Τα καφενεία και οι σύλλογοι έγιναν ZOOM και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας. Το Facebook, το twitter, το Instagram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται η αρένα αυτο-προβολής υποψηφίων και θέσεων και ο χώρος δημόσιας αντιπαράθεσης.

Ή καλύτερα, ο χώρος πολλών παράλληλων μονολόγων με πυρά ένθεν και ένθεν. Από την άλλη, τα θέατρα, μετατρέπονται δειλά-δειλά σε χώρους παρουσίασης υποψηφίων, με τα κόμματα να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι επιτρέπεται η παρουσία ενός αριθμού ατόμων. Με λίγα λόγια, αυτή είναι η προεκλογική εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων για μεγάλες συγκεντρώσεις, διακινήσεις και επισκέψεις. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Την ίδια ώρα, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ευδοκιμούν και τα… τρολ. Ένα είδος σάτιρας κατά κάποιους ή αρνητικής διαφήμισης κατ’ άλλους που δίνουν και παίρνουν σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ένα φαινόμενο, το οποίο όσο και εάν περνά απαρατήρητο για πολλούς ή εξαντλείται στο γέλιο ή όχι που μπορεί να προκαλέσουν και το βαθμό επιτυχίας τους, απασχολεί έντονα τα κομματικά επιτελεία, με τα κόμματα πλέον σε ανώτατο επίπεδο οργάνων τους, να οργανώνουν «ομάδες κρούσης». Αποστολή τους; Η απάντηση στα τρολ των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων με αντίστοιχα τρολ που θα αναφέρονται κατ’ αντίστοιχο τρόπο στους αντιπάλους. Βέβαια, σε αυτό το κομμάτι, κάποια κόμματα βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από άλλα. Με τα κόμματα κυρίως της αντιπολίτευσης να βρίσκονται εκ θέσεως σε πλεονεκτικότερη θέση, συν του ότι φυσικά οι περισσότεροι parody account  και άλλου είδους παρόμοιου χαρακτήρα σελίδες, προέρχονται από χώρους της αντιπολίτευσης ή ελέγχονται από άτομα τα οποία δεν διάκεινται φιλικά έναντι της κυβέρνησης. Σε αυτό το κομμάτι βέβαια, ο καθένας έχει τα μυστικά του όπλα, τα οποία προσπαθεί να κρατήσει κρυφά. Είναι όμως σίγουρο, ότι πλέον το κεφάλαιο αυτό, απασχολεί έντονα τα κόμματα και τουλάχιστον τα μεγάλα έχουν αναθέσει συγκεκριμένο ρόλο σε ομάδα ατόμων για να ελέγχει, να δημιουργεί και να απαντά ανάλογα στα διαδικτυακά τρολ.

Πέραν όμως των τρολ, τα κόμματα έχουν επενδύσει πλέον σημαντικά στο θέμα της διαδικτυακής ενημέρωσης και προβολής των υποψηφίων, καθώς η εξέλιξη φέτος της πανδημίας δεν επιτρέπει προεκλογική με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα δεδομένα αυτά απασχόλησαν έντονα τις ηγεσίες των κομμάτων και λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, αλλά και των ιδιαίτερων παγίδων που μπορεί να κρύβει το διαδίκτυο και για αυτό οργάνωσαν και ειδικά σεμινάρια ενημέρωσης για τους υποψηφίους τους.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στην Πινδάρου, οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ αλλά και τα στελέχη του κόμματος κάθισαν στα θρανία και πήραν μαθήματα για τους βασικούς κανόνες αξιοποίησης του διαδικτύου και προστασίας από τις παγίδες που κρύβονται. Όπως για τους άγνωστους που σχολιάζουν πόστ ή επιδιώκουν να μιλήσουν διαδικτυακά με υποψήφιους, όπως επίσης και για το φωτογραφικό υλικό που θα πρέπει να συνοδεύουν τις συναντήσεις και επαφές τους αλλά και το περιερχόμενο των αναρτήσεων τους.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου, παρόλο που η αυτοπροβολή μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος παραγοντισμού, υπάρχει κάποια χαλάρωση, διότι ούτως άλλως δεν υπάρχει και εναλλακτική μέχρι στιγμής λόγω πανδημίας. Απαγορεύεται ωστόσο αυστηρά ένας υποψήφιος να βάλει χορηγημένη δημοσίευση ή και να δημοσιεύσει οτιδήποτε το οποίο να μπορεί να θεωρηθεί ως αιχμή ή αναφορά που λειτουργεί εις βάρος συνυποψήφιου του.

Το ΔΗΚΟ έχει ήδη ολοκληρώσει ένα κύκλο διαδικτυακής παρουσίασης υποψηφίων και συζητήσεων επί διαφόρων θεμάτων από υποψηφίους. Οι οποίοι μέσω διαδικτυακών πλατφορμών επικοινωνίας, συζητούν με τα μέλη του κόμματος, καταγράφοντας θέσεις, απόψεις και προβλήματα ανά περιοχή και ανά αρμοδιότητα. Από Δευτέρας επίσης ξεκινούν διαδικτυακή καμπάνια κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στα ίδιους ρυθμούς κινούνται και τα υπόλοιπα κόμματα, με το διαδίκτυο μέχρι στιγμής να αποτελεί μέχρι στιγμής το κύριο πεδίο δράσης τους. Όλοι εν αναμονή της χαλάρωσης των μέτρων για να βγουν προς τα έξω, σε μια πορεία προς τους τοπικούς συλλόγους και οργανώσεις. Διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα κομματικά επιτελεία, τίποτα δεν αντικαθιστά την προσωπική επαφή και καμία άλλη προεκλογική μέθοδος δεν έχει την ίδια απήχηση.