Πράματα και θάματα διαπιστώνει στην έκθεσή της σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, μετά από απροειδοποίητη επίσκεψή στις 26 Μαρτίου 2024, ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης Βασανιστηρίων.

Ενδεικτική η αναφορά ότι σε περίπτωση που τα κρατητήρια της ΑΔΕ Λεμεσού παραμείνουν στη σημερινή τους κατάσταση, δεν μπορούν να κριθούν συμβατά με τα διεθνή πρότυπα για κράτηση οποιουδήποτε κρατούμενου.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση έκτασης 17 σελίδων που δημοσιεύθηκε χθες, τα κρατητήρια παραμένουν σε άθλια κατάσταση υποδομών, καταγράφεται υπερπληθυσμός, κάποιοι κρατούμενοι μοιράζονται το κελί τους με άλλο πρόσωπο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που κρατούμενοι κοιμόνται σε στρώμα στο πάτωμα. «Το συγκεκριμένο γεγονός εγείρει προβληματισμό καθώς δεν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα», σημειώνεται στην έκθεση.

Στην πτέρυγα ποινικών κρατουμένων, καταδικασθέντων και υποδίκων και στους χώρους υγιεινής, παρά το γεγονός ότι καθαρίζονται, εξακολουθούν ωστόσο αναδύουν έντονη μυρωδιά που διαχέεται σε όλη την πτέρυγα ενώ η συνολική εικόνα δεν είναι η αρμόζουσα και χρήζει άμεσης ανακαίνισης ή αντικατάστασης.

Σε σχέση με την πτέρυγα ανηλίκων, σημειώνεται ότι παρότι η εικόνα της συγκεκριμένης πτέρυγας χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητική, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρμόζουσα για τη φιλοξενία παιδιών και υπό τις περιστάσεις κρίνεται ότι δεν ενδείκνυται για την κράτηση των ανήλικων κρατούμενων. Στην πτέρυγα διοικητικών κρατούμενων ο φωτισμός είναι ανεπαρκής, γεγονός που επιδεινώνεται και από την απουσία παραθύρων στα κελιά.

Άξιο αναφοράς είναι ότι προβλήματα στα κρατητήρια εντοπίστηκαν και κατά την επίσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2017 που καταγράφηκαν σε έκθεση, ωστόσο όπως διαφαίνεται μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.