Άνοιξε την πόρτα της αποχώρησης, κλείνοντας την πίσω της με βροντερό τρόπο η Έμιλυ Γιολίτη, η οποία επέλεξε να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση πυροβολώντας επί προσωπικού κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, του οποίου ήταν και προσωπική επιλογή ο διορισμός της. Με μια μακροσκελή επιστολή, η κ. Γιολίτη, επιτέθηκε ευθέως κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, αποκαλύπτοντας και το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε προηγηθεί νωρίτερα μεταξύ τους.

Η απάντηση της Προεδρίας ήλθε αργότερα και περιορίστηκε απλά στην αναφορά αποδοχής της παραίτησης της κ. Γιολίτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι καθήκοντα στο υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι την αντικατάστασή της, θα εκτελεί ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης. Ο ίδιος ο Πρόεδρος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση της κ. Γιολίτη και το περιεχόμενο της επιστολής της, είπε ότι ο ίδιος θα την ευχαριστήσει για το έργο της, βάζοντας τελεία στο θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η εξέλιξη αυτή επί της ουσίας, βάζει πίεση πλέον προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προχωρήσει με τον προγραμματισμένο ανασχηματισμό νωρίτερα από το τέλος της άλλης εβδομάδας που οι πληροφορίες ήθελαν να ανακοινώνεται. Παράλληλα όμως, ανοίγεται πλέον και ο δρόμος για να προχωρήσουν οι αλλαγές που φαίνεται να έχει κατά νου ο Πρόεδρος σε ό,τι αφορά μέρος των κινήσεων του, σε σχέση με το reset που θέλει στο Υπουργικό του. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε και για την υπουργοποίηση του κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, τον οποίο πληροφορίες θέλουν να μετακινείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης στη θέση της κ. Γιολίτη. «Όταν υπάρξουν αποφάσεις θα ανακοινωθούν. Αύριο θα έχω μια μικρή επέμβαση και πιστεύω ότι το αργότερο στις αρχές εβδομάδας θα ενημερωθούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου», δήλωσε. 

Την ίδια ώρα όμως φαίνεται ξεκάθαρα και μέσα από το περιεχόμενο της επιστολής της κ. Γιολίτη σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο, ότι η απόφαση για απομάκρυνση της από το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ήδη ληφθεί από μέρους του. 

Πληροφορίες φέρουν την Πινδάρου να δυσφορεί έντονα για τη συνολική παρουσία της Έμιλυ Γιολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.  Η συνεργασία, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, όχι μόνο δεν ήταν αγαστή για θέματα που αφορούσαν και τη Βουλή, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και περιπετειώδης. Πέραν αυτού, η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η συνολική στάση της την περίοδο του προεκλογικού αγώνα για τις Βουλευτικές Εκλογές. Παραμονές μάλιστα των Βουλευτικών Εκλογών, η κ. Γιολίτη βρισκόταν στην Αθήνα για προσωπικούς λόγους. Στο ταξίδι ήταν και οι θυγατέρες του Προέδρου Αναστασιάδη με τις οποίες συνδέεται φιλικά η κ. Γιολίτη. Η φιλική σύνδεση της με τις θυγατέρες του Προέδρου, ήταν ένα σημείο αναφοράς και στην επιστολή παραίτησης της κ. Γιολίτη προς τον Πρόεδρο.

Το περιεχόμενο της επιστολής της προκάλεσε έκπληξη καθώς η Έμιλυ Γιολίτη επέλεξε να φύγει πυροβολώντας, με σαφείς αιχμές προς τον Πρόεδρο και ανατινάζοντας κάθε γέφυρα. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος δεν έδωσε συνέχεια, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο απάντησε μέσω μίας σύντομης ανακοίνωσης αποδοχής της παραίτησης, λέει πολλά για όσους γνωρίζουν το πώς λειτουργεί.

Έκπληξη προκαλεί ακόμα και η επιλογή της κ. Γιολίτη να αναφερθεί στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής της επικοινωνίας με τον Πρόεδρο την οποία η ίδια επεδίωξε, όπως αναφέρει, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα που την έφεραν στην πόρτα εξόδου του Υπουργικού Συμβουλίου. Η παραίτηση ήρθε λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο, στη διάρκεια της οποίας δεν έκανε καμία νύξη για την πρόθεση παραίτησής της. Η κ. Γιολίτη, ετοίμασε την επιστολή, την οποία αφού την έστειλε στο Προεδρικό, κοινοποιώντας την και στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, αναχώρησε για το εξωτερικό σε ταξίδι, το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν προγραμματισμένο εκ των προτέρων. Το περιεχόμενο της επιστολής είδε το φως της δημοσιότητας, προτού την λάβει στα χέρια του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Η κ. Γιολίτη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιστολή της, στο γεγονός ότι παρουσιαζόταν ως «αδύναμος κρίκος» της Κυβέρνησης και τονίζει τη μεγάλη της έκπληξη για το ότι ο Πρόεδρος φέρεται να της είπε στη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ότι η παρουσία της, πλήττει την εικόνα της Κυβέρνησης και του ιδίου. Σημειώνει στην επιστολή της ότι δεν είναι η ίδια που πλήττει την εικόνα της Κυβέρνησης και δεν είναι εξαιτίας της που πληρώνει πολιτικό κόστος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μπήκε στην πολιτική με καθαρά χέρια, χωρίς βαρίδια και με δηλωμένη οικονομική ευχέρεια ώστε να μην αφήνονται σκιές βολέματος ή και διαφθοράς αλλά μόνο προσφοράς. «Μάλλον εγώ υπέστη κόστος», σημειώνει και κάνει αναφορά στον αντίκτυπο που είχε στην προσωπική της υγεία, το προσωπικό της κόστος. «Αποχωρώ με ήσυχη συνείδηση πως έπραξα το καθήκον μου».

«Δεν είμαι εγώ που πλήττω την εικόνα σας»

Στην επιστολή της η Έμιλυ Γιολίτη, αφού υποβάλλει την παραίτησή της, αναφέρεται στη χθεσινή τους επικοινωνία: 

«Γνωρίζετε πως θεώρησα πρέπον σήμερα να απευθυνθώ σε εσάς τηλεφωνικώς και να αναζητήσω την πραγματική διάσταση των γεγονότων. Προς μεγάλη μου έκπληξη μου μεταφέρατε πως η παρουσία μου στο υπουργικό σχήμα πλήττει την εικόνα της Κυβέρνησης αλλά και τη δική σας. Πως πληρώνετε πολιτικό κόστος της δικής μου παρουσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο ένεκα της σχέσης μου με τον στενό οικογενειακό σας περίγυρο και των όσων κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Η τέως υπουργός προχωρά στη συνέχεια και απαντά ως προς το έργο που έχει επιτελέσει στον ένα χρόνο που ήταν στο υπουργείο. Μεταξύ άλλων η Έμιλυ Γιολίτη αναφέρει: 

«Αποδέχθηκα την πρόταση σας να αναλάβω το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία, με κυρίαρχα τα ζητήματα περιορισμού της πανδημίας, αλλά και ουσιαστικής αντιμετώπισης της διαφθοράς. Στην ολιγόμηνη παραμονή μου στο υπουργείο προωθήθηκαν και εγκρίθηκαν νομοσχέδια που για χρόνια βρισκόντουσαν στα συρτάρια του υπουργείου, μεταξύ άλλων, το Νομοσχέδιο της Κωνσταντινούπολης, της Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά Παραβάτες και την Αυτονόμηση της Πυροσβεστικής. Αναλήφθηκαν δράσεις όπως η σύσταση ειδικών κλιμακίων εντός της Αστυνομίας για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση, πρωτοστατήσαμε στην ανάδειξη της κίνησης #metoo  στην Κύπρο στέλνοντας το μήνυμα πως τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές και προωθήθηκαν δεκάδες υποθέσεις στη Νομική Υπηρεσία και στα δικαστήρια, αίροντας την πρότερη πρακτική “ασυλίας” ιερέων και πολιτικών προσώπων. Όλα αυτά ενώ διαχειριζόμασταν και τις σημαντικές πτυχές περιορισμού της πανδημίας αλλά και των μεταναστευτικών ροών.

Συνεπώς, με κάθε ταπεινότητα αλλά ευθαρσώς υποβάλλω ότι δεν είμαι εγώ, αγαπητέ Πρόεδρε, που πλήττω την εικόνα σας. Και βέβαια δεν πληρώνετε κανένα πολιτικό κόστος ένεκα της δικής μου παρουσίας. Εγώ ήρθα στην πολιτική χωρίς βαρίδια, με καθαρά χέρια και με δηλωμένη οικονομική ευχέρεια ώστε να μην αφήνονται σκιές βολέματος ή και διαφθοράς αλλά μόνο προσφοράς. Μάλλον εγώ υπέστηκα κόστος, και βαρύ μάλιστα, με την αποδοχή συμμετοχής μου σε μια κυβέρνηση η οποία γνωρίζετε καλά πως δεν έχαιρε των καλύτερων εντυπώσεων από την κοινωνία των πολιτών στα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας. Γνωρίζετε δε πως το κόστος αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο και στην προσωπική μου υγεία. Αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδηση πως έπραξα το καθήκον μου.

Αγαπητέ Πρόεδρε, θεωρώ άκρως προσβλητική τη μη αναγνώριση του έργου μου σε αυτούς τους λίγους μήνες παρουσίας μου στο υπουργείο και ειδικά την άποψή σας πως «πλήττω την εικόνα σας». Σας ενημερώνω δε πως δεν επιθυμώ να μετέχω σε όποια διεργασία πιθανής μετακίνησης μου σε άλλο πόστο».