Ολοένα και αυξάνονται οι μαρτυρίες για κακομεταχείριση παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», τα οποία σχετίζονται με τιμωρίες, ξυλοδαρμούς και σκληρές συνθήκες που υφίσταντο όσοι φιλοξενούνταν στις δομές της, σοκάροντας την κοινή γνώμη. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, ενώ η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος εξετάζει τα οικονομικά πεπραγμένα της οργάνωσης, τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής (πατρός Αντωνίου) καθώς και στενών συγγενών.

Σύμφωνα με αποκάλυψη του MEGA, από τις πρώτες έρευνες της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος φαίνεται να προκύπτει ότι ο οργανισμός είχε πλεόνασμα κάθε έτος που κυμαίνονταν από €500.000 έως €1 εκατ., ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα φαίνεται να έχουν δύο μεζονέτες. Το ένα σπίτι εξ’ αυτών βρίσκεται στη Ραφήνα και αγοράστηκε το 2004 με το συμβόλαιο να αναγράφει την αντικειμενική αξία στις €67.000. Ωστόσο, από μια πρόχειρη έρευνα αγοράς προκύπτει πως το σπίτι είχε πραγματική αξία κοντά στις €200.000.

Ένα χρόνο αργότερα, η οικογένεια του πατρός Αντωνίου προχωρά και στην αγορά ενός ακόμη σπιτιού. Μεζονέτα και σε αυτή την περίπτωση,  τριών ορόφων στη Βραυρώνα Αττικής. Το συμβόλαιο ανέφερε τιμή αγοράς περίπου €70.000 με πραγματική αξία στις €210.000. Το επόμενο έτος, το σπίτι πουλήθηκε σε άτομο – εργαζόμενο στην «Κιβωτό του Κόσμου». Αγοραστής ήταν ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του πατρός Αντωνίου. Μάλιστα, η αγορά έγινε μέσω ενός άτυπου δανείου και όχι με επίσημη πράξη ή τραπεζικό έγγραφο, αλλά με την προφορική δέσμευση ότι τα χρήματα θα κρατούνταν από τον μισθό του αγοραστή μέχρι την εξόφληση του δανείου.

Κανένα από τα δύο σπίτια δεν χρησιμοποιήθηκε ως δομή για τη φιλοξενία παιδιών και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αποδείξει με τίνος χρήματα αγοράστηκαν. Εάν δηλαδή, τα χρήματα προέρχονταν από την προσωπική περιουσία του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας ή εάν πρόκειται για χρήματα που ανήκαν στην ΜΚΟ από δωρεές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κιβωτός Κόσμου: 4 άτομα στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας

Την ίδια ώρα, υπό διερεύνηση βρίσκεται μια νέα καταγγελία ότι βάπτιζαν ήδη βαπτισμένα παιδιά. Στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιούσε η «Κιβωτός του Κόσμου» αυτή την πρακτική για να προχωρήσει σε παράνομες υιοθεσίες, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε πως από το 2018 κι έπειτα, με τον νόμο περί υιοθεσιών, ήταν πολύ δύσκολο, καθώς τα παιδιά που ήταν να δοθούν προς υιοθεσία βρίσκονταν σε μητρώο.

Παράλληλα, συγκλονίζουν τα όσα ισχυρίζονται πρώην τρόφιμοι των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου». Ένας 27χρονος πρώην φιλοξενούμενος της δομής μίλησε σε αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης για αυτά που πάθαιναν –όπως είπε– τα παιδιά, αν δεν έκαναν ότι τους ζητούσαν τα στελέχη της δομής. Μία ακόμη κοπέλα, η Ευγενία, εκφράζει την ανησυχία της για τον αδερφό της, που εξακολουθεί να παραμένει σε δομή της ΜΚΟ, δεδομένου, όπως λέει, ότι βρίσκεται πολύ καιρό στη απομόνωση. «Είναι ένα δύσκολο παιδί, όπως ήμουν και εγώ και σίγουρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι στην απομόνωση. Δεν με αφήνουν να έχω επικοινωνία μαζί του», είπε και πρόσθεσε ότι η ίδια πέρασε τρία χρόνια στην απομόνωση. Ανάμεσα στις πρακτικές, ανέφερε ότι «μας κλείδωναν στην τουαλέτα μέχρι να πούμε συγγνώμη». Ένας ακόμη τρόφιμος είπε ότι «τον αδελφό μου τον είχαν βάλει σε ένα ντουλάπι που βάζαμε τις τσάντες μας και το παιδί μόλις είχε χειρουργηθεί».