Χιλιάδες ευρώ οφείλουν να επιστρέψουν στα ταμεία του κράτους τα κοινοβουλευτικά κόμματα, από την έκτακτη χορηγία που έλαβαν για τις προεκλογικές δαπάνες του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές του 2018. Όπως προκύπτει από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κανένα από τα 8 κοινοβουλευτικά κόμματα δεν χρησιμοποίησε την κρατική χορηγία για τον σκοπό τον οποίο την έλαβαν, δηλαδή για την χρηματοδότηση της εκστρατείας του υποψηφίου που υποστήριζαν. Ως εκ τούτου, ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του που αφορά τον έλεγχο της νομιμότητας των εσόδων και δαπανών των πολιτικών κομμάτων για την προεκλογική εκστρατεία τους για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αναφέρεται στην αδαπάνητη έκτακτη κρατική χρηματοδότηση και στην υποχρέωση επιστροφής της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, διαπιστώνονται διαφορές μεταξύ των ποσών που αναφέρονται στις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών για την προεκλογική εκστρατεία έξι πολιτικών κομμάτων, σε σχέση με το συνολικό ποσό των εκλογικών εξόδων που παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις τους για τα έτη 2017 και 2018 (οι οποίες έχουν ελεγχθεί από ιδιώτες ελεγκτές), με αποτέλεσμα να υπάρχει ασάφεια ως προς το πραγματικό ύψος των δαπανών που διενήργησε το κάθε πολιτικό κόμμα για τις προεδρικές εκλογές του 2018. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δύο εκθέσεις της Ε.Υ. για τις Προεδρικές Εκλογές 2018

Διευκρινίζεται επίσης ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις σχετικές γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, τα οκτώ κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα που έλαβαν έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για σκοπούς προεδρικών εκλογών, θα έπρεπε να παραχωρήσουν ολόκληρη την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που έλαβαν στους υποψήφιους που υποστήριξαν, καθότι δεν νομιμοποιούνται να διενεργούν έξοδα για τις εν λόγω εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση θα έπρεπε να επιστραφεί στο Κράτος. «Από τον έλεγχο που διενεργήσαμε», αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι:

> 1 από τα 8 πολιτικά κόμματα παραχώρησε μέρος της έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε στον υποψήφιο που υποστήριξε

> 7 από τα 8 πολιτικά κόμματα δεν παραχώρησαν την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που έλαβαν στον υποψήφιο που υποστήριξαν

> 0 από τα 8 πολιτικά κόμματα δεν επέστρεψε την αδαπάνητη έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στο κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση κατανέμεται με βάση την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Το συνολικό ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης ανήλθε στα €2.565,000 και κατανεμήθηκε ως εξής:

ΔΗΣΥ: €813.222

ΑΚΕΛ: €680.202

ΔΗΚΟ: €383.955

ΕΔΕΚ: €163.757

Συμμαχία Πολιτών: €159.253

Αλληλεγγύη: €138.849

Οικολόγοι: €127.455

ΕΛΑΜ: €98.307

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης, εκτός από το ΑΚΕΛ που δήλωσε ότι δαπάνησε €473.800 για τις ανάγκες του Σταύρου Μαλά που υποστήριξε και οφείλει να επιστρέψει τις υπόλοιπες €206.402, τα υπόλοιπα κόμματα οφείλουν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό που έχουν λάβει ως έκτακτη χρηματοδότηση. 

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκεε ότι τρία πολιτικά κόμματα είχαν έσοδα για τις Προεδρικές εκλογές, τα οποία, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ήταν εκτός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ τα πλείστα πολιτικά κόμματα διενήργησαν δαπάνες εκτός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ δήλωσε έσοδα €153.000, το ΔΗΚΟ €508.710 και η Συμμαχία Πολιτών €177.826. Όλα τα πολιτικά κόμματα επίσης, πλην του ΑΚΕΛ, είχαν έξοδα εκτός του πλαισίου. Ο ΔΗΣΥ €371.615, το ΔΗΚΟ €257.979, η ΕΔΕΚ  €163.855, η Συμμαχία Πολιτών €382.549, η Αλληλεγγύη €64.183, οι Οικολόγοι €64.326  και το ΕΛΑΜ €132.596. 

Σημειώνεται επίσης στην έκθεση πως στα έσοδα του ΔΗΚΟ δεν περιλαμβάνεται ποσό ύψους €42.000 καθότι υπάρχει ασάφεια κατά πόσο αυτό διενεργήθηκε εκτός πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ επισημαίνεται ακόμα ότι υπάρχει αβεβαιότητα κατά πόσο οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στην έκθεση εκλογικών εξόδων του υποψηφίου Μιχάλη Μηνά ύψους €35.729 διενεργήθηκαν από τον υποψήφιο ή από την ΟΑΔ που τον υποστήριξε.

Παράδοξο της νομοθεσίας

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στη βάση των υφιστάμενων προνοιών της νομοθεσίας και των σχετικών γνωματεύσεων, φαίνεται να δημιουργείται το παράδοξο, από τη μία τα πολιτικά κόμματα να μην έχουν νομικό υπόβαθρο για να αξιοποιήσουν την κρατική χορηγία που λαμβάνουν για σκοπούς Προεδρικών εκλογών, πέραν από το να την προσφέρουν στους υποψήφιους που υποστηρίζουν και από την άλλη να παρέχεται η δυνατότητα τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας των υποψήφιων να υπερβαίνουν το όριο του ενός εκατομμυρίου (περί Εκλογής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας) Νόμος), αφού, όταν διενεργούνται από τα πολιτικά κόμματα ή τρίτα πρόσωπα καθίστανται παράνομα και ως εκ τούτου δεν προσμετρούν στο όριο δαπανών του υποψήφιου.

Προστίθεται ακόμα ότι οι ασάφειες στη νομοθεσία δημιούργησαν προβλήματα στην εφαρμογή της, από τα κόμματα, τους υποψήφιους αλλά και κατά τον έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Ξεπέρασαν το €1εκατ. Αναστασιάδης, Μαλάς και Παπαδόπουλος

Πάνω από το όριο του €1 εκατ. ήταν τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας για τους τρεις μεγαλύτερους υποψηφίους σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία αφορά τα έξοδα των υποψηφίων για τις ανάγκες της προεκλογικής τους.  Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο Νίκος Αναστασιάδης δαπάνησε €1.210.555,. Σύμφωνα με την έκθεση εξόδων του υποψηφίου οι δαπάνες ήταν €991.940, ωστόσο σε αυτές προστίθενται και οι 218.615 που αφορούν τον ΔΗΣΥ. Ο Σταύρος Μαλάς είχε συνολικές δαπάνες €1.043.180. Στα έξοδα αυτά δεν περιλαμβάνονται δαπάνες που τυχόν διενήργησε το ΑΚΕΛ για σκοπούς προεδρικών εκλογών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, σε επιστολή, ημερ. 19.11.2020, προς την Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει, χωρίς ωστόσο να έχει υποβάλει οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία, ότι «τα ποσά που αναγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις του ΑΚΕΛ για τα έξοδα εκλογών 2017 και 2018 αφορούν όχι μόνο έξοδα προεδρικών αλλά και έξοδα άλλων εκλογών, όπως Βουλευτικών, Δημοτικών και Ευρωεκλογών. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τις προεδρικές του 2018 και εμβάστηκε στο Επιτελείο Σταύρου Μαλά είναι αυτό που αναγράφεται, δηλαδή €473.800».

Όσον αφορά τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τα συνολικά έξοδα ανήλθαν στο €1.538.477. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση εκλογικών εξόδων του υποψηφίου, αναφέρονται δαπάνες €908.366, όμως σε αυτές δεν περιλαμβάνεται το ποσό των €415.048 καθώς επίσης και 134.94 ως ΦΠΑ, 6.047 για πρόστιμα, εισφορές για φιλανθρωπικό σκοπό και τραπεζικά έξοδα καθώς επίσης και 74.032 ως εκπτώσεις μεταξύ διαφημιστικών φορέων.  

Ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι διαπιστώνεται πως θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από τον Έφορο Εκλογών για ποσά που εκκρεμούν εάν πρέπει να προσμετρηθούν. 

Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι για ένα κόμμα έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν δεκαεπτά συνδεδεμένοι οργανισμοί που θα πρέπει να ελεγχθούν χωριστά. «Ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία και γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία και έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό και σύντομα θα εκδώσουμε και τις εκθέσεις μας για τις οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Νίκο Αναστασιάδη στήριξε ο ΔΗΣΥ, τον Σταύρο Μαλά το ΑΚΕΛ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η Αλληλεγγύη.