Για χρόνια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρούσε την επέκταση του ΝΑΤΟ ως υπαρξιακή απειλή που θα άφηνε τη Ρωσία εγκλωβισμένη με δυτικούς πυραύλους στο κατώφλι της. Τώρα, όμως, η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία φαίνεται να ζωντανεύει τον εφιάλτη του Ρώσου ηγέτη, με το ΝΑΤΟ να βρίσκεται στα πρόθυρα της έναρξης της μεγαλύτερης επέκτασής του εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Χθες, όπως ήταν προγραμματισμένο η Φινλανδία ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι που όπως εξήγησαν ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Είναι μια ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», τόνισε ο Φινλανδός Πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εντός της ημέρας το κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει το σχέδιο. Μετά και την υποστήριξη της ένταξης από το Σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα της Πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, το σχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Νωρίτερα, ο Φινλανδός Πρόεδρος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του για να τον ενημερώσει για το σχέδιο της χώρας του, το οποίο προκαλεί απειλές για αντίποινα από τη Μόσχα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τού επισήμανε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα λάθος, καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας. Το Ελσίνκι όμως φαίνεται πως έχει αντίθετη άποψη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έκρουσε καμπανάκι κινδύνου. Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα μήκους 1300 χιλιομέτρων και τόσο οι φινλανδικές αρχές όσο και οι πολίτες ανησυχούν πως θα έχουν την ίδια μοίρα με τους Ουκρανούς. Είναι μάλλον για αυτό τον λόγο, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των Φινλανδών που θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στη συμμαχία ξεπέρασε τα τρία τέταρτα, δηλαδή τριπλασιάσθηκε σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πάντως, η Ρωσία προειδοποίησε πως η κίνηση αυτή θα αποτελούσε σαφή απειλή για τη δική της εθνική ασφάλεια. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούσαν ότι η Ρωσία έθετε τις βάσεις για να απειλήσει με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία. Αλλά αξιωματούχοι τόσο στη Σουηδία, η οποία θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες και θα καταθέσει και αυτή επίσημο αίτημα για ένταξη, όσο και στη Φινλανδία υποβάθμισαν αυτή την απειλή, σημειώνοντας ότι με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ να απέχει μόλις 200 μίλια, η Μόσχα έχει ήδη πυραύλους με πυρηνικές ικανότητες σε εύκολη εμβέλεια.

Με την εξαίρεση της Τουρκίας, το σύνολο των υπολοίπων κρατών μελών του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο. Κατά το άτυπο δείπνο το Σάββατο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών φάνηκε πως είναι έτοιμα να καλωσορίσουν νέα μέλη. Παρατηρήθηκε, μάλιστα, άτυπο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στα κράτη μέλη σχετικά με το ποια χώρα μπορεί να επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο. 

Μοναδική παραφωνία η Τουρκία, με τον υπουργό των Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να υποστηρίζει πως οι δύο χώρες έχουν σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Όλες αυτές οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι επεσήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλίσεις.

Φόβοι για αντίποινα

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο ποια θα είναι η απάντηση της Μόσχας. Με τον ρωσικό στρατό, ωστόσο, απασχολημένο στον πόλεμο με τους Ουκρανούς, όπου χάνει ανθρώπους και εξοπλισμό, η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να αντιστρέψει τη ροή του ποταμού. Πλέον, η δύναμη της Ρωσίας είναι σημαντικά μειωμένη για να απειλήσει τον φινλανδικό στρατό. Επιπλέον, προμηθεύει τη Φινλανδία με μικρές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωστόσο η σκανδιναβική χώρα ήδη προετοιμάζεται για την αντικατάσταση αυτών των προμηθειών, εναρμονισμένη με το πνεύμα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.