Απάντηση με τη συμβολή και νομικού οίκου από το εξωτερικό, έδωσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, για το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων και κυρίως για τις αιτήσεις που εκκρεμούσαν, παρά την κατάργηση του προγράμματος των πολιτογραφήσεων.

Πρόκειται για μια από τις σοβαρές παρενέργειες του ΚΕΠ για τη χώρα μας που έχει καταργήσει το πρόγραμμα ύστερα και από τον σάλο που δημιουργήθηκε με την παραχώρηση “χρυσών” διαβατηρίων σε καταζητούμενους. 

Τη λεπτομερή απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που υπεβλήθη εντός της προθεσμίας που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην αιτιολογοημένη γνώμη ημερομηνίας 9/6/2021 που αφορούσε το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων, έδωσε η Νομική Υπηρεσία σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η νομική πτυχή του θέματος αναπτύχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία σε συνεργασία με διεθνή νομικό οίκο που διόρισε η Ν. Υπηρεσία. Ερωτηθείς από τον «Φ» για το θέμα, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν εκκρεμεί οτιδήποτε άλλο από πλευράς Κυβέρνησης και πως υποβάλαμε έγκαιρα τη λεπτομερή θέση μας και τώρα αναμένεται η απάντηση των Βρυξελλών. Όπως εξήγησε, τώρα η Επιτροπή είτε θα αποδεκτεί τη θέση της Κύπρου και θα διακόψει τη διαδικασία που ξεκίνησε είτε θα τη συνεχίσει και θα φτάσει στα δικαστήρια της ΕΕ. Σημειώνεται ότι η διορία που όρισε η Επιτροπή για ν’ απαντήσει η χώρα μας έληγε στις 9 Αυγούστου και η απάντηση δόθηκε στις 5 Αυγούστου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, δήλωσε ότι στην απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται ότι το ΚΕΠ τερματίστηκε οριστικά και πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε εκκρεμότητα. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να τερματιστεί η διαδικασία επί παραβάσει γνώμη που ξεκίνησε η Κομισιόν. Ο ΥΠΕΣ εξήγησε ότι παρόλο που το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα τερματίστηκε από τον περασμένο Οκτώβρη, εντούτοις υπήρχαν εκκρεμούσες αιτήσεις. Υπήρχε η παραίνεση από τις Βρυξέλλες, είπε, να μην εξεταστούν οι αιτήσεις που εκκρεμούσαν, αλλά ως Κύπρος κρίναμε ότι αυτές έπρεπε να εξεταστούν γιατί διαφορετικά θα είχαμε νομικά προβλήματα. Όπως ανέφερε, πολλές αιτήσεις εκκρεμούσαν από καιρό και αν δεν εξετάζονταν κάποιοι επενδυτές θα προσέφευγαν στα Δικαστήρια εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Οι αιτήσεις που εκκρεμούσαν ανέρχονταν στις 600 συν άλλες 600 περίπου που αφορούσαν τα εξαρτώμενα πρόσωπα των αιτητών. Από αυτές εγκρίθηκαν γύρω στις 150-160 αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν. «Για μας το θέμα έχει κλείσει, ανέφερε ο κ. Νουρής και πρόσθεσε ότι τώρα αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Δεν αντιμετωπίστηκαν οι ανησυχίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει να λάβει περαιτέρω μέτρα στις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, σχετικά με τα σχέδια υπηκοότητας των επενδυτών τους, που αναφέρονται επίσης ως συστήματα «χρυσού” διαβατηρίου. Η Κομισιόν κίνησε αυτές τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές τον Οκτώβριο του 2020.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της στην Κύπρο, θεωρεί ότι με τη θέσπιση και τη λειτουργία συστημάτων υπηκοότητας επενδυτών, που προσφέρουν υπηκοότητα σε αντάλλαγμα προκαθορισμένων πληρωμών και επενδύσεων, η Κύπρος και η Μάλτα δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της αρχής της ειλικρινούς συνεργασίας (άρθρο 4 παράγραφος 3 ΣΕΕ) και του ορισμού ιθαγένειας της Ένωσης όπως ορίζεται στις Συνθήκες (άρθρο 20 ΣΛΕΕ).

Ενώ η Κύπρος και η Μάλτα παραμένουν υπεύθυνες για να αποφασίσουν ποιος μπορεί να γίνει Κύπριος ή Μαλτέζος, το Δικαστήριο της ΕΕ έχει καταστήσει σαφές σε πολλές περιπτώσεις ότι οι κανόνες για την απόκτηση της ιθαγένειας ενός κράτους μέλους πρέπει να λαμβάνουν  δεόντως υπόψη το δίκαιο της ΕΕ. 

Όπως αναφέρεται, ενώ η Κύπρος έχει καταργήσει το πρόγραμμά της και έχει σταματήσει να λαμβάνει νέες αιτήσεις από την 1η Νοεμβρίου 2020, συνεχίζει την επεξεργασία αιτήσεων που εκκρεμούν. Ως εκ τούτου, στις 9/6/2021 η Κομισιόν αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη διαδικασία κατά της Κύπρου εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη. Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην προειδοποιητική επιστολή δεν αντιμετωπίστηκαν από την Κύπρο.

Και τα δύο κράτη μέλη είχαν πλέον δύο μήνες για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Επιτροπής. Στην περίπτωση της Κύπρου, εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο.

Μάλιστα για το θέμα, ο Ντιντιέ Ρεντέρς, Επίτροπος Δικαιοσύνης, είχε δηλώσει: «Προσφέροντας ιθαγένεια με αντάλλαγμα προκαθορισμένες πληρωμές και επενδύσεις, η Κύπρος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που υπέχει από τις Συνθήκες. Το να γίνεται κανείς υπήκοος κράτους μέλους σημαίνει ότι γίνεται και πολίτης της ΕΕ. Η σύνδεση αυτή δεν πρέπει να λησμονείται. Η Κύπρος δεν δέχεται νέες αιτήσεις, αλλά εξακολουθεί να διεκπεραιώνει τις εκκρεμείς αιτήσεις. Μέχρι σήμερα, οι ανησυχίες μας δεν έχουν απαντηθεί από τις κυπριακές Αρχές και, ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω δράση».

Η αντίδραση του Υπ. Εσωτερικών

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών μετά την απόφαση των Βρυξελλών, είχε αναφέρει ότι μελετά την αιτιολογημένη γνώμη που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το θέμα τυγχάνει χειρισμού από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες, θα απαντήσει εντός της δίμηνης προθεσμίας που δόθηκε. «Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, στο παρόν στάδιο θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που ενδεχόμενα θα επηρεάσουν την υπό εξέλιξη διαδικασία».

Υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι η Δημοκρατία, πέραν του οριστικού τερματισμού του προγράμματος από 1ης Νοεμβρίου 2020, με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, διόρισε Ερευνητική Επιτροπή, η οποία του παρέδωσε την τελική της έκθεση στην οποία καταγράφονται ευθύνες, τόσο ποινικές όσο και πειθαρχικές. Το πόρισμα μελετάται αυτή τη στιγμή από την Αστυνομία για το ενδεχόμενο να αρχίσουν ποινικές έρευνες. 

Σημειώνει επίσης ότι ήδη έχει καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου η πρώτη ποινική υπόθεση που αφορά σε πέντε φυσικά και τέσσερα νομικά πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν συνολικά 37 κατηγορίες, ενώ παράλληλα και άλλες υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση από την Αστυνομία.