Ο Σχολικός Σύμβουλος είναι ο νέος θεσμός που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο Δημοτικά σχολεία τη νέα σχολική χρονιά. Πρόκειται για ένα θεσμό που πρώτη φορά θα «κάνει την εμφάνισή του», θα αξιολογηθεί και ακολούθως αναμένεται να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ο θεσμός αυτός εμπίπτει μέσα στο δεκάλογο των καινοτομιών που θα εφαρμόσει φέτος το Υπουργείο Παιδείας στη Δημοτική Εκπαίδευση και στόχος του είναι η στήριξη των μαθητών σε θέματα που δεν αφορούν το εκπαιδευτικό τους κομμάτι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο σκοπός του Σχολικού Συμβούλου θα είναι να στηρίζει τους μαθητές ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά θέματα που τους απασχολούν. Συγκεκριμένα οι Σχολικοί Σύμβουλοι αναμένεται να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στους μαθητές αλλά και στους γονείς και κηδεμόνες τους, να τηρούν σχετικό αρχείο, να συνεργάζονται αποτελεσματικά με το σχολείο ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και να συνεργάζονται με άλλους ειδικούς με σκοπό την ολοκληρωμένη υποστήριξη των μαθητών. Νοείται ότι σε περίπτωση που μία υπόθεση μαθητή ή της οικογένειάς του χρήζει διαχείρισης από άλλες κρατικές Υπηρεσίες, αυτή θα παραπέμπεται εκεί.

Χρέη Σχολικού Συμβούλου θα αναλάβουν εκπαιδευτικοί και για αρχή ο θεσμός θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη σε δύο Δημοτικά σχολεία, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό. Ήδη, οι Σχολικοί Σύμβουλοι έχουν τοποθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας εξ ολοκλήρου σε κάθε ένα από τα δύο σχολεία της πιλοτικής ομάδας. Θα αφιερώνουν τα 2/5 του διδακτικού χρόνου στη Σχολική Συμβουλευτική και τα υπόλοιπα 3/5 του διδακτικού χρόνου σε διδακτικά καθήκοντα, ως μέλη του διδακτικού προσωπικού των σχολείων.

Αναφορικά με το πώς προέκυψε ο νέος αυτός θεσμός, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο 2018-2022», προχώρησε στην υλοποίηση της δράσης που αφορά στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου στη Δημοτική Εκπαίδευση. Κι αυτό, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών σχολείων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές δυσκολίες. 

Εκτός όμως από τον θεσμό του Σχολικού Συμβούλου, η Δημοτική Εκπαίδευση θα έχει από φέτος κι επέκταση της εφαρμογής, του επίσης σημαντικού θεσμού, του Υπεύθυνου Τμήματος, έπειτα από τη συμφωνία που έκλεισε σε επίπεδο ΜΕΠΕΥ, με την ΠΟΕΔ να το θέτει τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα.  

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τη σχολική χρονιά 2021-2022, το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί στην παραχώρηση μίας επιπρόσθετης περιόδου (δηλαδή δεύτερης περιόδου) στον Υπεύθυνο Τμήματος στα αμιγή τμήματα Α’, Β’, Γ’ και Στ’ τάξεων του δημοτικού σχολείου, τα οποία έχουν αριθμό μαθητών πέραν των 12.

Μία τρίτη καινοτομία, η οποία θα εφαρμοστεί από φέτος είναι η ενίσχυση μικρών σχολείων της υπαίθρου και συμπλεγμάτων. Στόχος του υπουργείου μέσα από αυτή τη δράση είναι η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και η ενίσχυση μικρών σχολικών μονάδων. Με βάση την πολιτική απόφαση, οι μικρές σχολικές μονάδες στηρίζονται ακόμη περισσότερο με: α) ενίσχυση ωρολογίου προγράμματος των τριθέσιων δημοτικών σχολείων με 5 διδακτικές περιόδους και β) σε περιπτώσεις όπου το «σύμπλεγμα» υπερβαίνει τους 14 μαθητές παραχωρείται χρόνος 15 πρόσθετων διδακτικών περιόδων. Η επιπρόσθετη στήριξη που θα δοθεί στα σχολεία αυτά αντιστοιχεί με διδακτικό χρόνων 12 εκπαιδευτικών πλήρους απασχόλησης και θα επωφεληθούν 54 σχολικές μονάδες.

Έμφαση στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση 

Όπως έγραψε προ μερικών ημερών ο «Φ» μία ακόμη καινοτομία είναι η έμφαση που θα δοθεί στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών

Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης σε μια προσπάθεια για περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, προχωρεί στην ετοιμασία Οδηγού προς τις Νηπιαγωγούς/Δασκάλες Α’ τάξης, ο οποίος θα περιλαμβάνει διδακτικές προτάσεις και υλικό, που αφορούν σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και σχετικές μεθοδολογικές/διδακτικές εισηγήσεις, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για εφαρμογή του συγκεκριμένου υλικού και στην ετοιμασία μικρού βιβλίου με φύλλα εργασίας για τα παιδιά της Β’ τάξης, στη βάση σχετικού βοηθήματος που υπάρχει για τους εκπαιδευτικούς.

Στο κάδρο μεταναστευτική βιογραφία και αναλφαβητισμός

Οι δράσεις που θα εφαρμοστούν στη Δημοτική Εκπαίδευση το σχολικό έτος 2021-2022 «απλώνονται» και σε άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Δημόσιο Σχολείο, όπως στους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία και στα παιδιά με ρίσκο αναλφαβητισμού.

Όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, από φέτος, στα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε., ενισχύονται σημαντικά οι περίοδοι ενισχυτικής διδασκαλίας οι οποίες παραχωρούνται για την ενίσχυση των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Ο σχεδιασμός του Yπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει επίσης την αξιολόγηση παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία με σταθμισμένα και αξιόπιστα δοκίμια που θα χορηγούνται από ανεξάρτητο φορέα, τη λειτουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας σε θερινά σχολεία. Ήδη 600 παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία που φοίτησαν στα θερινά σχολεία το φετινό καλοκαίρι διδάσκονταν καθημερινά 2-3 περιόδους την ελληνική γλώσσα.

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Λειτουργικού Αλφαβητισμού, αυτό αποσκοπεί στον έγκαιρο εντοπισμό παιδιών με μεγάλη πιθανότητα να μείνουν λειτουργικά αναλφάβητα σε διάφορα στάδια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ώστε να εμπλακούν σε κατάλληλα προγράμματα στήριξης. Από φέτος θα παρέχεται αυξημένος χρόνος στήριξης, για σκοπούς πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και διαφοροποιημένης μάθησης, σε 38 δημοτικά σχολεία με διαχρονικά μεγάλες προκλήσεις στο θέμα αναλφαβητισμού. Η στήριξη των παιδιών θα λειτουργήσει πολυεπίπεδα, τόσο ως προληπτικό, όσο και ως κατασταλτικό μέτρο.    

Οι υπόλοιπες καινοτομίες που συμπληρώνουν το δεκάλογο των δράσεων της νέας σχολικής χρονιάς αφορούν:

  •  Την ομαλή μετάβαση παιδιών από το Δημοτικό Σχολείο στο Γυμνάσιο: Ο αναθεωρημένος «Οδηγός Ομαλής Μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» προωθεί αποτελεσματικότερα την καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων, τόσο στον κοινωνικοσυναισθηματικό όσο και στον μαθησιακό/γνωστικό τομέα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. 
  • Το Πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε. που στοχεύει στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, στην πρόληψη ή άρση προβλημάτων παραβατικής συμπεριφοράς, στην ομαλή ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τα σχολεία που θα ενταχθούν στο ΔΡΑ.Σ.Ε. φέτος θα αυξηθούν κατά πολύ. 
  • Μετατροπή του Δημοτικού σχολείου Αγίου Αντωνίου σε Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο.
  •  Αύξηση των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων: Τη σχολική χρονιά 2021 – 2022 θα λειτουργήσουν 202 ΠΟΣ (Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία).