Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει $11,7 δισεκατομμύρια για έκτακτη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο, για να παρέχει βοήθεια σε όπλα και δημοσιονομική στήριξη στην Ουκρανία και $22,4 δισεκατομμύρια για ανακούφιση από τον κορωνοϊό, ενόψει μιας πιθανής αύξησης κρουσμάτων το φθινόπωρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.

Το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση περιλαμβάνει επίσης $2 δισ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις προμήθειες ενέργειας, έγραψε σε ανάρτηση ιστολογίου η Shalanda Young, διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Το αίτημα $47,1 δισεκατομμυρίων έρχεται πριν από την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2022 στις 30 Σεπτεμβρίου. Το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη εγκρίνει νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του 2023 και η Γιανγκ είπε ότι οι νομοθέτες πιθανότατα θα χρειαστεί να εγκρίνουν ένα μέτρο που τους δίνει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν ένα πιο ολοκληρωμένο δημοσιονομικό πακέτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρωσία: Γελοίοι οι περιορισμοί της ΕΕ για θεωρήσεις εισόδου

Τα αιτήματα του Λευκού Οίκου θα περιλαμβάνουν επίσης χρηματοδότηση $3,9 δισεκατομμυρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και $6,5 δισεκατομμύρια για ανακούφιση από φυσικές καταστροφές, έγραψε η Γιανγκ.

Η Kυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει δικομματική υποστήριξη δίνοντας στην Ουκρανία περισσότερα από $13,5 δισεκατομμύρια σε βοήθεια για την ασφάλεια από τον Ιανουάριο του 2021. Η Γιανγκ είπε ότι περίπου τα τρία τέταρτα της εγκεκριμένης από το Κογκρέσο βοήθειας για τη χώρα έχουν δοθεί ή εκταμιευθεί.

«Συσπειρώσαμε τον κόσμο για να υποστηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζεται τη δημοκρατία του και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η υποστήριξη προς την Ουκρανία να στερέψει», είπε η Γιανγκ.

ΚΥΠΕ-Reuters