Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κατασπάραξης αγρινών από άγρια σκυλιά, αλλά υπάρχουν δυσκολίες, απαντά το Ταμείο Θήρας και Πανίδας, μετά τη σημερινή είδηση θανάτωσης τριών αγρινών από αγριόσκυλα στον Κάμπο και τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε σε σχέση με τη λήψη μέτρων από τα αρμόδια Τμήματα του κράτους.

Σε δηλώσεις του στο philenews, ο ανώτερος λειτουργός της Υπηρεσίας, Νίκος Κασίνης, ανάφερε ότι τοποθετούνται παγίδες και παρακολουθούν συνεχώς την περιοχή. Ωστόσο η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δύσκολο έργο. «Δεν μπορείς να μαζέψεις εύκολα αυτά τα ζώα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, αλλά και της φύσης τους. Πρόκειται για άγρια, επιθετικά και μεγάλα σκυλιά, που το πιο πιθανόν είναι να γεννήθηκαν στη φύση. Συμπεριφέρονται σαν αγέλες και όχι σαν αδέσποτα σκυλιά», εξήγησε.

Επίσης ο κ. Κασίνης ανάφερε ότι η δυσκολία αντιμετώπισης του προβλήματος έγκειται και στο γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να προβούν σε θανατώσεις με πυροβολισμούς, παρά μόνο όταν αποδεδειγμένα τα άλλα μέσα αποτύχουν. Εξάλλου η γειτνίαση κάποιων περιοχών με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, δεν επιτρέπει πυροβολισμούς κατά των άγριων σκύλων. Σύμφωνα με τον ανώτερο λειτουργό, πολλά από αυτά τα ζώα έρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές.

Έξι νεκρά αγρινά τον τελευταίο μήνα

Σε ερώτηση για τη σοβαρότητα του προβλήματος, ο κ. Κασίνης απάντησε καταφατικά για κάποιες περιοχές του Δάσους Πάφου. Όπως είπε, μόνο τον τελευταίο μήνα βρέθηκαν τουλάχιστον έξι αγρινά σκοτωμένα από άγριους σκύλους. «Είναι σημαντική ζημιά και εκτός από την περιοχή του Κάμπου, συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του Δάσους Πάφου, αλλά αυτές τις μέρες στην περιοχή του Κάμπου υπήρξε μια ένταση του φαινομένου. Επίσης το φαινόμενο αυτό συμπίπτει και με την περίοδο αναπαραγωγής των αγρινών, αφού μαζεύονται σε μεγάλα κοπάδια και κάνουν μεγάλες μετακινήσεις, οπότε είναι πιο εύκολο να τα δουν και να τα κυνηγήσουν οι άγριοι σκύλοι», ανάφερε.