Τα Ηνωμένα Έθνη κινήθηκαν σε δύο επίπεδα επιχειρώντας να πείσουν την τουρκική πλευρά να μην προχωρήσει με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει το παραλιακό μέτωπο της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων. Προσπάθειες που έπεσαν στο κενό καθώς για την τουρκική πλευρά είναι εκτός συζητήσεων η αλλαγή σχεδιασμών στο θέμα της Αμμοχώστου. 

Οι κινήσεις από πλευράς του διεθνούς οργανισμού έγιναν τόσο σε τοπικό επίπεδο στην Κύπρο με τη συνάντηση που είχε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τον Ερσίν Τατάρ, όσο και από τη Γενική Γραμματεία στη Νέα Υόρκη απευθείας προς την πλευρά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμφότερες κινήσεις, λαμβανομένου υπόψη του αποτελέσματος, απέτυχαν μιας και ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται αύριο στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο των οποίων θα μεταβεί και στην Αμμόχωστο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στη συνάντηση που είχε με τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα έθεσε έντονα το θέμα των Βαρωσίων, υπογραμμίζοντας και τις πρόνοιες των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό. Ο Ερσίν Τατάρ όχι μόνο δεν έδειξε να θορυβείται από τα όσα η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών του επεσήμανε, αλλά αντίθετα επιχείρησε να πάρει τη συζήτηση αλλού και κυρίως υποδεικνύοντάς της με ποια θέματα πρέπει να ασχολείται. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πικ-νικ πάνω στους τάφους – Eκτέλεση και ταφη 11 αμάχων στο Βαρώσι

Ο Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο (πηγή ΓΤΠ), επανέλαβε τη θέση ότι ανήκουν στο παρελθόν οι συνομιλίες για ομοσπονδία που απέτυχαν μέχρι σήμερα και ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αναζητηθεί μια πιθανή συμφωνία στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και των δύο κρατών. Ο Τατάρ ζήτησε από την Σπέχαρ να διαβιβάσει στον ΓΓ του ΟΗΕ αυτό το μήνυμα.

Κατά τη συνάντηση εγέρθηκε και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γκιουνές (πηγή ΓΤΠ), η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εξέφρασε «τις γνωστές απόψεις και προειδοποιήσεις» και ο Τατάρ της απάντησε ότι η κίνηση του καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη είναι ένα βήμα που «πάει πέρα από τα συνηθισμένα» και ανοίγει κατά τρόπον που προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τους παλιούς του κατοίκους το κλειστό Βαρώσι, το οποίο «μετατράπηκε σε σύμβολο του στάτους κβο». Είπε ότι στόχος είναι η επιστροφή μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών την οποία αναγνωρίζει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και επομένως αυτό είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Επεσήμανε ότι υπάρχει έντονη ζήτηση και αιτήσεις και από Ελληνοκύπριους πολίτες πάνω σε αυτό το θέμα και ρώτησε την Σπέχαρ «πώς θα αντιταχθείτε σε αυτές τις απαιτήσεις ως ΟΗΕ;» Ο Τατάρ επανέλαβε επίσης τον τουρκικό ισχυρισμό ότι στο παρελθόν το Βαρώσι προσφέρθηκε πολλές φορές στους Ελληνοκύπριους είτε στο πλαίσιο πακέτων είτε σε προτάσεις συνολικής λύσης, αλλά το απέρριψαν. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική, οικονομική, νομική και ανθρωπιστική λογική για να μένει κλειστό και έρημο το Βαρώσι μετά από 46 χρόνια.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση η Σπέχαρ σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ενεργοποίησης των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών για να εφαρμοστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είχε χθες συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου συζήτησαν και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο. Με την αξιωματούχο του ΟΗΕ να τον ενημερώνει για τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς διεθνούς οργανισμού.