Την 1η Μαρτίου του 2015 ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναλάμβανε τα ηνία της ΕΔΕΚ μετά από εκλογική αναμέτρηση με τον Γιώργο Βαρνάβα, στη μετά Ομήρου εποχή. Δύο χρόνια μετά και πάλι 1η Μαρτίου υπέβαλε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, αυτή τη φορά έχοντας απέναντί του τον Διομήδη Διομήδους, γ.γ. της ΔΕΟΚ.
 
Η υποβολή των υποψηφιοτήτων για την ηγετική ομάδα της ΕΔΕΚ επεφύλαξε εκπλήξεις και πολλούς υποψηφίους που δεν ταυτοποιούνται κατ’ ανάγκη υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου για την προεδρία αλλά έχουν μιαν άλλη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πορεία του κόμματος και διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, το όνομα του οποίου έπαιξε σε κάποια φάση για την προεδρία της ΕΔΕΚ ανκαι δεν ενέδωσε στις πιέσεις να είναι υποψήφιος.
 
Στελέχη της παλιάς φρουράς κάνουν λόγο για «στελεχιακή πενία» και αποστασιοποίηση από την ενεργό κομματική δράση πολλών μελών και στελεχών, όχι μόνο της πρώτης γραμμής αλλά σε όλα τα επίπεδα, που θα ‘πρεπε να προβληματίζουν την κομματική ηγεσία.
 Η πρώτη έκπληξη έγινε από την νυν αντιπρόεδρο Μαρία Βασιλειάδου που διεκδικεί τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, την οποία κατέχει ο Κωστής Ευσταθίου. Απέναντι της θα είναι ο νυν γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Χρυσός Τουλούπης που αρχικά οι εκτιμήσεις τον ήθελαν να τρέχει ακόμη και μόνος του για το συγκεκριμένο αξίωμα.
 
Η δεύτερη έκπληξη προήλθε από τον πρώην υπουργό Ανδρέα Φιλίππου που επιλέγηκε από τη σημερινή ηγεσία για να ασκεί καθήκοντα οργανωτικά μετά την παραίτηση του Γιάννου Ευσταθίου από τη θέση του κεντρικού οργανωτικού γραμματέα. Η τετράδα των υποψηφίων για τη θέση του δεύτερου τη τάξει κλείνει με τον Ξένιο Ξενοφώντος, μέλος της ΕΔΕΚ
 
Τέσσερις είναι και οι διεκδικητές των δύο θέσεων των αντιπροέδρων. Συγκεκριμένα: Έλενα Λυμπουρή, αδερφότεκνη Δώρου Λοΐζου, κοινοβουλευτική συνεργάτιδα του Μαρίνου Σιζόπουλου, Ηλίας Μυριάνθους, βουλευτής, Έλενα Περικλέους, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Λευτέρης Ανδρέου, πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Αμμοχώστου. Ο Μιχάλης Τερέπεης, του οποίου το όνομα έπαιζε μέχρι χθες για την αντιπροεδρία, τελικά δεν κατέθεσε την υποψηφιότητά του.
 
Οι δηλώσεις των δύο διεκδικητών της προεδρίας ανέδειξαν και τις αποστάσεις που τους χωρίζουν. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέδειξε ότι διεκδικεί την επανεκλογή του με αίσθημα πως «ως συλλογική ηγεσία, παρά τα τεράστια προβλήματα τα οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε, μετά την ξαφνική παραίτηση του τέως προέδρου και των όσων είχαν επακολουθήσει, ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε μεγάλο βαθμό στις υποχρεώσεις που είχαμε επωμισθεί». 
 
Σημείωσε με νόημα ότι η ΕΔΕΚ οδηγήθηκε στις εκλογές  της 1ης Μαρτίου 2015, όπου το 61% των μελών-ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ τον τίμησε με την ψήφο του. Ανέδειξε ότι ορθοπόδησε και στις δημοτικές εκλογές ανέκαμψε καταγράφοντας τα ίδια ποσοστά με το 2011 εκλέγοντας δύο περισσότερους δημάρχους και περισσότερους σχολικούς εφόρους και κοινοτάρχες.
 
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος στον απολογισμό του έκανε λόγο για μικρό οικονομικό θαύμα στα κομματικά οικονομικά. Η πορεία προς το 13ο παγκύπριο συνέδριο, υπογράμμισε, δεν θα πρέπει να οδηγήσει το κόμμα σε πρόσθετη εσωστρέφεια, γι’ αυτό και συνειδητά θα αποφύγει οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα που είναι δυνατόν να προκαλέσει εσωκομματική ένταση και θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίζουν τόσο την ενότητα όσο και το κομματικό ήθος και ύφος.
 
Δήλωσε ότι θα παραμείνει σταθερά επικεντρωμένος στο Κυπριακό και τα μείζονα θέματα της εσωτερικής πολιτικής όπως η οικονομία, η άμυνα και η παιδεία, σημειώνοντας ότι η ΕΔΕΚ θα πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί για τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια. Παραπέμποντας προφανώς στις προεδρικές.
 
Η φράση-κλειδί του Μ. Σιζόπουλου ήταν: Πρέπει να επιβεβαιώσει (η ΕΔΕΚ) την εκλογική της ανάκαμψη, αλλά και τις δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης στην κυπριακή κοινωνία. Ανέδειξε ως μεγάλο στοίχημα για την ΕΔΕΚ την εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης και κάλεσε όλα τα μέλη να δώσουν μαζικό «παρών» στην εκλογική διαδικασία στις 7 Μαΐου.  
 
 Ως πρόταση ενότητας, συλλογικής ηγεσίας και προοπτικής, ανέδειξε την υποψηφιότητά του ο Διομήδης Διομήδους. Προτείνει «μια ΕΔΕΚ πρωτοπόρο με δράση και πράξη. Για απελευθέρωση της Κύπρου, για προοδευτική οικονομική ανάπτυξη, ευημερία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη». 
 
 Ο Δ. Διομήδους επέλεξε και ανέδειξε μια διαφοροποίηση από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ. Προκαλώντας τον δημόσια ξεκάθαρα και υπεύθυνα να ταχθεί υπέρ της άμεσης ψήφισης των δύο νομοσχεδίων που συζητούνται στη Βουλή: για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και το ΓεΣΥ. Τόνισε πως αυτό που προέχει και ενδιαφέρει όλο τον κυπριακό λαό είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
Αξιοποίησε τη συνδικαλιστική του ιδιότητα για να απευθύνει δημόσια έκκληση προς όλους να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία γιατί η κυπριακή κοινωνία δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση του ΓεΣΥ. Με αιχμή που αγγίζει τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο Δ. Διομήδους υπέδειξε ότι αναμένει πως «η ΕΔΕΚ, που πρωτοστάτησε και αγωνίστηκε για αυτή τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση, θα παραμείνει σταθερή στην πάγια και διαχρονική της θέση για άμεση και πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς σκιές. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξει η ΕΔΕΚ ότι δεν γυρίζει την πλάτη στους φτωχούς και ασθενείς».