Την ετοιμασία των πρώτων προϋπολογισμών των νεοσυσταθέντων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) μέχρι τις 27 Μαΐου ζήτησε με εγκύκλιό του το Υπουργείο Οικονομικών.

Η εγκύκλιος αποστέλλεται ένα μήνα και μερικές μέρες πριν τις εκλογές της 9ης Ιουνίου για την τοπική αυτοδιοίκηση από τις οποίες θα εκλεγούν οι Πρόεδροι των πέντε ΕΟΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ενοποίηση των υπηρεσιών όπως της υδατοπρομήθειας, αποχέτευσης και της αδειοδότησης έργων ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Στην εγκύκλιο το ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνει πρότυπο προϋπολογισμού που ετοιμάστηκε από την αρμόδια ομάδα εργασίας.

Σημειώνεται ότι για τις ΕΟΑ, ως νεοϊδρυθείσες οικονομικές οντότητες, που μεταξύ άλλων αναλαμβάνουν αρμοδιότητες κρατικών υπηρεσιών και τοπικών αρχών θα πρέπει να περιληφθούν αποσπάσματα προϋπολογισμών των Αστικών Συμβουλίων Αποχετεύσεων και των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας.

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως οι προϋπολογισμοί (στη βάση δεδουλευμένων) θα διέπονται από την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, δηλαδή τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από τη λειτουργία του οργανισμού θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες για τη λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΥΠΟΙΚ είχε ζητήσει την ετοιμασία δύο προϋπολογισμών φέτος, ένα για κάθε εξάμηνο.

Εξάλλου, το ΥΠΟΙΚ με ξεχωριστή εγκύκλιο ζητεί την ετοιμασία των προϋπολογισμών των Κοινοτικών Συμβουλίων και των 30 νέων Συμβουλίων Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών Κοινοτήτων για την περίοδο 1ης Ιουλίου 2024 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024, το αργότερο μέχρι τις 24 Μαΐου.

Με βάση την εγκύκλιο, η κρατική χορηγία για τις συνολικά 286 κοινότητες για το δεύτερο εξάμηνο ανέρχεται στα €5,56 εκατομμύρια. Ζητείται η ετοιμασία των προϋπολογισμών σε ταμειακή βάση και κάτω από την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.