Η πλειοψηφία των βουλευτών που συμμετείχαν χθες στην Επιτροπή Εσωτερικών επικαλούμενοι τον περί Δήμων Νόμο και τον ευρωπαϊκό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εισηγείται στην ολομέλεια της Βουλής να απορρίψει την πρόταση της Kυβέρνησης για διεξαγωγή ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος αντί των τοπικών που προκρίνει η αντιπολίτευση.

Το δημοψήφισμα και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραπέμπονται πλέον στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Η πρόταση της Κυβέρνησης έτυχε αποδοχής από τον ΔΗΣΥ και τη ΔΗΠΑ. 

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής, η πρόεδρος της, Ελένη Μαύρου, αναπτύσσοντας την αντίθεση της πλειοψηφίας της Επιτροπής αναφέρθηκε όχι μόνο στην ευρωπαϊκή και κυπριακή νομοθεσία αλλά και στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις Βουλευτικές, για να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για τις πρόνοιες της Μεταρρύθμισης, καθώς διαπιστώνεται «ασάφεια του ερωτήματος που έχει προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών». «Η εισήγηση μας την ερχόμενη Πέμπτη προς την Ολομέλεια είναι να απορριφθεί η σχετική πρόταση», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η θέση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται η πρόταση της Κυβέρνησης για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους. Υποστήριξε επίσης, πως υπάρχει ασάφεια σχετικά με το ερώτημα του δημοψηφίσματος αλλά και ως προς το κατά πόσον πρέπει να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα και όχι ένα γενικό.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου εξέφρασε θλίψη για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης απορρίπτει την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που είχε ως σκοπό να εξασφαλίσει την έγκριση του λαού για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος.

 Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε παραπλανητικό τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση επιχείρησε να φέρει τη συγκεκριμένη πρόταση. Είπε επίσης πως η ΕΔΕΚ τάσσεται υπέρ της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά διαφωνεί με σημαντικές παραμέτρους της πρότασης της Κυβέρνησης.

Kάντε κλικ για να εγγραφείτε στο Newsletter του Philenews