Στον ACTIVE 107,4 & 102,5 μίλησαν την Τρίτη οι Βασίλης Πάλμας (υφυπουργός παρά τω Προέδρω), Γιώργος Λουκαϊδης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ) και Χρύσης Παντελίδης (επικεφαλής του επιτελείου του υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου), μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη.

Βασίλης Πάλμας: Κακή παρελθοντολογία

Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, διερωτήθηκε αν είναι άξια ή ανάξια σχολιασμού, όλα όσα έχει θυμηθεί ο πρώην τραπεζίτης λίγο πριν τις εκλογές. Δεν προσφέρει τίποτε στο δημόσιο διάλογο αυτό το θέμα ούτε στην πολιτική το συγκεκριμένο θέμα.

«Ο κύριος Δημητριάδης κατέθεσε ενόρκως στην ερευνητική επιτροπή τότε, πως κρατούσε το τραπεζικό σύστημα στον αναπνευστήρα, ενόψει εκλογών.

Διερωτώμαι γιατί επανέρχεται και ανακινεί ένα θέμα το οποίο όλοι βιώσαμε και όλοι είχαμε επιπτώσεις από αυτή την καταστροφή που υπήρξε εκείνη την περίοδο στον τόπο μας. Δεν ήταν ο ίδιος ο κύριος Δημητριάδης Κεντρικός τραπεζίτης εκείνη την περίοδο που κατέρρευσε ολόκληρο το σύστημα και έχασε ο κόσμος τα λεφτά του; Τι προσπαθεί να αναδείξει ο κύριος Δημητριάδης; Θα πρέπει να δούμε μπροστά και να δούμε σε ποια κατάσταση βρισκόμασταν τότε και σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα και βεβαίως τι μπορούμε να προσφέρουμε για το αύριο».

Όλα αυτά αποτελούν κακή παρελθοντολογία, ανέφερε ο κύριος Πάλμας και δεν έχουν να προσθέσουν σε τίποτε, από όσα ζήσαμε εκείνη τη δραματική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιώργος Λουκαϊδης : Κάθε άλλο παρά προ εκπλήξεως βρέθηκε ο Αναστασιάδης

Ο λαός συνεχίζει να υποφέρει και είναι σημαντικό να γνωρίζει την αλήθεια και να θυμηθεί, για τα γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο, ανέφερε στον ACTIVE o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

«Είναι σημαντικό το ότι ο κύριος Αναστασιάδης επαναδιεκδικεί την ψήφο των πολιτών, άρα θα πρέπει να κριθούν οι ενέργειες και χειρισμοί της περιόδου εκείνης, που οδήγησαν στα καταστροφικά αποτελέσματα που συνεχίζουμε να βιώνουμε. Είναι απαραίτητο να δοθεί όσο περισσότερο φως στις ενέργειες που κατέληξαν σε αυτή την καταστροφή, ώστε ο λαός να κρίνει και να αποφασίσει σωστά για τις επόμενες προεδρικές».

Ο κύριος Δημητριάδης δεν είναι υποψήφιος, υπέδειξε ο κύριος Λουκαϊδης, λέγοντας πως όλοι όσοι φέρουν ευθύνη πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες είπε, για τις οποίες γίνεται λόγος πέραν των ποινικών.

Είναι πλέον τεκμηριωμένο είπε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κάθε άλλο παρά βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν μετέβη στο Eurogroup το Μάρτιο του 2013 και μάλιστα είχε προετοιμαστεί. Προφανώς σημείωσε, δε λέει την αλήθεια, όταν έκανε λόγο για πιστόλι στον κρόταφο, εκείνο που έκανε ήταν να επιβάλει την πρόταση του – τερατούργημα, για κούρεμα όλων των καταθέσεων, ανεξάρτητα αν οι καταθέτες είχαν πολλαπλά χρέη στην τράπεζα.

Χρύσης Παντελίδης: Διερεύνηση σε βάθος των ευθυνών Δημητριάδη και όχι μόνο

Η σε βάθος έρευνα για τις ευθύνες του Πανίκου Δημητριάδη αλλά και το ρόλο και ευθύνες των υπολοίπων υπαίτιων της οικονομικής καταστροφής, θα είναι μία από τις πρώτες ενέργειες του Νικόλα Παπαδόπουλου αν με το καλό τον αναδείξει ο λαός Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας , δήλωσε στον ACTIVE o επικεφαλής του επιτελείου του υποψηφίου, Χρύσης Παντελίδης.

«Θα είναι υπό διερεύνηση η διαδικασία με την οποία ο ίδιος διόγκωσε τις ανάγκες των Κυπριακών τραπεζών, ο τρόπος με τον οποίο φούσκωσαν οι προβλέψεις της PIMCO, οι όροι αμοιβής που ο ίδιος έδωσε στην Αlvares&Marsal, οι οποίοι όροι συνέδεαν την αμοιβή του οίκου με ο ύψος του κουρέματος, η ευθύνη για το ξεπούλημα των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο ρόλος και η ευθύνη του με την απουσίας του από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και όλα όσα έκανε ο κύριος Δημητριάδης και στοίχισαν στους Κύπριους πολίτες δισεκατομμύρια ευρώ και οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή. Αυτή η έρευνα πρέπει να γίνει, να ολοκληρωθεί και ασφαλώς δεν αφορά μόνο τον κύριο Δημητριάδη, αλλά όλους όσοι  ενέχονται σε αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Θα πρέπει και να διωχθούν και να τιμωρηθούν».

Η διερεύνηση και η δίωξη θα είναι κατέληξε ο Χρύσης Παντελίδης στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Νικόλα Παπαδόπουλου, πάντα σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία, με ποινικούς ανακριτές και άλλους οργανισμούς που μπορούν να συμβάλουν σε αυτές τις έρευνες.