Tο English school (η Αγγλική Σχολή) ανέκαθεν ήταν καινοτόμος και εθεωρείτο ηγέτιδα στην εκπαίδευση. Στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού απέδειξε ότι έχει και όραμα, επισημαίνει ο διευθυντής της, David Lambon.

«Από την πρώτη κιόλας μέρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε μαθήματα διαδικτυακά», τονίζει ο Ιρλανδός επικεφαλής του ιδιωτικού αυτού σχολείου στη Λευκωσία, σε αποκλειστικές δηλώσεις στον «Φ».

«Βλέπαμε την πανδημία να εξαπλώνεται και όλοι ξέραμε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν θέμα χρόνου, γι’ αυτό και καταρτίσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο. Δεν θα έλεγα ότι είχαμε έλεγχο στο 100%, όπως θα θέλαμε, ήμασταν όμως οραματιστές στο να προετοιμαστούμε σωστά και να συνεχίσουμε την παροχή εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας», προσθέτει.

Πιστεύει ότι το προσωπικό της σχολής τώρα έχει αρκετή εμπειρία σε ό,τι λειτουργεί και σε ό,τι δεν λειτουργεί σωστά με τη χρήση του διαδικτύου από τους 1.100 και άνω μαθητές. Γνωρίζει επίσης ότι κάτι που πέρσι είχε ξεκινήσει ως κάτι το άγνωστο εξελίχθηκε πλέον σε μάλλον δύσκολη κατάσταση αφού κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα τελειώσει.

«Η διαδικτυακή μάθηση για τους εκπαιδευτικούς είναι δύσκολη, αλλά ακόμη πιο δύσκολη είναι για τους μαθητές, αφού έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού», μας λέει. «Όχι λόγω έλλειψης δυνατοτήτων που προσφέρονται από τον κάθε εκπαιδευτικό, αλλά περισσότερο με τη βαθύτερη πτυχή της έλλειψης κοινωνικής επαφής και απομόνωσης των μαθητών, την απώλεια φίλων και την απώλεια της ρουτίνας του σχολείου γενικά», προσθέτει. 

Για τον κύριο Lambon, ο οποίος έχει εργαστεί σε αρκετά επίλεκτα δευτεροβάθμια σχολεία και κολέγια στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Γερμανία, σχολείο σημαίνει φίλοι και αναμνήσεις μέσω  εμπειριών.

Αρχικά, μόνο οι μαθητές της 7ης τάξης επέστρεψαν στο σχολείο από την αρχή του νέου χρόνου αλλά μέχρι το τέλος Μαρτίου όλοι οι μαθητές θα έχουν επιστρέψει στις τάξεις. «Όταν η περίοδος διαδικτυακής μάθησης φθάσει στο τέλος θα είναι κάτι που θα εκτιμηθεί από όλους», μας λέει.

Το επίπεδο της Αγγλικής Σχολής δεν έχει πέσει, απαντά για διάφορες αναφορές, και αυτό είναι κάτι που εκτιμά ο απόφοιτος Μαθηματικών που κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό Σχολικής Διεύθυνσης και Διοίκησης.

«Πάντα υπάρχει κάποιο χάσμα μεταξύ αντίληψης και πραγματικότητας και είναι καλό να μας δίνεται η ευκαιρία διόρθωσης των εντυπώσεων γιατί η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική από ό,τι είχε αναφερθεί πριν από αρκετά χρόνια», υποδεικνύει.

«Μπορεί κάποιος να δει την πραγματικότητα μέσα από τις εντυπωσιακές εισδοχές μαθητών της Αγγλικής Σχολής σε πανεπιστήμια, από τον αριθμό μαθητών που πηγαίνουν σε πολύ ανταγωνιστικά πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ», σημειώνει και προσθέτει: «Οι μαθητές της Αγγλικής Σχολής εργάζονται πολύ σκληρά για την επιτυχία τους, όπως και οι γονείς και οι καθηγητές τους». 

Ο κ. Lambon αναφέρεται και σε συγκεκριμένη διεθνή επιθεώρηση ιδιωτικών σχολείων η οποία κατέδειξε το επίπεδο και την πρόοδο της Αγγλικής Σχολής. Το 2019, η συγκεκριμένη επιθεώρηση, η οποία χωρίζεται σε δύο κύριους τομείς -της εκπαίδευσης και της προσωπικής ανάπτυξης του μαθητή– αξιολόγησε το συγκεκριμένο σχολείο ως «εξαίρετο». «Αυτό είναι καταπληκτικό, φθάσαμε στο σημείο το σχολείο να έχει το προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και το όραμα για να προχωρήσει παραπέρα και πιθανώς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενωθούμε ως ομάδα για να πραγματοποιηθεί αυτό», σημειώνει. «Ναι, αυτό είναι κάτι ευκολότερο να λέγεται από το να γίνεται επειδή η αλλαγή και η ανάπτυξη ενός σχολείου μοιάζουν με την πλοήγηση πετρελαιοφόρου –πρέπει να είναι αργή και σταθερή», αναφέρει.

Όσον αφορά κριτική σχετικά με το οικονομικό σκέλος της σχολής, αφού θεωρείται από μερικούς ως ακριβή, τονίζει ότι το διοικητικό συμβούλιο εργάστηκε πολύ σκληρά ούτως ώστε τα δίδακτρα να περιοριστούν και το σχολείο να γίνει όσο το δυνατόν πιο προσιτό. Συγκριτικά, αναφέρει, τα δίδακτρα -€7.700 ετησίως- είναι σε πολύ λογικά πλαίσια, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ευκαιρίες που παρέχονται στους μαθητές όσο και την ποιότητα των εγκαταστάσεων.

«Αυτό είναι κάτι στο οποίο το παρόν διοικητικό συμβούλιο έχει επενδύσει και πολύ χρόνο και προσπάθεια αλλά και φαντασία -τη βελτίωση των πόρων, δηλαδή, τόσο προς όφελος των μαθητών όσο και των καθηγητών», μας λέει. «Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί, έχουμε τα πάντα στη διάθεσή μας. Δούλεψα σε σχολεία που φημίζονται για την ποιότητα των εγκαταστάσεών τους. Στην Αγγλική Σχολή έχουμε πλέον εγκαταστάσεις που δεν υστερούν και το σχολείο αναγνωρίζεται ως ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης», προσθέτει.

Ο κ.  Lambon πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δημιουργείται η αίσθηση ότι ανήκεις σε μια κοινότητα, η αίσθηση μιας κοινότητας και ενός ήθους που ένα νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν μπορεί ούτε να αγοράσει ούτε να δημιουργήσει.

Περαιτέρω, ο διευθυντής της Αγγλικής Σχολής στέλνει το μήνυμα ότι, πίσω από την πρόσοψη του σχολικού κτηρίου, που είναι της δεκαετίας του 1930, στην πραγματικότητα υπάρχει ένα πολύ σύγχρονο σχολείο, ένας πολύ σύγχρονος οργανισμός.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα συνεχούς ανάπτυξης επιπέδου του προσωπικού, σαφέστατους δείκτες ποιότητας, βασικούς δείκτες απόδοσης, όλα είναι σαφώς τεκμηριωμένα για να διασφαλίζεται η πρόοδος και αυτό είναι καλό -με την έννοια του ότι αναπτύσσουμε τόσο τους μαθητές όσο και τους εαυτούς μας», υποδεικνύει ο ίδιος.

Απολυτήριο, καινοτομίες, αθλήματα

Η Αγγλική Σχολή πρόσφατα έχει καταφέρει να εκδίδει απολυτήριο εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας για όλους τους μαθητές και ο λόγος είναι για να διευκολυνθεί η ένταξή τους σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

«Αυτός είναι ο κύριος λόγος. Είχαμε απολυτήριο και προηγουμένως αλλά τώρα έχουμε ένα πολύ συγκροτημένο απολυτήριο για όλους τους μαθητές της Αγγλικής Σχολής, το οποίο θα αποκτούν με την αποφοίτησή τους και το οποίο θα εγκρίνεται από το υπουργείο Παιδείας», δηλώνει ο κ. Lambon. Έτσι και αλλιώς το Brexit διαφοροποιεί τα δεδομένα που ήθελαν όλους τους μαθητές της Αγγλικής Σχολής με κύριο προορισμό πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα μπορούν να επιλέγουν να πηγαίνουν για σπουδές και σε άλλες χώρες –και αυτό όχι μόνο λόγω των υψηλότερων διδάκτρων. «Εκτός από τα δίδακτρα, ένα άλλο κύριο πρόβλημα που προκύπτει μετά το Brexit είναι η περιορισμένη πρόσβαση, επειδή οι μαθητές μας δεν θεωρούνται πλέον ως ντόπιοι αλλά ως ξένοι φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ως διεθνείς φοιτητές», μας αναφέρει.

 «Και αυτό είναι πρόβλημα επειδή μερικά από τα πολύ ανταγωνιστικά πανεπιστήμια τώρα θα δέχονται μόνο το ένα τέταρτο των φοιτητών. Δηλαδή από πολύ ανταγωνιστικά τώρα θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά», σημειώνει. Έτσι, οι μαθητές τώρα θα πρέπει να είναι πολύ πιο ανοιχτόμυαλοι και θα πρέπει να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις -όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία. Επιπλέον, όταν θα συγκρίνει κάποιος τα δίδακτρα ξένων φοιτητών σε ένα πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ΗΠΑ γίνονται πιο προσιτές αφού εκεί υπάρχουν και ευκαιρίες υποτροφιών.

Η Αγγλική Σχολή παρέχει μόνο τρεις υποτροφίες ετησίως με βάση το αποτέλεσμα των εισαγωγικών εξετάσεων και αυτό είναι κάτι που ο διευθυντής θα ήθελε πολύ να αλλάξει, με ανάλογη αύξηση των υποτροφιών.

Όσον αφορά στο 10% του τουρκοκυπριακού σχολικού πληθυσμού της Αγγλικής Σχολής, ο κ. Lambon λέει πως έχει αντιληφθεί ότι μερικά από τα αρχικά προβλήματα επιλύθηκαν μετά από συντονισμένες προσπάθειες του προσωπικού, των γονέων και των μαθητών. Η κατάσταση τώρα όσον αφορά στην ένταξή τους είναι καλή, ωστόσο παρακολουθείται στενά το θέμα κοινοτικής συνοχής και συνεχούς εξέλιξης, αναφέρει. 

Για τον διευθυντή της Αγγλικής Σχολής, η συνεχής εξέλιξη ισχύει και για την αξιολόγηση του προσωπικού και την ποιότητα της διδασκαλίας, καθώς και για τις εγκαταστάσεις του σχολείου.

«Εργαζόμαστε σκληρά όσον αφορά επιπρόσθετα προγράμματα σπουδών γιατί αυτό άλλωστε ήταν πάντα η δύναμη του σχολείου και θέλουμε να το βελτιώνουμε ως επίσης θέλουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα του  προσφερόμενου αθλητισμού», τονίζει. «Τώρα που έχουμε πλήρεις εγκαταστάσεις θέλουμε να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε τη συμμετοχή των μαθητών στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου», πρόσθεσε.

Σε 10 κορυφαία πανεπιστήμια το 2020

Τα στατιστικά εισδοχής μαθητών της Αγγλικής Σχολής σε πανεπιστήμια:

– UCL (19)

– Queen Mary London (12)

– University of Glasgow (12)

– Imperial College London (11)

– King’s College London (9)

– University of Cambridge (9)

– University of Nottingham (8)

– University of Edinburgh (7)

– University of Southampton (6)

– University of Warwick (6)

10 κορυφαίοι προορισμοί της 5ετίας

– UCL (78)

– Imperial College London (53)

– University of Cambridge (49)

– King’s College London (45)

– University of Glasgow (42)

– Queen Mary London (41)

– University of Edinburgh (40)

– University of Nottingham (39)

– University of Bristol (34)

– LSE (31)

Προορισμοί 2020 εκτός Ην. Βασιλείου

– Austria

– University of Applied Arts, Vienna

– Germany

– German Language School (2)

– Italy

– University of Bologna

– Sapienza University Rome

– Netherlands

– TU Delft

– Turkey

– Baskent University

– USA

– Berkeley College of Music

– Boston University

– Drake University

– Duke University

– Harvard

– Trinity University

– UC Berkeley