Η G7 δεσμεύτηκε σήμερα να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών της Ομάδας των Επτά και τις συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ οι ηγέτες προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε χρήση από την Ρωσία πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη και θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.

Διαβεβαιώσεις στον Ζελένσκι

«Διαβεβαιώσαμε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είμαστε απτόητοι και σταθεροί στη δέσμευσή μας να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Παράλληλα οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 καταδίκασαν τις πιο πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία και δήλωσαν ότι θα καταστήσουν υπόλογο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους υπεύθυνους.

«Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο και υπενθυμίζουμε ότι οι επιθέσεις αδιακρίτως κατά αθώων αμάχων πληθυσμών συνιστούν έγκλημα πολέμου», προσέθεσαν στο ανακοινωθέν τους.

Οι ηγέτες επέκριναν επίσης την «ανεύθυνη ρητορική για τα πυρηνικά» της Ρωσίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ζελένσκι: Zητά στήριξη της G7 για αντιπυραυλική ασπίδα

«Αποδοκιμάζουμε τα σκόπιμα ρωσικά βήματα κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης εφέδρων και της ανεύθυνης πυρηνικής ρητορικής, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Επίσης υπογράμμισαν ότι η ανακοινωθείσα δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης μεταξύ Μόσχας και Μινσκ αποτελεί «το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνενοχής» της Λευκορωσίας με τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν» το έδαφός της για να υποστηρίξουν την πολεμική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, πρόσθεσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Ζαπορίζια: Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία, λέει ο Πούτιν – Νέα απαγωγή αξιωματούχου καταγγέλλει το Κίεβο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, ότι η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία προκαλεί ανησυχία.

Κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Αγία Πετρούπολη, η οποία μεταδόθηκε από την ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν είπε στον Γκρόσι ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο και μπορεί να συζητήσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι υπήρξε «υπερβολική, επικίνδυνη πολιτικοποίηση» όλων όσων έχουν σχέση με την πυρηνική δραστηριότητα.

Νέα καταγγελία για απαγωγή από το Κίεβο

Ένας υποδιευθυντής του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια απήχθη από τις ρωσικές δυνάμεις και κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom.

Σε μια ανάρτηση στο Telegram, η Energoatom γνωστοποίησε ότι ο αξιωματούχος Βαλέρι Μαρτινιούκ  απήχθη χθες.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο γενικός διευθυντής του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού, Ιχόρ Μουράσοφ, αιχμαλωτίστηκε από ρωσική περίπολο ενώ μετέβαινε από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης προς την κατεχόμενη από τους Ρώσους πόλη Ενέρχονταρ. Αφέθηκε ελεύθερος μερικές μέρες αργότερα.

Παραμένουν οι φόβοι για πυρηνική καταστροφή

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, αποτέλεσε βασικό σημείο ανάφλεξης στη σχεδόν οκτάμηνη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πυρηνικός σταθμός που καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό στις αρχές Μαρτίου, παραμένει κοντά στις γραμμές του μετώπου και έχει επανειλημμένα δεχθεί βομβαρδισμούς, απο τους οποίους έχει υποστεί μέχρι στιγμής μικρές ζημιές, αλλά εγείρονται εξαιτίας τους φόβοι για πυρηνική καταστροφή. Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς των εγκαταστάσεων του σταθμού. Ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε ηγηθεί τον Αύγουστο αποστολής του ΙΑΕΑ στον σταθμό της Ζαπορίζια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ