναφέρεται, πως ο Κηδεμόνας δύναται, αφού πρώτα λάβει υπόψη τη γνώμη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και μόνο όπου τούτο εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να συνάπτει συμβάσεις για την εκμίσθωση ή παραχώρηση άδειας χρήσης Τουρκοκυπριακής ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, σε οργανισμούς δημόσιας ωφελείας και σε αρχές τοπικής διοίκησης δυνάμει των οποίων να επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ή και κατοχή της ιδιοκτησίας, κατά τρόπο και υπό όρους που κατά την κρίση του Κηδεμόνα εξυπηρετούν τόσο το εν λόγω δημόσιο συμφέρον όσο και τους σκοπούς του παρόντος Νόμου.

Της… αρπαχτής  

Εκμετάλλευσης έτυχαν και τουρκοκυπριακές περιουσίες τις οποίες κάποιοι αγόρασαν  και πώλησαν σε μερικούς μήνες κερδίζοντας εκατομμύρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρείας (στην οποία αναφέρεται ο Γενικός Ελεγκτής) η οποία αγόρασε τρία τουρκοκυπριακά τεμάχια γης έναντι €6.492.685 και τα πούλησε έναντι €16.513.633 αποκομίζοντας κέρδος €10 εκατομμυρίων.  

Εξοχικό διευθυντή με θέα προς τη θάλασσα!!! 

Κατά καιρούς ενώπιον της Βουλή έγινε αναφορά και στις 1.652 εξοχικές κατοικίες, από τις οποίες σχεδόν οι μισές τυγχάνουν εκμετάλλευσης από μη πρόσφυγες, ο τέως αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης, είχε καταθέσει ενώπιον της Βουλής, πως το 1991 πολλές κατοικίες χρειάζονταν επιδιόρθωση και επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον παραχωρήθηκαν ως εξοχικά και σε μη πρόσφυγες. Δαπάνησαν χρήματα αλλά η επένδυση τους αποσβέστηκε είπε ο κ. Οικονομίδης, ο οποίος πρόσθεσε, ότι κάτοχοι τους καλούνται και συζητείται μαζί τους το ενοίκιο το οποίο κυμαινόταν μεταξύ 2-5 λίρες. Πήραν εξοχικά ακόμη και διευθυντές κυβερνητικών τμημάτων και ένας από αυτούς πήρε σπίτι στη Λαόνα με θέα προς τη θάλασσα, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Στην έκθεση της Υπηρεσίας Διαχείρισης αναφέρεται ότι έχει παρατηρηθεί πως αρκετοί μισθωτές χρησιμοποιούν τις εξοχικές κατοικίες είτε ως αποθήκες είτε τις μετέτρεψαν σε εμπορικές επιχειρήσεις, αφού έκτισαν τουριστικά διαμερίσματα  με κολυμβητήρια για σκοπούς τουριστικής εκμετάλλευσης, ενώ υπάρχουν αρκετά νεαρά ζευγάρια, ιδιαίτερα πρόσωπα δεύτερης γενεάς προσφύγων, που έχουν ανάγκη στέγασης και τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κατάλληλα τ/κ σπίτια για να στεγαστούν. Γι’ αυτό εισηγήθηκε πως πρέπει να ερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις  των κατόχων τ/κ σπιτιών για εξοχικούς σκοπούς και να ληφθούν τα δέοντα μέτρα για ακύρωση των συμβολαίων και ανάκτησης της κατοχής ώστε να παραχωρηθούν στους πρόσφυγες δικαιούχους». 

Υπουργός Εσωτερικών: Νέα σαφή μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής του οποίου ζητήσαμε τη θέση ως προς τη διαχρονική διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, αναγνωρίζει τα κενά και τις παραλείψεις και διαβεβαιώνει πως θα ληφθούν μέτρα, ώστε να υιοθετηθεί πολιτική η οποία να εξυπηρετεί τους πρόσφυγες με παράλληλη άρση τυχόν παρανομιών. 

Η δήλωση του κ. Νουρή είναι η ακόλουθη:

«Η διαχείριση των τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές αποτελεί διαχρονικά, λόγω της φύσης και της πολυπλοκότητας του ζητήματος ως συναφές με το εθνικό πρόβλημα, αλλά και με βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ένα τεράστιο και εξαιρετικά δύσκολο κεφάλαιο για την εκάστοτε Κυβέρνηση και ειδικότερα για τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος βάσει της σχετικής νομοθεσίας, ορίζεται ως Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Επιχειρώντας μια γενική αποτύπωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, το πρώτο στοιχείο που προβάλλει είναι η αναγκαιότητα για εξορθολογισμό της διαχείρισης του Ταμείου που έχει δημιουργηθεί, του οποίου ο ετήσιος προϋπολογισμός είναι περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, καθ’ ήν στιγμή η αξία της τ/κ περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές ανέρχεται σε αρκετά δις εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το βασικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ψηφίστηκε το 1991, δεν βοήθησε για την αποτελεσματική διαχείριση των τ/κ περιουσιών, ιδιαίτερα στο οικονομικό σκέλος.

Οι ανάγκες, που η τουρκική εισβολή προκάλεσε, οδήγησαν σε βιαστικές και αποσπασματικές αποφάσεις, και τα κριτήρια που θεσπίστηκαν για την παραχώρηση των τ/κ περιουσιών δεν ήταν απόλυτα αντικειμενικά και καθορισμένα, ενώ διαπνέεται από την φιλοσοφία της ικανοποίησης των αναγκών της περιόδου αμέσως μετά την εισβολή.

Περαιτέρω, οι Κανονισμοί που θεσπίστηκαν για την παραχώρηση και αξιοποίηση των τ/κ περιουσιών, δεν καθόρισαν με σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης, ιεράρχησης και προτεραιοποίησης των αναγκών/ αιτητών, δεν εγκαθιδρύθηκαν επαρκείς μηχανισμοί ελέγχου των συμβάσεων μίσθωσης των τ/κ περιουσιών, και δεν προβλέφθηκαν οι πρόνοιες εκείνες που θα λάμβαναν υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες που περιβάλλουν τις περιουσίες αυτές, όπως π.χ. τα δικαιώματα των μισθωτών από τη μακροχρόνια δραστηριοποίηση τους στις περιουσίες αυτές, η ανάπτυξη των γεωγραφικών χώρων μέσα στους οποίους βρίσκονται και τ/κ περιουσίες κ.ά.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα προβλήματα, το υπουργείο Εσωτερικών, στη βάση της πολύχρονης, πλέον εμπειρίας διαχείρισης των τ/κ περιουσιών και μετά από μια ολιστική μελέτη του όλου ζητήματος, ετοίμασε μια σειρά νέων προτάσεων/ ρυθμίσεων για την παραχώρηση τ/κ περιουσιών από τον Κηδεμόνα κατά τρόπο ώστε να προωθηθεί η διαφάνεια και η αδιαβλητότητα των διαδικασιών παραχώρησης των τ/κ περιουσιών εισάγοντας σαφή, αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.

Γνώμονάς μας η εμπέδωση της ισονομίας μεταξύ των προσφύγων η ισονομία μεταξύ των προσφύγων, καθώς και η πιο δίκαιη κατανομή των τ/κ περιουσιών μεταξύ του προσφυγικού κόσμου. Παράλληλα, οι νέες ρυθμίσεις που διαμορφώθηκαν από το υπουργείο ανταποκρίνονται στα δεδομένα και πραγματικότητες του 2021 και όχι σε αυτά που ίσχυαν τη περίοδο αμέσως μετά την τουρκική εισβολή.

Με την ολοκλήρωση των προτάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, αυτές θα τεθούν σε διαβούλευση στην αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των Προσφυγικών Οργανώσεων, των Κομμάτων, των Αγροτικών και Επαγγελματικών Οργανώσεων κ.ά. ώστε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις τους. Ακολούθως, οι οριστικοποιημένες τελικές προτάσεις θα υποβληθούν στην Βουλή για την τελική ψήφιση τους σε Κανονισμούς».