Αίτημα στις αμερικανικές Αρχές για να βοηθήσουν σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του παραιτηθέντα Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη, απέστειλαν οι κυπριακές Αρχές.

Ταυτόχρονα έχουν παραληφθεί τα έγγραφα που ζητήθηκαν από την Αστυνομία, τόσο από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου όσο και από το υπουργείο Παιδείας.

Οι ενέργειες που γίνονται με την Αμερική αφορούν στο πανεπιστήμιο από το οποίο φέρεται ν’ αποφοίτησε ο κ. Γιαννάκη, ωστόσο για την Ελεγκτική Υπηρεσία πιθανόν να διαπράχθηκε και εδώ πλαστογραφία όπως και με το απολυτήριο Γυμνασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοιχεία και από Υπουργείο Παιδείας για Γιαννάκη

Ο Γενικός Ελεγκτής στην επιστολή – καταγγελία του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, επικαλείται πληροφορίες που αναφέρονται ότι οι δύο αιτήσεις που υπέβαλε στον ΟΝΕΚ και βρίσκονται στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη (σε σχέση με τη διάρκεια φοίτησής του στο πανεπιστήμιο) δεν συνάδουν μεταξύ τους, αφού σύμφωνα με την πρώτη αίτηση η φοίτησή του διήρκεσε από το 1985 μέχρι το 1992, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη αίτηση, από τον 8/1984 μέχρι τον 5/1989. Εξάλλου, σύμφωνα με το βιογραφικό σημείωμά του, η φοίτηση του διήρκεσε από το 1986 μέχρι το 1992.

Τώρα ζητούνται στοιχεία από το Πανεπιστήμιο «Σαν Ντιέγκο» της Καλιφόρνιας για τη φοίτηση του κ. Γιαννάκη ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα. 

Παράλληλα, χθες, ο Οργανισμός Νεολαίας και το υπουργείο Παιδείας έδωσαν τα στοιχεία που ζήτησε η Αστυνομία σχετικά με τον κ. Γιαννάκη. Ο ΟΝΕΚ παρέδωσε τον σχετικό φάκελο του που διατηρεί και σ’ αυτόν είναι κατατεθειμένα το πτυχίο και το απολυτήριο του, ενώ το υπουργείο παραχώρησε το απολυτήριο του. Τα γνήσια πτυχία του θα εξεταστούν με αυτά που κατέθεσε για πρόσληψη στον Οργανισμό, ώστε να φανεί αν διαπράχθηκε το αδίκημα της πλαστογραφίας. 

Στοιχεία στους ανακριτές της Αστυνομίας έδωσε και η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού λειτουργός της έδωσε κατάθεση και παρέθεσε τα έγγραφα και ό,τι γνωρίζει για την υπόθεση. Η Αστυνομία διερευνά τα αδικήματα που αφορούν εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου. Ως γνωστό, στο απολυτήριο Λυκείου του κ. Γιαννάκη που κατατέθηκε στον Οργανισμό Νεολαίας φαίνεται αλλοιωμένος ο γενικός βαθμός, καθώς και βαθμοί σε μαθήματα, όχι όμως και οι αριθμοί που αναγράφονται ολογράφως.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Γιαννάκη θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να εκφέρει τη δική του εκδοχή για το όλο θέμα που οδήγησε στην παραίτησή του.