Αυλαία έριξε χθες άλλη μια υπόθεση που εκδικάστηκε στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, το οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης σε 42χρονο λογιστή σχετικά με υπόθεση κλοπής 380 χιλιάδων ευρώ από εταιρεία η οποία ασχολείται με υπηρεσίες νηογνώμονα και αναλύσεις πετρελαιοειδών σε παγκόσμιο επίπεδο, τα γραφεία της οποίας έχουν έδρα τη Λεμεσό.

Το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο τον 42χρονο μετά από παραδοχή και επέβαλε συντρέχουσες ποινές έξι ετών στις κατηγορίες της κλοπής από υπάλληλο και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το Δικαστήριο, σύμφωνα με την απόφαση του, έλαβε υπόψη ως μετριαστικούς παράγοντες το γεγονός της άμεσης παραδοχής και μεταμέλειας του 42χρονου κατηγορούμενου, καθώς και το λευκό ποινικό του μητρώο.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο 42χρονος είχε καθήκοντα, μεταξύ άλλων, της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, των πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των πληρωμών του φόρου εισοδήματος των υπαλλήλων. Η εταιρεία κατά το τέλος του 2019 προχώρησε στο κλείσιμο των οικονομικών καταστάσεων των προηγούμενων χρόνων και κατά τον έλεγχο διαφάνηκε ότι όφειλε την καταβολή των φόρων των υπαλλήλων από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2019 καθώς και ποσό στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως ο 42χρονος λογιστής παραλάμβανε από τις τράπεζες εκδοθείσες επιταγές οι οποίες, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για οφειλές της εταιρείας προς το Δημόσιο, ο κατηγορούμενος τις χρησιμοποιούσε για να εξοφλήσει οφειλές τρίτων οι οποίοι ήταν άγνωστοι προς την εταιρεία και λάμβανε από αυτούς μετρητά. Σύμφωνα με τα γεγονότα κλάπηκε από την εταιρεία συνολικά ποσό 380 χιλιάδων.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι εκδόθηκαν 29 επιταγές της εταιρείας προς δύο τραπεζικά ιδρύματα με το συνολικό ποσό των 320 χιλιάδων ευρώ για οφειλές προς τις κρατικές Υπηρεσίες χωρίς, ωστόσο, να καταβληθούν οι πληρωμές. Από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαφάνηκε ότι το συνολικό ποσό που πληρώθηκε με επιταγές της εταιρείας προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ανερχόταν σε 75 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο, μόνο το ποσό των 40 χιλιάδων πληρώθηκε για οφειλές της εταιρείας. Το υπόλοιπο ποσό πληρώθηκε για οφειλές τρίτων που δεν είχαν καμία σχέση με την εταιρεία.    Ιωάννα Μάντζιηπα