Έξαρση των κρουσμάτων πλαστοπροσωπίας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα αεροδρόμια και κυρίως στο αεροδρόμιο Πάφου, από το οποίο, κυρίως Αφρικανοί επιχειρούν να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που αύξησε την ετοιμότητα των αστυνομικών οι οποίοι ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία της Αστυνομίας, μόνο σε ένα μήνα, σε οκτώ πτήσεις εντοπίστηκαν 17 άτομα τα οποία συνελήφθησαν για πλαστογραφία και άλλα αδικήματα όταν επιχείρησαν να ταξιδέψουν με ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία ανήκαν σε άλλα πρόσωπα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ» ανέφερε ότι τα 15 από τα 17 άτομα αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν στη Γαλλία και τα υπόλοιπα δύο προς Ιταλία. Τα περιστατικά καταγράφηκαν από 30 Ιουνίου μέχρι και 2 Αυγούστου. Οι επί καθήκοντι αστυνομικοί απέκτησαν εμπειρία και έτσι εντοπίζουν όλους όσοι επιχειρούν να ξεγελάσουν τις Αρχές, λέει ο κ. Ανδρέου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάλι ταξιδιώτες με πλαστά έγγραφα στο αεροδρόμιο Πάφου

Ένα θέμα που απασχολεί τις Αρχές είναι το «πού βρίσκουν οι αλλοδαποί τα γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία επιχειρούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ». Ο κ. Ανδρέου ανέφερε στον «Φ», πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, όταν δηλαδή οι περισσότεροι επιχειρούσαν να αντικαταστήσουν τη φωτογραφία ή και το όνομα του κατόχου του διαβατηρίου κ,λπ, άλλαξαν τακτική και επιχειρούν νε ξεγελάσουν τις Αρχές μέσω πλαστοπροσωπίας. Σημειώνεται, πως η πλαστογραφία, δηλαδή η αλλοίωση στοιχείων του ταξιδιωτικού εγγράφου προϋπέθετε αρκετή δεξιοτεχνία και περαιτέρω, όσο λαμβάνονταν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας των ταξιδιωτικών εγγράφων, τόσο δυσκολότερο ήταν να αλλοιωθούν σε βαθμό που να μην αναγνωρίζεται εύκολα η παρέμβαση.

Οι ίδιοι οι παραβάτες όταν ερωτώνται «πού βρήκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα», προτάσσουν δικαιολογίες που προφανώς ούτε οι ίδιοι πιστεύουν και θεωρείται πως αυτό γίνεται απλώς για να μην αποκαλύψουν  από πού τα προμηθεύτηκαν. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, κάποιοι λένε ότι βρήκαν το έγγραφο χάμω, άλλοι ότι τους το πούλησε κάποιος άγνωστος στα κατεχόμενα…

Το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος το οποίο είτε κλέβει τα ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε τα αγοράζει από κάποιους που είναι πρόθυμοι να τα παραχωρήσουν έναντι αμοιβής δεν αποκλείεται, όπως δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο μικρός αριθμός ταξιδιωτικών εγγράφων να έχουν απολεσθεί από τους κατόχους τους και να πουλήθηκαν από αυτόν που τα βρήκε. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Ανδρέου, δεν αποκλείεται η έξαρση να οφείλεται και στην αύξηση των πτήσεων προς Γαλλία, όπου αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται πέντε πτήσεις τη βδομάδα.