Τάξη αλλά και αυστηρό έλεγχο όλων των απαιτούμενων παραμέτρων και διαδικασιών, από τις αιτήσεις εγγραφής μέχρι τις επιθεωρήσεις βάζει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, μέσω απαιτητικού ψηφιακού συστήματος που αναπτύσσει.

Το ψηφιακό σύστημα θα λειτουργεί με αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και μέσω αυτού θα γίνεται η διαχείριση των μητρώων του ΚΟΑ, που αφορά τις ιδιωτικές σχολές γυμναστικής, όπως και τους γυμναστές και εκπαιδευτές.

Το νέο σύστημα θα φέρει ταυτόχρονα και απλοποίηση της διαδικασίας αίτησης των ιδιωτικών σχολών, γυμναστών και εκπαιδευτών για εγγραφή τους στα μητρώα του ΚΟΑ αλλά και απλοποίηση της διαδικασίας ανανέωσης της άδειας λειτουργίας των σχολών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψηφίστηκαν νόμοι για αντιμετώπιση ενδοσχολικού εκφοβισμού

Φυσικά και νομικά πρόσωπα που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για κατάταξη στα μητρώα του ΚΟΑ θα μπορούν να το κάνουν με τη χρήση ενός προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο. Επιπρόσθετα, το νέο σύστημα θα παρέχει τις απαραίτητες δυνατότητες στους λειτουργούς του Οργανισμού ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο μιας αίτησης, να τη διαχειρίζονται και να την προωθήσουν μέχρι την τελική της έγκριση.

Παράλληλα, θα αυτοματοποιηθεί η διαχείριση των κατηγορητηρίων, δηλαδή, της διαδικασίας λήψης νομικών μέτρων σε όσες ιδιωτικές σχολές γυμναστικής (εγγεγραμμένες και μη) παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου.

Επίσης, μέσω ψηφιακού προγραμματισμού και ελέγχου, θα ρυθμιστεί και η διαχείριση των επιθεωρήσεων των ιδιωτικών σχολών γυμναστικής, των κτηριακών εγκαταστάσεων και του προσωπικού των σχολών. 

Ήδη ο ΚΟΑ έχει προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία του λογισμικού, της εφαρμογής και της διασφάλισης του υπολογιστικού νέφους, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στις €80.000.

Το σύγχρονο ψηφιακό σύστημα αναμένεται να συμπεριλάβει 2.500 ιδιωτικές σχολές που είναι εγγεγραμμένες, καθώς και 500 νέες εγγραφές τον χρόνο και 2.000 εκπαιδευτές. 

Πρόσθετα, για κολυμβητικές δεξαμενές θα καταχωρείται η άδεια λειτουργίας δημόσιας κολυμβητικής δεξαμενής, το υγειονομικό πιστοποιητικό και τα πιστοποιητικά ασφάλειας αθλητικών οργάνων.

Το νέο ψηφιακό σύστημα του ΚΟΑ, θα συμπεριλάβει όλες τις μορφές γυμναστηρίων, χώρων προπόνησης και αθλημάτων, ακόμα και αυτών που περιλαμβάνονται σε ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες ανάλογες εγκαταστάσεις. Σχολές πολεμικών τεχνών, γήπεδα φούτσαλ, τένις, καταδυτικές σχολές, καλοκαιρινές σχολές, σχολές χορού, ζούμπα, γιόγκα, κέντρα αποκατάστασης, φυσιοθεραπευτήρια, ενόργανη γυμναστική, άρση βαρών, πινγκ πονγκ, ιππασία, ξιφασκία, ακόμα και οι χιονοδρομίες, περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα που θα ενταχθούν κάτω από το ψηφιακό μικροσκόπιο του ΚΟΑ. 

Οι επιθεωρήσεις θα διαχειρίζονται ψηφιακά μέσω του προγράμματος και της εφαρμογής για σκοπούς ελέγχου και εποπτείας των σχολών. Το σύστημα πρέπει να επιτρέπει την παρακολούθηση επισκέψεων αλλά και άλλων τρόπων επικοινωνίας με ιδιωτικές σχολές γυμναστικής καθώς και με γυμναστές και εκπαιδευτές.