Οι όποιες εξηγήσεις έχουν δοθεί από πλευράς ηγεσίας του ΑΚΕΛ για τα συμβάντα στη Βουλή και όσα είχαν προηγηθεί της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Βουλής, φαίνεται να μην πείθουν ούτε τους βουλευτές του κόμματος. Αυτό προκύπτει από τα όσα ζητά να μάθει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου με επιστολή της προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή (το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε χθες η Καθημερινή) το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, θέτει σειρά ερωτημάτων. Αν και η επιστολή απευθύνεται προς την ΚΟ ΑΚΕΛ, αυτή που καλείται να δώσει εξηγήσεις είναι η ίδια η ηγεσία του κόμματος, η οποία έκανε τις διαβουλεύσεις και προχώρησε και στις αποφάσεις.

Συγκεκριμένα η Ε. Χαραλαμπίδου ζητά να διευκρινιστούν τα εξής: 

1. Αν υπήρξε απόφαση από το Πολιτικό Γραφείο να μη στηριχθεί η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλου. Όπως αναφέρεται στην επιστολή της, εντός ΚΟ λέχθηκε ότι αυτή ήταν η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Χρίστου Χριστοφίδη, με τον Στέφανο Στεφάνου να απαντά πως αυτή ήταν η αίσθηση που υπήρχε ότι απέρριψαν την υποψηφιότητά του. «Τι ίσχυε τελικά;» «Εξετάζοντας τα δεδομένα, το ΠΓ αποφάσισε ότι ήταν προτιμότερη η εκλογή της υποψηφίου του ΔΗΣΥ;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μόνο «όχι» εισπράττει ο ΠτΔ – Έμμεση προειδοποίηση Άντρου

2. Αν υπήρξαν όντως για δύο μέρες διαβουλεύσεις συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ αποκλείοντας το ΔΗΚΟ και στη βάση ποιών πολιτικών αρχών γινόταν αυτή η διαβούλευση. Η Ε. Χαραλαμπίδου σημειώνει πως όλο αυτό θα απέκλειε την όποια συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές του 2023, ακόμα και με υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Χαρακτηρίζει μάλιστα τις κινήσεις ΔΗΣΥ-ΔΗΠΑ ως καθαρό τακτικισμό «για να δημιουργήσουν καθοριστική ρήξη στην αντιπολίτευση».

3. Αν όπως παραδέχτηκε στην εκπομπή «Προεκτάσεις» ο Γιώργος Λουκαΐδης, το κόμμα ενημερώθηκε από τον Μ. Καρογιάν ότι δεν θα στήριζε τελικά την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού, για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκαν οι υπόλοιποι.

4. Γιατί δεν υπήρξαν περιθώρια συνεννόησης και διακοπής ως είχε λεχθεί στην ΚΟ για επανεξέταση των δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση της ΕΔΕΚ. Όπως αναφέρει «ήταν φανερό ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε αλλαγή πλεύσης θα δίναμε την προεδρία στον ΔΗΣΥ».

5. Για ποιο λόγο εμπιστεύτηκε το ΑΚΕΛ οποιαδήποτε πρόταση από τη ΔΗΠΑ και στη βάση ποιων πολιτικών αρχών; Όπως συμπλήρωσε η Ε. Χαραλαμπίδου, δεδομένου ότι ψιθυρίζεται ευρέως ότι πίσω από τη ΔΗΠΑ κρύβεται ο Νίκος Κατσουρίδης και με γνωστές τις σχέσεις Καρογιάν-Προεδρικού, για ποιο λόγο έγινε το όλο παρασκήνιο «που θα καταλήξει το πιο πιθανό στην απομόνωσή μας γιατί ξέρουμε πώς σκέφτεται και αντιδρά ο Νικόλας Παπαδόπουλος».

? Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου κλήθηκε από τον «Φ» να σχολιάσει το δημοσίευμα της Καθημερινής και η απάντησή της ήταν: «Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε και αρνούμαι να παίξω το παιχνίδι οποιουδήποτε».