Διαμηνύει προς πολλές κατευθύνσεις ότι οι ιδεοληψίες και η μικροπολιτική δεν έχουν θέση στη νέα Βουλή. Και πως στα μεγάλα και κρίσιμα εθνικά θέματα η πολιτική συναίνεση είναι ο στόχος και πολλές φορές μονόδρομος. Έχει σημασία η τοποθέτησή της γιατί είναι η δεύτερη τη τάξει στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κάνει τη δική της ανάγνωση για τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής και ρίχνει την μπάλα στο γήπεδο του Προέδρου σημειώνοντας με νόημα πως πρωτίστως δική του ευθύνη είναι η καταστολή των φαινομένων τοξικότητας και συναίνεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί θετικά σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Δεν μένει έως εδώ. Η αν. πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπογραμμίζει πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε σεντ αλλά ούτε και ένα λεπτό από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σημειώνει δε πω στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος μέσα στη Βουλή είναι με συνέπεια και σοβαρότητα να εμβολιάζει με τις δικές του προτάσεις κρίσιμα νομοσχέδια.

-Πήρατε μηνύματα από την κάλπη; Υπάρχουν νικητές και ηττημένοι; Ποια ανάγνωση κάνετε του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής;

-Ασφαλώς και πήραμε τα μηνύματα. Ήταν, άλλωστε τόσο ηχηρά,  ώστε κανείς δεν μπορεί να τα αγνοήσει. Ξεχωρίζω δύο από αυτά τα μηνύματα. Το πρώτο μήνυμα προκύπτει από την αυξημένη, για μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, αποχή. Ακόμα περισσότεροι συμπατριώτες μας θεώρησαν το κομματικό πλαίσιο, συνολικά, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο και δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Στο παρελθόν, ξεχάσαμε την αποχή λίγες ημέρες μετά τις εκλογές. Αυτή τη φορά, πρέπει να δούμε πώς θα αντιστρέψουμε την τάση. Πρόταση μου είναι η νέα Βουλή να δημιουργήσει μία ειδική επιτροπή για το θέμα αυτό με συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων, για να δούμε το ταχύτερο τι πρέπει να κάνουμε. Το δεύτερο μήνυμα, προκύπτει από την πολύ μεγάλη μείωση του αθροίσματος των κομμάτων που συμμετείχαν στην προηγούμενη Βουλή και την παράλληλη πολύ μεγάλη άνοδο των ποσοστών μικρότερων ή νέων κομμάτων. Είναι προφανές ότι στις εκλογές υπήρξε έντονη διαμαρτυρία, που είχε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση ελπίζω όλοι να κατανοήσαμε ότι πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Την οποία χάσαμε τον τελευταίο καιρό επειδή επιδιώκαμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις χάνοντας την ουσία. Την εντύπωση την κερδίζεις εύκολα και ανέξοδα με μία ατάκα σε ένα τηλεοπτικό πάνελ.  Την εμπιστοσύνη όμως την κερδίζεις με κόπο, με πράξεις, με συνέπεια και σοβαρότητα. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών θα είναι μία επίπονη και μακροχρόνια προσπάθεια που δεν χωρεί μαγικές λύσεις της στιγμής.  

  – Η επιχειρηματολογία ότι φταίνε οι διαγραφέντες και αποχωρήσαντες, είναι η λύση του προβλήματος για το ΔΗΚΟ, που είτε μας αρέσει είτε όχι εισέπραξε δυσφορία του εκλογικού σώματος;

-Η διάσπαση ενός κόμματος είναι πραγματικό γεγονός, το οποίο δίχως αμφιβολία επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά του. Πολύ περισσότερο όταν αφορά στελέχη που είχαν σημαντικές θέσεις στο παρελθόν και βουλευτικές έδρες.  Αυτό συνέβη με το Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι όμως λάθος, που ευτυχώς δεν το κάναμε, να «κρυφτούμε» πίσω από τη διάσπαση.  Δεν είναι ο μόνος λόγος. Τα αίτια του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να αναζητηθούν – κάτι που γίνεται ήδη – και σε πολιτικό και σε οργανωτικό επίπεδο.   

-Το νέο σκηνικό μπορεί να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό για όσα πρέπει να γίνουν και τις μεγάλες προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε ως πολιτικές δυνάμεις;

-Έχουμε μπροστά μας μία νέα επτακομματική Βουλή. Οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν αλλάξει. Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες χρειάζεται να προχωρήσουμε είναι πολλές. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έργο. Δεν γνωρίζω εκ των προτέρων τη λειτουργικότητα της νέας κοινοβουλευτικής σύνθεσης αλλά γνωρίζω ότι οι ιδεοληψίες και η μικροπολιτική δεν έχουν θέση.  Στα μεγάλα και κρίσιμα εθνικά θέματα η πολιτική συναίνεση είναι ο στόχος και πολλές φορές μονόδρομος. Ο στόχος σίγουρα του Δημοκρατικού Κόμματος μέσα στη Βουλή είναι με συνέπεια και σοβαρότητα να εμβολιάζει με τις δικές του προτάσεις κρίσιμα νομοσχέδια, να πείθει για την ορθότητα των απόψεων του μέσα από διάλογο και τελικώς να νομοθετεί με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του τόπου και του λαού μας.  

 -Τι σημαίνει για εσάς η πρωτιά στους σταυρούς προτίμησης και τι μήνυμα στέλλει για την παρουσία των γυναικών στην πολιτική; Τι λέτε για την προτροπή «μια γυναίκα στην προεδρία της Βουλής;»

 -Με τιμά και με συγκινεί η ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Όταν μάλιστα, μετά από μια κοινοβουλευτική θητεία, το ποσοστό των σταυρών προτίμησης σε σχέση με τις ψήφους του Κόμματος, είναι μεγαλύτερο από εκείνο του 2016, η τιμή και η συγκίνηση είναι ακόμα μεγαλύτερες. Μεγαλύτερη είναι και η ευθύνη. Την οποία συναισθάνομαι. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια εργάστηκα, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να προωθήσω τις θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και να προτείνω λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν όλες και όλους μας. Συνεχίζω στον ίδιο δρόμο, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση  και αποφασιστικότητα.  Σε ότι αφορά την προεδρία της Βουλής, δεν είναι το φύλο ο προσδιοριστικός παράγοντας. Αλλά η ικανότητα και το ήθος. Θέλω να ελπίζω –και  προσπάθησα γι’ αυτό με προτάσεις Νόμου– ότι αντιμετωπίζουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και γενικότερα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με όλο και πιο ουσιαστικό τρόπο.  

 -Θα αφήσετε όλοι πίσω σας την τοξικότητα και τις αντιπαραθέσεις; Η εντολή του εκλογικού σώματος είναι συναίνεση και συνένωση δυνάμεων…

-Είναι η αθέτηση δεσμεύσεων, ο λαϊκισμός, η αδιαφάνεια και η διαφθορά που παράγουν τοξικότητα και προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις. Θεωρώ ότι αποτελεί πρώτιστη ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας να καταστείλει τα φαινόμενα που παράγουν τοξικότητα και να αναζητήσει δρόμους συναίνεσης με τις πολιτικές δυνάμεις. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί θετικά σε μία  ειλικρινή τέτοια πρωτοβουλία.  

-Ποιος είναι ο ρόλος των γυναικών στη νέα Βουλή και ποια η άποψη σας για την χαμηλή εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια και ως αποτέλεσμα και στην εκπροσώπηση στο νομοθετικό σώμα;

-Η Κύπρος σε επίπεδο γυναικείας εκπροσώπησης στην Κυπριακή Βουλή υστερεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής παραμένει ζητούμενο αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η ποσόστωση δεν αποκλείει αυτόματα ουσιαστικές αδικίες εις βάρος της. Η γυναίκα μάχεται για πολλά αυτονόητα ακόμα και σήμερα. Πολλώ δε μάλλον η γυναίκα πολιτικός που πρέπει να αποδείξει διπλά την αξία της, να καταβάλει διπλό κόστος και να διανύσει διπλάσιο δρόμο. 

Όμως με στεναχωρεί το γεγονός ότι οι κρατικές υποδομές που επιτρέπουν τη συμφιλίωση οικογένειας και εργασίας είναι σχεδόν μηδαμινές και δεν ιεραρχούνται ως προτεραιότητα. Αυτό είναι επάναγκες να αλλάξει στον τόπο μας και αυτονόητο είναι ότι μία τέτοια προσέγγιση θα έχει και θετικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

-Ποια θα θεωρείτε ότι είναι τα θέματα που πρέπει να προωθηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα;

-Πρωτίστως όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Βουλής για να μην χαθεί ούτε ένα σεντ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Σημαντικό στοιχείο εδώ είναι και ο χρόνος, γιατί χρειάζεται γρήγορα η κυπριακή οικονομία ενέσεις δομικές και θεσμικές για να μπορέσει να αντέξει τα επόμενα χρόνια και να ανακάμψει. Άρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε σεντ αλλά ούτε και ένα λεπτό.  Την ίδια στιγμή ιεραρχώ ως προτεραιότητα την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου στο εξωτερικό αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης για όλα όσα μας πλήγωσαν και μας εξόργισαν. 

Να ενσωματώσουμε τα μηνύματα της κοινωνίας

-To γεγονός ότι έπονται δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δημοτικές και προεδρικές, σημαίνει παράταση του προεκλογικού μέχρι το 2023;

-Πρώτα απ’ όλα οι εκλογές θα έπρεπε να είναι γιορτή για τη δημοκρατία. Όχι αίτιο πρόκλησης ανησυχίας. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε. Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, είναι εκλογές έκφρασης των τοπικών κοινωνιών και δεν βλέπω λόγο δημιουργίας εντάσεων. Άλλωστε η δουλειά μας είναι μέσα στη Βουλή και έξω στην κοινωνία και όχι στα προεκλογικά παράθυρα. Όσο για τις προεδρικές εκλογές, έχουμε δρόμο ακόμα για το 2023 και πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει ο δρόμος αυτός να ενσωματώσει τα μηνύματα που έστειλε μέσα από τις κάλπες η κοινωνία.

Κάντε κλικ εδώ για να λαμβάνετε το newsletter του philenews.