Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε στο Newsweek ότι το αεροσκάφος της Ukrainian International Airlines που συνετρίβη στο Ιράν, με αποτέλεσμα το θάνατο 176 ατόμων, χτυπήθηκε, πιθανότατα κατά λάθος, από το αντιαεροπορικό σύστημα της Τεχεράνης.

Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν ατύχημα, καθώς ήταν ενεργό το αντιπυραυλικό σύστημα του Ιράν και έτσι χτυπήθηκε το αεροσκάφος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονιστικό βίντεο : Η στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους στο Ιράν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας εκ των δύο πυραύλων που εκτοξεύτηκαν, πιθανότατα TOR M1 ή τύπου TOR M1, εκτοξεύτηκαν από τους Ιρανούς και χύπησαν το Boeing που έκανε το δρομολόγιο Τεχεράνη-Κίεβο.To Νesweek, πέρα από τον Αμερικανό αξιωματούχο, επικαλείται και Ιρακινό στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η ανώτατες πηγές οι Αμερικανοί όχι μόνο κατέγραψαν το ιρανικό ραντάρ να τίθεται σε λειτουργία αλλά με δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν και τους δυο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν και πιθανότατα έπληξαν το ουκρανικό Boeing. 

Υπενθυμίζεται ότι το ουκρανικό Boeing 737 κατέπεσε σε ιρανικό έδαφος, με αποτέλεσμα των τραγικό θάνατο των 176 επιβαινόντων, 82 Ιρανών, 63 Καναδών, 11 Ουκρανών, 10 Σουηδών, 7 Αφγανών και τριών Γερμανών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συντριβή Boeing: Πυραυλική επίθεση και τρομοκρατία στα πιθανά σενάρια Ουκρανίας

Το Ιράν αμφισβητεί

Η «φημολογία» ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη μπορεί να χτυπήθηκε από πύραυλο «δεν έχει καμία λογική», διαβεβαίωσαν σήμερα οι ιρανικές αρχές.
 
«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ιράν.
 
«Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν. Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες το Boeing 737 της Ukraine Airlines International χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.
 
Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν χθες, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε ότι «το Ιράν και η Ουκρανία έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα που περιέχονται σ` αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικευμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες», διαβεβαίωσε. Την Τετάρτη, το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι το Ιράν δεν θα δώσει τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού.
 
Η Τεχεράνη δεν είναι τυπικά υποχρεωμένη να δώσει για ανάλυση των υλικό αυτό στις ΗΠΑ. Οι χώρες που δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να το κάνουν, συνήθως αναθέτουν τη δουλειά αυτή σε κάποια από τις ελάχιστες που έχουν τη δυνατότητα (κυρίως ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία). Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η πτήση PS752 της UIA έκανε αναστροφή λίγο μετά την απογείωσή της, λόγω ενός «προβλήματος» που παρουσιάστηκε. Το αεροπλάνο είχε τυλιχθεί στις φλόγες πριν από τη συντριβή του.

Έχει πληροφορίες και ο Τριντό

Πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Μπόινγκ 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, «καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος», δήλωσε απόψε ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
 
«Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες» που «αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα», τόνισε ο Τριντό.

Πηγή: Philenews/Newsweek/ethnos.gr